העיניים שלנו מגלות הרבה על הרגשות שלנו והאישיות שלנו, אך מסתבר שגם על הבריאות שלנו. אז על מה כדאי להסתכל בעיניים כשאנחנו קמים בבוקר, מה מסוכן ומה טבעי? התשובות לפניכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
כתמים שחורים מתחת לעיניים
קמתם בבוקר עם שקיות מתחת לעיניים? אנשים נוהגים לייחס את התופעה למחסור בשעות שינה, אבל זה לא בדיוק נכון. "שקיות שחורות מתחת לעיניים היא תופעה שהיא בעיקרה קוסמטית. מה שקורה הוא שיש נדידה של השומן התת עורי מתחת לארובות העיניים", אומרת פרופ' ענת לבנשטיין, מנהלת מערך עיניים במרכז הרפואי תל אביב, וסגנית דיקן בפקולטה לרפואה ע"ש סקלר באוניברסיטת ת"א. "אין קשר למחסור בשינה, אם כי מחסור בשינה יכול לגרום לתופעה להיות יותר בולטת לעין. שקיות מתחת לעיניים בדרך כלל לא מראות על בעיה רפואית. עם זאת, לעיתים כשזה מאוד בולט ופתאומי זה יכול להיות קשור לתת פעילות של בלוטת התריס".
צהוב בלבן של העיניים
ברגע שהלחמית, הלבן של העיניים, נראית לכם צהובה, יש לגשת לרופא בהקדם ולעשות בדיקה לצהבת. "אם הלבן של העיניים ממש צהוב, מדובר בצהבת. מה שקורה הוא שיש עליה של בילרובין בגוף, מה שגורם לנו להצהיב", אומרת פרופ' לבנשטיין. "עם זאת, כאשר רוב האנשים מתלוננים על הצהבה של הלחמית, הם לא מתכוונים לכך שהיא צהובה לגמרי, אלא שיש בה כתמים או גבשושיות בצבע צהוב או בז'. המצב הזה נובע מתהליך ניווני של שכבת הלחמית שנקרא פטריגיום. התהליך לפעמים קשור גם לחשיפה לשמש. אם הגבשושיות מתפשטות על גבי הלחמית, ניתן להסיר אותם אצל רופא העיניים".
שטפי דם בעיניים
הדבר הכי מלחיץ הוא לקום בבוקר ולראות שיש לכם שטף דם בתוך העין. אבל עד כמה שזה נראה מדאיג, מדובר בתהליך טבעי שקורה לנו גם במקומות אחרים בגוף מדי פעם. "כאשר יש ממש כתם אדום בחלק הלבן של העין, זה בעצם דימום מתחת ללחמית העין, הרקמה השקופה שעוטפת את גלגל העין", מסבירה פרופ' לבנשטיין. "ברוב המקרים זו תופעה שאיננה מסוכנת בכלל והיא נובעת מהתפוצצות של נים מתחת ללחמית. ברוב המקרים זה נספג אל תוך העור תוך כמה ימים, אך אם זה חוזר על עצמו הרבה, זה יכול להעיד על בעיה בקרישת הדם בגוף."
עוד ב-mako בריאות:
>> יש לך מן בובז? 10 סימפטומים גבריים מדאיגים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד
יובש בעיניים
אם העיניים שלכם מגרדות ואתם חווים יובש זה קשור לגיל שלכם. "יובש בעיניים ברוב הגדול של המקרים נובע מהגיל, מכך שיש בעין תופעות כמו צניחת העפעף התחתון למטה כך שהדמעות מתאדות מהר יותר, ויש ירידה בהפרשת הדמעות", אומרת פרופ' לבנשטיין. "לרוב אין בתסמינים האלה סימן למחלה, והם די רגילים. אך במקרים קיצוניים זה יכול להיות סימן לתסמונת סיוגרן, תסמונת הגורמת להתייבשות בריריות בגוף שמתבטאת גם ביובש בפה ובעוד מקומות בגוף. בנוסף, גם במקרים של מחסור קיצוני בויטמין A ניתן להרגיש יובש בעיניים".
עיניים נפוחות
נפיחות בעיניים היא בעיקר עניין קוסמטי. "עם זאת, לעיתים זה יכול לנבוע גם מתת פעילות בבלוטת התריס ולעיתים זה נובע מדלקת בעפעפיים שיכולה להיות אלרגית או מסיבה אחרת", אומרת פרופ' לבנשטיין. "אם זו תופעה שהיא חדשה לכם ופתאומית, חשוב ללכת לבדיקה אצל רופא כדי לשלול מחלות אחרות".
לחמית אדמומית
אם הלבן של העיניים שלכם אדמומי, יכול להיות שמדובר ביותר מיובש. "ברוב הגדול של המקרים זה אכן נובע מיובש", אומרת פרופ' לבנשטיין, "אבל לעיתים זה נגרם מתהליך שנקרא בלפריטיס, דלקת של העפעפיים. התהליך הזה קורה עם הגיל ואינו קשור למחלות אחרות".
תסמינים תוך עיניים
"בבדיקת עיניים אפשר לראות אם העורקים בתוך הרשתית הם מאוד צרים ולוחצים על הורידים. כך ניתן לאבחן מקרים של יתר לחץ דם שאיננו מאוזן. מה שמטופלים ירגישו בפועל היא ירידה בראייה", אומרת פרופ' לבנשטיין. "בנוסף, אם רואים בבדיקה דימומים ברשתית, זה יכול לנבוע כתוצאה מסוכרת. גם זה גורם לירידה בראייה".