המוח שלנו שולט בגוף שלנו בעוצמה מורכבת, רחבה ומעוררת השראה. אבל הרעיון לפיו אנחנו אלה שצריכים לטפל במוח שלנו יכול להיות מאוד מפחיד. מחקרים אחרונים מגלים כי אנשים רבים כבר מבינים שהכוח לעצור את ההידרדרות המנטאלית של המוח שלנו טמון בנו. מה שהם לא יודעים זה איך להתחיל ולטפל בו.

כדי שהמוח שלנו יהיה חד ומתפקד גם בעוד שנים רבות, אנחנו צריכים לאמץ הרגלים בריאים. אספנו עבורכם 10 קלים - תתחילו היום, ותיהנו מהפירות לכל שארית חייכם.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. תזיעו קצת

התעמלות לא קשורה רק למראה החטוב שלנו. מחקרים מצאו שיש קשר בין פעילות גופנית לבין הפחתת הסיכוי להתדרדרות מנטאלית לקראת זקנה. תעשו אימוני סיבולת שיגבירו את קצב פעימות הלב שלכם ויזרימו הרבה דם למוח. היי, זה בריא גם לגוף וגם לגזרה.

2. דברו עם עצמכם

אמנם לרוב אנשים שמדברים לעצמם ברחוב מקוטלגים כמשוגעים, אבל למעשה דיבור עצמי יכול לעזור לנו לעשות דברים מהר יותר. במחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה משתתפים שנדרשו לזהות כמה שיותר מהר פריטים מסוימים ביצעו את המטלה הרבה יותר מהר אם ביטאו בקול רם את הפריט שביקשו מהם לזהות. החוקרים טוענים כי כשהמוח שומע מילים מוכרות הקשורות למטלה, זה עוזר לו לעבד מידע מהר יותר.

מחקר נוסף גילה שדיבור עצמי עוזר לפתירת מטלות מסובכות יותר וגם לסיפוק מוטיבציה בזמן מטלות אלו. החוקרים נתנו לנבדקים בעיה סבוכה וביקשו מהם לפתור אותה, תוך שהם אומרים בקול רם את השלבים וכן מעודדים את עצמם. הם גילו שהנבדקים שדיברו לעצמם פתרו את המטלה מהר יותר והתייאשו הרבה פחות. 

3. תפתחו איזה ספר

הראיות הכי חזקות להורדת הסיכוי לדמנציה נמצאות בחינוך, ולא מדובר על תואר אמריטוס בהרווארד. גם האוניברסיטה הפתוחה יכולה לעזור, או אפילו שיעורים באינטרנט של משהו שמעניין אתכם. חינוך פורמלי מכל סוג יכול לעזור למוח שלנו להישאר חד למשך שנים.

4. תפסיקו לעשן

הסיבות להפסיק לעשן הן כה רבות וממש אין צורך להסביר אותן. ובכל זאת, אולי תופתעו לגלות שגם המוח שלנו סובל מנזקי העישון. מחקרים שנעשו מגלים כי עישון משפיע על צפיפות הקשרים במוח. זה הזמן לזרוק את כל המאפרות בבית ולהכין מלא גזרים קטנים וחמודים.

אייפד מיני - רטינה (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
חצי שעה של התנתקות זה אפשרי|צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

5. התנתקו מהמסך

נסו לחשוב על כמה זמן היום ביליתם מול מסך כלשהו: מחשב, טאבלט, טלפון סלולרי או טלוויזיה. לצערנו, למרות שאנחנו חושבים שמחשבים עוזרים לנו לחשוב, ההתמכרות הטכנולוגית שלנו מזיקה למוח, ומונעת מאיתנו לחשוב מחשבות עמוקות ולהתרכז במטלות מסובכות. מספר מחקרים גילו שהתנתקות ממכשירים אלקטרוניים, אפילו לחצי שעה בלבד ביום, עוזרת לקבל ציונים גבוהים יותר במטלות קוגניטיביות מסובכות הדורשות עיבוד של כמויות גדולות של מידע וכן במבחני אינטליגנציה.

6. תשמרו על הלב

גורמי הסיכון למחלות לב ולשבץ הם השמנת יתר, לחץ דם גבוה וסוכרת. בדיוק אותם הגורמים יכולים להשפיע לרעה על המוח שלכם. תדאגו טוב ללב שלכם, וכך גם המוח שלכם יזכה.

7. תשמרו על הראש

פציעות ראש יכולות לשנות חיים. יש פגיעות מוח שאף משנות את האישיות והנזקים הם בלתי הפיכים. חבשו קסדה בזמן רכיבה על אופניים או על אופנוע, על סקייטבורד או כל פעילות גופנית שדורשת שמירה על הראש.

