בכל שנה חודש אוקטובר מזמן אתגר תודעתי הנוגע לבריאותן של נשים רבות ברחבי הארץ, ודורש מאמץ הסברתי מיוחד על חשיבות קיום בדיקות ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד. על אף המודעות הגוברת לממאירות הגבוהה בקרב נשים, על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן מדי שנה כ-30% מהנשים שנמצאות בקבוצת סיכון (נשים בגילאי 74-50, עבורן מומלצת בדיקת ממוגרפיה שגרתית אחת לשנתיים) לא מגיעות לבדיקת הסקר שאליהן הן מזומנות. והשנה נראה כי המאבק בנגיף הקורונה מייצר אתגר נוסף בימים שבהם מרבית הציבור מנסה להימנע ככל הניתן מיציאה מהבית בשל החשש להידבק בנגיף - במכוני הדימות נצפתה ירידה של 15%. למרות זאת, בימי הסגר גילינו כי נשים הגיעו להיבדק כאשר חשו שינוי בגופן. נשים אלו פגשו צוותים רפואיים עם זמינות גבוהה לכל צורך שעלה.
העובדה כי בסגר השני יש יותר מידע אודות הקורונה, ומדובר בסגר יותר נושם המדגיש בפני הציבור כי השירותים הרפואיים בקהילה זמינים ואף נחוצים לשם שמירה על אורח חיים בריא ותקין, מעודדת. עם זאת, אני קוראת לכלל הנשים ובפרט נשים הנמצאות בסיכון להגיע להיבדק, זו בדיקה חשובה ומצילת חיים.
על פי הנתונים שהתפרסמו על ידי האגודה למלחמה בסרטן לכבוד חודש המודעות לסרטן השד, למעלה מ-5,000 נשים חולות בשנה במדינת ישראל, רבע מהן לוקות בממאירות המחלה מתחת לגיל 50. ברוב המקרים מתגלה המחלה בשלבים מוקדמים המאפשרים אחוז החלמה גבוה בקרב המאובחנות של למעלה מ-90%. עם זאת בקרב כלל המאובחנות נרשמים מדי שנה למעלה מאלף מקרי מוות בעקבות המחלה. נתונים אלו כמובן מחזקים את ההבנה עד כמה חשוב הגילוי המוקדם והענות קבוצות הסיכון להזמנות לבדיקת הסקר.
ישנם כמה גורמי סיכון לחלות בסרטן השד:
- גיל - זאת לאור הממצאים שככל שהגיל עולה כך עולה הסיכוי לחלות בסרטן השד. למשל מעל גיל 70 אחת מתוך שמונה נשים נמצאת עם ממאירות שד.
- היסטוריה משפחתית ונשאות גנטית - נתונים אלו כמובן מעלים את הסיכון לחלות במחלה.
- אורח חיים שאינו בריא - הכולל השמנה, עישון, צריכת אלכוהול.
גם נשים שאין להן גורמי סיכון עלולות כמובן לחלות במחלה. לכן כדאי שכל אישה תכיר את גופה ותדע לחוש בשינויים בשד. שינויים אלו יורגשו על ידי תחושה של גוש בשד או תחת בית השחי, שינויים בעור הנראים כשקע, תפיחות, קשקשת, גרד או אודם וכאב שאינו חולף. נשים שחוות תסמינים אלו חשוב שיגיעו להיבדק. כמו כן נשים עם רקע משפחתי של ממאירות שד רצוי שיכלו במעקב כירורג/ית כבר מגיל 30 ויעברו בדיקת ממוגרפיה שנתית מגיל 40 הכלולה בסל הבריאות.
עוד ב-mako בריאות:
>> התרופה לקורונה כבר כאן, למה לא משתמשים בה?
>> מחקר חושף: ההרגל הנפוץ הזה גורם לעלייה במשקל
>> תביעה: רופאה צעירה מתה בעקבות זריקת אפידורל
חשוב לזכור כי וירוס הקורונה מתכנן להישאר איתנו בעתיד הקרוב ולכן חייבים להמשיך בשגרת החיים, מומלץ להמשיך במעקב שד שגרתי ולעבור ממוגרפיה כרגיל, בנוסף מומלץ להגיע עם מינימום מלווים, זאת כמובן תוך הקפדה על ריחוק חברתי ועטיית מסיכה כנדרש בכל מקום ציבורי.
ד"ר סמדר פקר-ניר, כירורגיה אונקולוגית של השד במחוז המרכז של מכבי שירותי בריאות