זה היה אחד מהתחקירים שהפכו לאבן דרך בעיתונות הצרכנות בישראל. ב-1988 יצאו רפי גינת ומערכת "כלבוטק" בשיתוף עם המועצה הישראלית לצרכנות ובדקו מה מסתתר בתוך אחד מהדברים שהישראלים לוקחים הכי ברצינות: מנת החומוס שלהם. הבסיס לבדיקה היה שמועה זדונית ושקרית שהתרוצצה מפה לאוזן ברחבי ישראל, כזו שהעלתה את הרעיון לבדוק את המנות המוכרות ביותר. ולא, זו לא תהיה הגזמה לתאר את מה שנמצא על השולחן של המסעדות הפופולריות בישראל כ"רעידת אדמה של ממש".

תוצאות הבדיקה הראו כי בחלק מהמקרים ישנם עובש וחיידקים בכמות שחורגת באלפי אחוזים מהמותר. "פסול למאכל אדם", נקבע במקרים הקיצוניים ביותר. ממצאי התחקיר עוררו הד ציבורי והכניסו ללקסיקון הישראלי את "הקוליפורמים", אותם חיידקים צואתיים שהפכו שם נרדף לקומבינה ולליקויי בריאות חמורים במזון שאנחנו צורכים.

>> ספיישל "כלבוטק" זמין כעת גם ב+12

36 שנים מאוחר יותר, "כלבוטק" יצאה בתחקיר עדכני לשנת 2024, נכנסה למעבדה וגילתה מה שאנחנו (עדיין) לא רואים שמוגש לנו על הצלחת לצד פיתה חמה וחמוצים. המסעדות חדשות, החומוס משודרג - אבל האמת העגומה היא שהקוליפורמים עדיין כאן, והם בכלל לא לבד.

ביום אחד בחודש שעבר נרכשו מעשר חומוסיות מובילות ומפורסמות מרחבי הארץ שלוש מנות חומוס טריות שנשמרו בתנאים אופטימליים והועברו למעבדת "אמינולאב" שבודקת מזון כבר יותר מ-30 שנה. ראוי להדגיש כי ממצאי הבדיקה רלוונטיים לחומוס שהוכן ביום ובסניף ממנו נרכש.

התקן לגרם חומוס בודד מאפשר עד מיליון חיידקים בספירה כללית, עד ל-1,000 קוליפורמים, עד ל-100 שמרים וללא קולי צואתי. התוצאות לא מעודדות במיוחד, וכך תוכלו להתרשם בעצמכם כשמכל החומוסיות שנבדקו נמצאה רק צדיקה אחת בסדום, נוספת שהייתה קרובה לכך, אבל שאר ממלכות החומוס שכותרות לעצמן כתרים של איכות וטריות פשוט פישלו.

חומוס אליהו, הרב ניסנבאום 37 בבת ים

אומנם מדובר ברשת צעירה בת 15 שנה בלבד, אך גם הגדולה ביותר עם 80 סניפים בישראל ועוד שלושה ברחבי העולם. הממצאים קבעו עמידה בתקן בכל הממדים שנבדקו, מדובר בחומוס מצוין לפי בדיקת המערכת.

תוצאות הבדיקה: מצוין.

חומוס אליהו, הרב ניסנבאום 37 בבת ים (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס אשכרה, ירמיהו 45 בתל אביב-יפו

אחת החומוסיות המוכרות והוותיקות בשכונת הצפון הישן בעיר תל אביב-יפו, שכן היא פועלת כבר מעל לארבעה עשורים ומושכת אוכלוסיות מגוונות. בדיקת "כלבוטק" מצאה כי במרבית המדדים החומוס ראוי, למעט חריגה בכמות השמרים.

תוצאות הבדיקה: עובר.

תגובה של חומוס אשכרה: "אנחנו מודים לכם על הבדיקה, ונוכח הממצאים נבחן את הסוגייה ונדאג לתקן ולשפר. אנחנו מכינים את החומוס מספר פעמים ביום זה ארבעה עשורים, באהבה ובגאווה".

חומוס אשכרה, ירמיהו 45 בתל אביב-יפו (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס עלי קרוואן, שבטי ישראל 17 בתל אביב-יפו

מוקד עלייה לרגל של חובבי חומוס מכל הארץ, שמוכר יותר בשם "אבו חסן". לחומוסייה בת ה-55 שלושה סניפים באזור והיא נחשבת למלכה בכל הקשור למאכל הגרגירים. ממצאי תחקיר "כלבוטק" מצאו חריגה דרמטית בכמות השמרים.

תוצאות הבדיקה: החומוס לא טרי.

תגובת חומוס אבו חסן: "במנות שנבדקו אין כל חשש בריאותי ונושא כמות השמרים מסולף על ידכם. החומוס שלנו מוגש זה שנים רבות לרבבות ישראלים. הוא בריא, בטוח, הגייני, נתון תחת ביקורת ופיקוח, ואנו שוללים מכל וכל את ממצאי 'תחקיר הרייטינג' שערכתם".

