חצבת, המחלה הנגיפית המדבקת ביותר הידועה לנו, ממשיכה להתפשט במוקדים שונים ברחבי העולם. מטורקיה מדווחים על מקרי חצבת במחוז אידיר (Iğdır)במזרח המדינה, ולטענתם ייתכן שמקור ההדבקה הוא מגע עם אזרחים סורים או אפגנים. בית החולים המקומי הקים יחידות בידוד לחולים ועמדת חיסונים למעוניינים להשלים חיסונים חסרים. מן הסתם אלה לא המקרים היחידים במדינה הגדולה, שכן בימים האחרונים התפרסם שבתחילת אפריל נחת חולה חצבת מטורקיה בשדה התעופה טרודו במונטריאול, קנדה. פירוש הדבר הוא שכל הנוסעים במטוס, ונוסעים נוספים בשני נמלי התעופה, נחשפו למחלה המדבקת.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

באנגליה מקרי החצבת מתרבים מיום ליום, וכעת לונדון נטלה את הבכורה במספר המקרים ממחזיק השיא הקודם, המחוז של העיר בירמינגהם. 62 מקרים נספרו בלונדון מאז ה-11 במרץ, לעומת 11 בכל חודש מרץ בשנה שעברה. למעשה, אנגליה חווה כרגע את מספר המקרים הגבוה ביותר מזה עשור, גבוה אפילו יותר מאשר במגפה העולמית של 2016 עד 2019. מאז אוקטובר דווחו בבריטניה כאלף מקרי חצבת, ובאופן לא מפתיע, רואים שם גם ירידה בשיעור הילדים המחוסנים נגד חצבת.

 

גם בארצות הברית, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מזהיר מפני עליה חדה במספר חולי החצבת. מתחילת ינואר 2020 ועד סוף מרץ האחרון נספרו שם 338 חולי חצבת, כשקרוב לשליש מהם מתחילת 2024. כמעט כל החולים אינם מחוסנים או שמצבם החיסוני אינו ידוע. בסוכנות לא מודאגים מפני מגפה של ממש בארצות הברית, מכיוון שבאוכלוסייה הכללית שיעור החיסון גבוה מספיק. עם זאת, כמו תמיד, קהילות שבהן ריכוז גבוה של ילדים לא מחוסנים נמצאות בסיכון להתפרצות.

לא רק חצבת

מחלות אחרות לא משאריות את הבמה לחצבת בלבד, וממשיכות בשלהן. מניגריה מדווחים על מקרים של קדחת לאסה בכל רחבי המדינה, ולפחות אדם אחד מת מהמחלה בשבוע האחרון. לאסה היא סוג של קדחת מדממת, עם שיעור סיבוכים של כעשרים אחוז מהחולים. היא מסוכנת במיוחד לנשים הרות ועלולה לגרום לאובדן ההיריון. אפשר להידבק בקדחת לאסה ממגע עם צואה ושתן של עכברים נגועים, וגם עם נוזלי הגוף של אדם חולה. הנגיף אנדמי במערב אפריקה ולא מעט אנשים נדבקים בו מדי שנה. מאז תחילת 2024 יש בניגריה עליה בכמות המקרים לעומת 2023, אבל עדיין מוקדם לדעת אם מדובר בעליה חריגה. לפני כמה ימים סערה הרשת בניגריה בגלל ציוץ בטוויטר שטען שסטודנט מת מקדחת לאסה, אך בבדיקות התגלה שהדיווח אינו נכון.

 

 באינדונזיה מזהירות הרשויות את התיירים באי באלי מפני קדחת הדנגי, לאחר שתיירת אוסטרלית אובחנה עם המחלה. קדחת דנגי מועברת על ידי יתושים, והדרך הטובה ביותר להימנע ממנה היא להימנע ככל האפשר מעקיצות, למשל להשתמש בחומרים דוחי יתושים, ללבוש שרוולים ארוכים ולהתרחק ממקומות שורצי יתושים.   

 

לבסוף, בתימן יש התפרצות כולרה ושר הבריאות התימני מזהיר שהמצב יוצא משליטה. לפחות שבעה מתים נספרו עד כה, אך סביר שזוהי הערכת חסר - ייתכן מאוד שחולים אחרים שמתו מהמחלה לא נבדקו ולכן גם לא נספרו.