>> עוד ב-mako בריאות:
מדהים: הרופא הזה הצליח לתקן את גבו העקום של מונתאר בן ה-17
שום, זעתר ומרק כתום: כל הדרכים הטבעיות לטפל בבטן כואבת
מתי עדיף להתקלח- בבוקר או בערב?

8. תאכלו בריא יותר

מי שאוכל תזונה בריאה ומאוזנת, עם הרבה פירות וירקות, יהנה לא רק מגוף בריא אלא גם ממוח בריא. המחקר בתחום הזה עוד לא מאוד מפותח, אבל מה שאנחנו כן יודעים הוא שתזונה ים תיכונית עוזרת לאימון המוח, אז אתם ללא ספק גרים במקום הנכון.

9. קחו תנומה

כולנו מכירים את התחושה הזו שמציפה אותנו כשאנחנו לא ישנים מספיק. זה יכול להחריב לגמרי את היום. ואם יש משהו שהמוח שלנו ממש צריך זה שינה והרבה ממנה. במחסור מצטבר בשעות שינה יכול להשפיע על הזיכרון שלנו ועל תפקודי המוח.

10. שמרו על הנפש

מחקרים מצאו שיש קשר בין דיכאון לבין הדרדרות מנטאלית. אם אתם סובלים מדיכאון, או כל בעיה נפשית אחרת, גשו למטפלים מקצועיים שיוכלו לעזור לכם. אם אתם מרגישים שיש לכם בעיה אל תתעלמו ותלכו לטיפול.

11. תמצאו הרבה חברים

לעשות ארוחות שישי עם חברים זה הכי כיף אבל מסתבר שיש לזה גם אפקט חיובי יותר ממה שחושבים. כשאנחנו חברותיים אנחנו בעצם מאמנים את המוח שלנו. תעשו יותר פעילויות קהילתיות או חברתיות שעושות לכם כיף, אם זה להתנדב עם חיות, לשיר במקהלה או לרכוב על אופניים בקבוצה.

חברים סדרה (צילום: צילום מסך youtube)
חברים זה כיף, וגם מועיל למוח. תהיו חברותיים|צילום: צילום מסך youtube

12. תאתגרו את עצמכם

סודוקו פה, תשחץ שם ואפילו תשבץ היגיון למי שמסוגל לזה - כל אלה יכולים לעזור לכם לאתגר את המוח שלכם. תנסו לחשוב מחוץ לקופסה, לנסות לפתור בעיות ולפתח את דרכי החשיבה שלכם. חוץ מזה שזה כיף, זה גם יכול לאמן את המוח שלכם.

13. עשו מדיטציה

מדיטציה עוזרת לנו להירגע, ועל ידי כך להפחית חרדה ודיכאון ולעזור לנו להתמודד טוב יותר עם החיים. אבל מדיטציה עוזרת גם למוח: סריקות MRI גילו כי אנשים שעושים מדיטציה באופן קבוע משנים ממש את המבנה של המוח שלהם. המחקר גילה כי מדיטציה יומיומית יכולה להגדיל באופן משמעותי את האזורים במוח שאחראים על חשיבה גבוהה, זיכרון, פתרון בעיות ויצירתיות. 

14. וגם, קחו הפסקה באמצע העבודה

לפעמים אנחנו מזלזלים בפנאי, ומעדיפים לעבוד יותר ולהרוויח כסף מאשר לבלות קצת זמן חופשי או לקחת חופשה נחוצה. אבל ממש כמו הגוף שלנו, גם המוח שלנו מתעייף וצריך הפסקה. למוח שלנו יש שני מצבים: "המצב המרוכז", בו אנו עסוקים במטלה כלשהי ו"המצב הרגוע", בו אנחנו סתם נחים ולא צריכים לחשוב יותר מדי.

אלא שמספר מחקרים גילו שגם ב"מצב הרגוע" המוח שלנו ממשיך לעבוד, ואף עוזר לנו לפתור מטלות מסובכות. סריקות MRI הוכיחו שחלומות בהקיץ למעשה עוזרים לנו בפתרון בעיות סבוכות ובעיבוד מידע. מחקר נוסף גילה שכאשר נותנים לנבדקים לפתור מטלה קוגניטיבית קשה ואז מוציאים אותם להפסקה באמצע המטלה, הם מראים תוצאות טובות בהרבה מקבוצה שלא קיבלה הפסקה. אז תפסיקו לאכול צהריים מול המחשב, וצאו להתרענן. 

>> מה אתם באמת יודעים על מסטיקים? הנה העובדות