דו"ח השימוש בסמים של האיחוד האירופי שפורסם לאחרונה חושף כמה פרטים מרתקים על תרבות צריכת הסמים הבלתי חוקיים באירופה. הדו"ח מוגש על ידי המרכז האירופי לפיקוח על נושא הסמים וההתמכרויות במדינות האיחוד, והוא מתייחס בעיקר לנתונים משנת 2020. הוא כולל מידע על נתוני השימוש בחומרים שונים – מקנאביס ועד להרואין – במדינות האיחוד וכן בטורקיה ובנורבגיה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אילו סמים צורכים באירופה? קודם כל, אם למישהו היה ספק, מספר צרכני הקנאביס באירופה גבוה בהרבה מכמות המשתמשים בכל חומר אחר שמוגדר תחת פקודת הסמים המסוכנים (ראו כתבה נפרדת). לצד זאת, 14.4 מיליון אירופאים (5% מאוכלוסיית האיחוד) בגילאי 15-64 טוענים כי השתמשו בקוקאין לפחות פעם אחת בחייהם, 10.6 מיליון ניסו MDMA, ו-8.9 מיליון צרכו אמפטמינים אחרים. בסך הכול, 29% מאוכלוסיית אירופה צרכו סם בלתי חוקי לפחות פעם אחת בחייהם.

בשנת 2020 תפסו רשויות החוק באירופה 213 טון של קוקאין, 21 טון של אמפטמין ומתאמפטמין, 18 טון הרואין ו-1 טון MDMA. זאת בנוסף לכמויות אדירות של סמים אחרים, חלקם חדשים יותר ופחות מוכרים, וכמובן קנאביס, שגם ברשימה הזו ניצב גבוה מעל לכולם.

הרואין (צילום: one photo, Shutterstock)
צילום: one photo, Shutterstock

סמים מסוכנים מסוכנים

השימוש בקוקאין באירופה גבוה מתמיד. בשנת 2020 נתפסה על ידי רשויות החוק כמות שיא של 213 טון קוקאין, וניתן רק לשער איזו כמות נוספת הופצה מבלי שנתפסה. בנוסף, מדווחת עליה בתפיסתן של מעבדות לייצור קוקאין, כך שהחומר לא רק מיובא מיבשות אחרות אלא גם מיוצר בשטחי האיחוד האירופי. במקביל, חלה עליה משמעותית בהפצת קראק (תת סוג של קוקאין) באירופה. כ-15% ממקרי האשפוז בעקבות שימוש בסמים במהלך השנה הגיעו בשל צריכת קוקאין וקראק. השימוש הראשון בקוקאין מגיע בממוצע בגיל 23, כאשר 85% מהצרכנים הם גברים.

שימוש בקוקאין מגביר את זמינות הדופמין במערכת העצבים. בכך הוא יוצר תחושת אופוריה ועוררות, אבל גם מגביר את לחץ הדם ומעלה את הסיכון להתקף לב. הקוקאין ממכר מאוד ומייצר סבילות גבוהה – כלומר מהר מאוד נוצר הצורך להעלות את המינון על מנת להגיע לאפקט הרצוי. שימוש קבוע בקוקאין ייצר, קרוב לוודאי, תלות של ממש בו, כאשר בהיעדרו עלול המשתמש לחוש חולשה וירידה חדה במצב הרוח. אך בנוסף לסיכונים הטמונים בחומר עצמו, קיים גם סיכון הכרוך באופן הצריכה. על פי הדו"ח, יותר ויותר אנשים צורכים קראק באמצעות הזרקה, מה שמעלה את הסיכון ליצירת זיהומים ומקושר לתחלואה גבוהה בדלקות כבד, באיידס ואפילו בקורונה.

זריקת מוות

קראק הוא כמובן אינו הסם היחיד שנצרך בהזרקה – שיטת צריכה מאוד לא סטרילית. במקום הראשון ניצב הרואין, אבל גם צרכנים של סמים אחרים, כמו אמפטמינים ואופיואידים, מזריקים לעצמם את החומר. בסך הכול, כ-22% מהמקרים בהם אנשים נזקקו לטיפול רפואי עקב שימוש בסמים הגיעו אחרי צריכת סמים בהזרקה. בדומה לקוקאין, כך גם בנוגע לכל שאר הסמים המסוכנים המופיעים בדו"ח – הרוב המוחלט של הצרכנים הם גברים, ומספרם נע בין 73-82%.

החשש מהפצת מחלות בשל הזרקת סמים מקבל גיבוי גם במספרים: מתוך 10,783 מקרים חדשים של הידבקות ב-HIV (נגיף מחלת האיידס) בשנת 2020, יותר מ-5% אחוזים הגיעו בעקבות שימוש במזרקים מזוהמים. מתוך 1,491 מקרים של הידבקות במחלת האיידס עצמה, 8.6% מיוחסים להזרקת סמים.

צריכת יתר של סמים מסוכנים הובילה בשנת 2020 למותם של 6,434 אזרחים במדינות האיחוד האירופי, בטורקיה ובנורבגיה; ברוב המקרים מדובר בשילוב של מספר סמים שונים במקביל. 79% מהאנשים שנפטרו ממנת יתר הם גברים, כאשר גיל המוות הממוצע הוא 41.