ארגון הבריאות הכלל אמריקני (PAHO), הפועל במסגרת ארגון הבריאות העולמי, פרסם לאחרונה אזהרה מפני נגיף האורופוש (Oropouche), המועבר בידי יתושים נגועים במחלה ומתפשט בימים אלה באמריקה. בארגון קוראים למדינות האזור לחזק את המעקב והבדיקות. האזהרה מגיעה בעקבות עלייה במספר המקרים שתועדה לאחרונה, והתפשטות הווירוס לאזורים חדשים, לרבות מקרי מוות ראשונים שנגרמו בעטיו.

נכון לסוף יולי, דווחו באזור כ-8000 מקרים מאומתים של קדחת אורופוש, כולל שני מקרי מוות של נשים ברזילאיות בנות בשנות העשרים לחייהן, שלפי הדיווח בעיתון הבריטי The Sun, לא סבלו ממחלות רקע. עוד נכתב, כי כל אחת מהחולות פיתחה תסמינים דומים לתסמינים הנגרמים ע"י נגיף הדנגי הנפוץ: חום, כאבי ראש וכאבי גוף. לפי הדיווח, ארבעה ימים בלבד מרגע שהופיעו התסמינים, החלה הצעירה בת ה-21 שחלתה בקדחת אורופוש, לדמם מאזור האף, החניכיים והנרתיק. למרבה הצער, היא מתה יומיים לאחר מכן. החולה הנוספת, צעירה כבת 24, מתה מדום לב שעות ספורות לאחר שאושפזה בבית החולים.

בארגון הבריאות הכלל אמריקני מציינים כי מקרי תחלואה דווחו בחמש מדינות ביבשת – בוליביה, קולומביה, קובה, פרו, וברזיל – שם תועד מספר המקרים הגבוה ביותר.  הם מדגישים כי אף שהמחלה תוארה כקלה, ההתפשטות הגיאוגרפית שלה והעובדה שאותרו מקרים חמורים יותר, מדגישות את הצורך במעקב אחר הנגיף. כמו כן, הם מציינים כי בברזיל דווח על חקירת מקרים אפשריים של העברת הנגיף מנשים בהיריון לעובר.

הנגיף עלול לגרום למוות במקרים נדירים

ד"ר רועי צוקר, מומחה ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות של הכללית במחוז ת"א, מסביר כי קדחת אורופוש התגלתה לראשונה בשנות ה-50 במדינת איים בקריביים, באזור העונה לשם אורופוש, משם קיבל הנגיף את השם. "הנגיף מועבר באמצעות עקיצות יתושים נגועים במחלה, לאחר שעקצו עצלנים נגועים". לדבריו, בדומה למחלות אחרות מוכרות המועברות על ידי יתושים, כמו נגיף הדנגי ונגיף הזיקה, המחלה גורמת לתסמינים שכוללים חום, פריחה, וכאבים בכל הגוף. "במקרים נדירים (יותר מאלה שאנחנו רואים בקדחת הדנגי), נגיף האורופוש עלול לגרום לדימום פנימי כלל גופי, או לדלקות במוח". לטענת הד"ר, הסיבה לאזהרות בתקופה האחרונה, נובעת, ככל הנראה,  מהחשש של הארגון כי הווירוס עבר איזושהי מוטציה, שעלולה לגרום למחלה קשה יותר. "אף שמרבית הנדבקים חווים מחלה יחסית קלה, לאחרונה תועדו גם מקרים חמורים יותר שהביאו למוות כתוצאה מהווירוס".

מתחם הכי ויראליים - זוגות מטיילים בעולם (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם @doyoutravel)
הקדחת מתפשטת באמריקה|צילום: מתוך עמוד האינסטגרם @doyoutravel

ד"ר צוקר מעריך כי מגמת העלייה בתחלואה במחלות טרופיות למיניהן, כולל דנגי, זיקה ואפילו קדחת הנילוס המערבי, שהתפשטה לאחרונה בישראל באופן נרחב, נובעת ממשבר האקלים, ומההתחממות הגלובלית.

הוא מדגיש כי למעשה אין טיפול קיים נגד מחלות אלה, אלא טיפול תומך בלבד. עם זאת, הוא מציין כי לאחרונה אושר בישראל חיסון נגד נגיף הדנגי. לטענתו, הדרך הטובה ביותר להתמגן מפני מחלות המועברות על ידי עקיצות יתושים, היא באמצעות מריחת תכשירים ייעודיים, בייחוד אם טסים לאזורים שידועים כאזורי התפשטות של מחלות אלה. הד"ר ממליץ לרכוש תכשירים עם חומר פעיל בריכוז של 25%, שנחשבים יעילים יותר.