חומוס עלי קרוואן - אבו חסן, שבטי ישראל 17 בתל אביב (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס אבו סוהיל, סלאח א דין 14, עכו

בבדיקת מערכת תוכנית התחקירים נמצאו עדויות לחיידקי קולי צואתי שכאמור אסור עליהם להימצא במאכל. "חיידק אי קולי הוא סממן לזיהום צואתי", הסבירה בנושא ד"ר הלנה אשכנזי, מנהלת מעבדת מיקרוביולוגיה ב"אמינולאב". בחומוס של אבו סוהיל נמצאו 125 חיידקי קולי צואתי בגרם מנה.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס אבו סוהיל: "נדהמנו מתוצאות בדיקת המעבדה. נבדוק את הממצאים שעלו ונטפל בהם במידת הצורך ככל שיימצא שיש בהם ממש ובאופן מיידי. אנחנו מקפידים על נהלי איכות ובטיחות מזון באופן המחמיר ביותר".

חומוס אבו סוהיל, סלאח א דין 14, עכו (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס סעיד, השוק העממי בעיר העתיקה בעכו

גם במוסד ותיק ומוכר נוסף בעיר נמצאו ממצאים מזוהמים. כך, בבדיקה עלה כי בגרם מנת חומוס ישנם 585 חיידקי שמרים ו-240 חיידקי קולי צואתי.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס סעיד: "האחריות לאיכות החומוס מסתיימת עם מכירתו ללקוח ויציאתו מחוץ למסעדה. אנו מכינים את החומוס בתנאים סטריליים והלקוחות מקבלים חומס טרי תוך פרק זמן קצר מרגע ייצורו. כך פעלנו בעבר וכך נפעל בעתיד".

חומוס סעיד, השוק העממי בעיר העתיקה בעכו (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס כספי, יעל רום 8 בפתח תקווה

בדומה לחומוס אליהו, גם הרשת של השף יניב כספי צעירה יחסית. היא הוקמה לפני 13 שנה ויש לה חמישה סניפים. בבדיקת "כלבוטק" עלו חריגות בכמות הקוליפורמים עם 1,600 כשהתקן מאפשר 1,000, לצד חריגות במאות אחוזים בחיידקי השמרים ובחיידקי הקולי הצואתי.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס כספי: "נדהמנו לקבל את ממצאי בדיקתכם. אנחנו לומדים ומשתפרים. נבדוק ונתחקר את הממצאים, ונדאג שמקרים כאלה לא יחזרו".

חומוס כספי, יעל רום 8 בפתח תקווה (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס בהדונס, ביאליק 138 ברמת גן

 

אחת מרשתות החומוס המצליחות בישראל עם 20 סניפים בארץ ובחו"ל. הכל התחיל לפני עשרות שנים בסניף ברמת גן, ממנו נרכשו שלוש מנות החומוס לבדיקה הנוכחית. הבדיקה העלתה חריגה בכמות הקוליפורמים והשמרים, ובלט במיוחד כמות של 815 חיידקי קולי צואתי בגרם חומוס.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס בהדונס: "נשמח להפיק תובנות מהממצאים של כלבוטק כדי להמשיך ולספק ללקוחותינו את החומוס האהוב והמוכר".

חומוס בהדונס, ביאליק 138 ברמת גן (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס אבו מרון, קיבוץ גלויות 1 בחיפה

המסע המשיך בחיפה, אך גם שם נמצאו תוצאות לא חיוביות בכלל. בחומוס המוכר והאהוב על ידי תושבי הצפון נמצאו חריגות במאות אחוזים בכמות חיידקי השמרים שפוגעים בטריות המאכל. בנוסף, עלה כי בחומוס קיימים חיידקי קולי צואתי בכמות גדולה.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס אבו מרון: "אין תגובה".

חומוס אבו מרון, קיבוץ גלויות 1 בחיפה (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס אבו שאקר, המגינים 29 בחיפה

גם במסעדה נוספת ומוכרת בחיפה לא נמצאו ממצאים שאפשר להתעודד מהם יותר מדי. 2,400 חיידקי קוליפורמים נמצאו בחומוס של אבו שאקר כשהתקן מאפשר עד 1,000. בנוסף נמצאו קרוב ל-800 חיידקי אי קולי צואתי שמסוכנים לבריאות.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס אבו שאקר: "מיד עם קבלת ממצאי כלבוטק שכרנו טכנולוג מזון והוא קבע כי מקור הבעיה החד פעמית היא הפטרוזיליה. היועץ המליץ להפסיק לקנות אותה במקום שמכר לנו, וזה מה שעשינו מיד. אנו עושים ונעשה הכל כדי שהחומוס שלנו יהיה הכי טרי והכי בריא".

חומוס אבו שאקר, המגינים 29 בחיפה (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12

חומוס חליל, קהילת דטרויט 6 ברמלה

מדובר באחת החומוסיות הפופולריות במרכז, ויש הטוענים שאפילו בישראל כולה. ועדיין, החומוס שנמכר במסעדה נמצא בבדיקת "כלבוטק" כלא ראוי למאכל. הנתונים הבולטים והדרמטיים שהתגלו בבדיקה העלו כי ישנם 23,000 חיידקי שמרים בגרם של מנה, לצד 1,100 חיידקי קולי צואתי.

תוצאות הבדיקה: פסול למאכל.

תגובת חומוס חליל: "נמצאה תקלה במקרר שנשמר בו החומוס. התקלה טופלה והמקרר הוחלף. אנחנו בוחנים רכישה של ציוד מתקדם ויקר המנטר את פעילות המקרר בכל שעות היממה. אנחנו לוקחים ברצינות ובאחריות את איכות המזון ואת לקוחותינו במשך 50 שנה".

חומוס חליל, קהילת דטרויט 6 ברמלה (צילום: מתוך
צילום: מתוך "כלבוטק", קשת 12