במשך שנים מנסים מדענים וחוקרים למצוא אם קיים באמת קשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לסרטן, אך עד כה פורסמו מחקרים רבים שסתרו זה את זה ואי אפשר היה לקבוע חד-משמעית כי הם מסרטנים. כעת, מחקר חדש של התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה (NTP), גוף של משרד הבריאות האמריקאי, מצא קשר בין הקרינה בטלפונים סלולריים לבין סרטן.
לפי ארגוני בריאות, בעקבות תוצאות המחקר ניתן להגדיר עכשיו את קרינת גלי הרדיו של הטלפונים הסלולריים כ"מסרטנת", לעומת ההגדרה שהיתה נהוגה עד היום כ"עשויה לגרום לסרטן".
לפי דיווחים בארה"ב, ב-NTP צפויים לפרסם בימים הקרובים הצהרה פומבית בנוגע לסיכונים הקשורים בשימוש בטלפונים סלולריים, אך הגוף שאחראי על שינוי ההגדרה של קרינת רדיו למסרטנת הוא ארגון הבריאות העולמי של האו"ם.
באחרונה השלימו ב-NTP מחקר בן שנתיים, שבמסגרתו נרשמה עלייה בסרטן בקרב עכברושים שנחשפו לתדרים של GSM ו-CDMA – שני התקנים הנפוצים לתקשורת סלולרית. לפי המחקר של NTP, ככל שעוצמת הקרינה עלתה, כך גם עלתה תדירות הופעת הסרטן בקרב העכברושים.
בעיקר גידולי מוח
בתמצית המחקר שפורסמה אתמול בלילה נכתב כי "בהתחשב בשימוש הנרחב בתקשורת סלולרית בקרב משתמשים בכל הגילים, אפילו עלייה קטנה בהופעת מחלות כתוצאה מהחשיפה לקרינת הרדיו עשויה להיות בעלת השלכות רחבות על בריאות הציבור".
נתון חשוב נוסף שעלה מהמחקר המדווח הוא שהתגלו שני סוגי סרטן נפוצים במיוחד בקרב העכברושים שנחשפו לקרינה: גליומה – גידולים המופיעים במוח – וגידול נדיר מאוד מסוג מליגננט שוואנומה המופיע בלב. אף אחד מהעכברושים בקבוצת הביקורת שלא נחשפו לקרינה פיתחו את הגידולים האלה. מחקרים שבוצעו בעבר בקנה מידה קטן יותר מצאו גם הם כי קיים קשר בין קרינה סלולרית לגידולים סרטניים מהסוג הזה.
רון מלניק,שעבד לשעבר ב-NTP והיה אחראי על תכנון הניסוי לפני שפרש לגמלאות אמר לאתר האמריקאי "מיקרווייב ניוז", שסוקר את הסכנות הבריאותיות שבקרינה אלקטרומגנטית כי "ב-NTP בחנו את הטענה שלפיה טלפונים סלולריים לא משפיעים על הבריאות, והטענה הזו עכשיו הופרכה". לדבריו, אחרי בחינה מעמיקה של הניסוי והתוצאות, הוכח כי קיים "קשר מסרטן".
עוד מגבלה של המחקר היא כי לא ניתן להשליך באופן ישיר בין גילוי של סרטן בבעלי חיים לסיכון לבני אדם. אך עלות המחקר של NTP היתה 25 מיליון דולר וזהו אחד המחקרים המקיפים ביותר שנעשו בתחום.