מצב רפואי נדיר שזכה לכינוי "תסמונת ההיכנעות" נצפה בקרב פליטים בשוודיה, כאשר מרבית הלוקים בה הם ילדים. התסמונת גורמת לילדים ולצעירים בריאים להיכנס למצב דמוי תרדמת, לאחר שהם מבינים כי הם עומדים להיות מגורשים מהמדינה בה חיפשו מקלט.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
נכון לעכשיו, נראה שרק פליטים בשוודיה סובלים ממצב זה. ככל הנראה מהסיבה שבינואר 2016 דווח כי שוודיה תגרש כ-80 אלף פליטים משטחיה. באותה שנה, שישים ילדים אובחנו בתסמונת זו, הגורמת ללוקים בה להיכנס למצב פסיבי, חסר תנועה, חסר טונוס (מתח שרירים), ללא יכולת לאכול ולשתות. בנוסף, הם הופכים לאילמים ואינם מגיבים לגירויים פיזיים או לכאבים. כך על פי דיווח של כתב העת הרפואי Acta Paediatrica.
הילדים נותרים מרותקים למיטה או בכיסא גלגלים והאכלה נעשית רק באמצעות זונדה. מבחנים שנעשו בעבר על אנשים השרויים בתרדמת והובילו לתגובות מצדם, נעשו גם על אותם פליטים הלוקים בתסמונת, רק שהפעם לא נצפתה הצלחה והילדים לא הגיבו. יחד עם זאת, מבדיקות שנעשו לא נמצאו סימנים לפגיעה מוחית.
תופעה זו נקראה על ידי רופאים "גסיסה מרצון" ולרוב התרחשה לאחר שמשפחות פליטים לא קיבלו אשרת שהייה ונותרו חסרי וודאות לגבי עתידם.
תופעה דומה נראתה בקרב אסירים במחנות ריכוז נאציים
על פי דיווח של מגזין הניו יורקר, תופעה דומה נצפתה במחנות ריכוז בתקופת מלחמת העולם השנייה, בקרב אסירים שאיבדו כל תקווה והחליטו לוותר. רופאים רואים בתסמונת ההיכנעות סימן לפחד שמא יחזירו אותם למדינות שמהן ברחו, ומכך שיצטרכו להסתגל לחברה חדשה, לאחר שכבר התרגלו לחברה השוודית.
עוד ב-mako בריאות:
>> הורידה מרכיב אחד מהתפריט ונפטרה מהאקנה
>> מצאנו את התרגיל שהכי שורף קלוריות
>> זו הסיבה העיקרית לריח רע מהפה
מרבית הלוקים בתסמונת הנדירה אינם קורבנות המשבר הנוכחי, אלא ממדינות סובייטיות לשעבר. רבים מהם משתייכים למיעוטים אתניים כמו צוענים.
אחד הסובלים מהתסמונת הוא נער צעיר בשם גאורגי מרוסיה. הוא סיפר לניו יורקר שבמהלך החודשים בהם היה מרותק למיטה הוא הרגיש שהוא בתוך קופסת זכוכית, בעלת קירות שבירים, עמוק באוקיינוס. כל תנועה או דיבור היה גורם לזכוכית להישבר ו"המים היו חודרים פנימה והורגים אותי", הוא סיפר.
ה"תרופה" העיקרית שנמצאה לתסמונת ההיכנעות, היא לאפשר למשפחות להישאר במדינות אליהן ברחו. פתרון שאף זכה להכרה מצד מנהל הבריאות והרווחה השוודי. שיפור במצב הילדים נצפה כמספר חודשים לאחר שמשפחתם קיבלה אישור שהייה במדינה בה חיפשו מקלט.
יחד עם זאת, אין זה אומר שכל משפחה שאחד הילדים לוקה בתסמונת תקבל אוטומטית אישור שהייה, בייחוד לא לאחר השינויים הדרסטיים שחוללה שוודיה ביחס למצב הפליטים בשנים האחרונות.
כמו כן, הפתרון למתן אשרת שהייה למשפחות פליטים כדי לפתור את הבעיה הרפואית זוכה לביקורת רבה מצד עולם הרפואה, שכן הוא איננו מקנה טיפול רפואי לבעיה.