גל הקור קיצוני ששרר בישראל השבוע, הביא איתו גם מקרי היפותרמיה בכמה מקומות בארץ. משבת ועד היום נרשמו חמישה מקרים כאלה בירושלים, לכיש וגוש דן - כולם גברים בני 50-40 שנמצאו עם סימנים של היפותרמיה בינונית-קשה. חובשים ופראמדיקים של מד"א העניקו טיפול ראשון ופינו את הנפגעים לבתי החולים.

דווקא בימים הקרים הללו, יש לשים לב לשמירה על טמפרטורה נאותה, בייחוד אצל מבוגרים, אנשים הסובלים מתת משקל, אנשים עם תנועתיות ירודה והסובלים ממחלות כרוניות כמו: סוכרת, היפותירואידיזם (תת פעילות של בלוטת התריס), מחלות פרקים, מחלות לב ועוד. בגיל מבוגר הרגולציה של טמפרטורת הגוף נפגעת. תגובות הגוף לקירור, כמו רעידות שרירים, ירידה בזרימת הדם בידיים ועלייה בצריכת חמצן מופחתים או נעדרים אצל מבוגרים, מה שעלול לגרום להיפותרמיה.

מהי היפותרמיה?

היפותרמיה היא ירידה בטמפרטורת הגוף בצורה המסוכנת לבריאות. חשוב לשמור על חום גוף  וחימום סביבת המגורים בצורה נכונה.

מהם התסמינים של היפותרמיה?

היפותרמיה הינה ירידת טמפרטורת הגוף אל מתחת ל- 35 מעלות צלזיוס (כ- 2 מעלות מתחת לחום הגוף התקין). צניחת טמפרטורת אל מתחת ל-32 מעלות הינה סכנה בריאותית ויכולה להיות קטלנית.

התופעה הזו שכיחה לעיתים אצל מטיילים אך לא רק. בעת חשיפה לקור, נשמר חום הגוף בטמפרטורה הרצויה על ידי הגברת קצב חילוף החומרים, הפחתת זרימת הדם לפריפריית הגוף, כגון העור והגפיים וצמרמורת. מובן שזמן, עוצמתו משפיע מאוד על מנגנוני הוויסות של הגוף..

הסימנים הראשוניים הם תחושת קור וצמרמורות, אותן הגוף מייצר כדי לכווץ את השרירים ולייצר חום גוף. בשלב הבא, המוטוריקה העדינה לא מתפקדת כמו שצריך ונוצר קושי בדיבור.

שלג בחרמון (צילום: רוני עוז רייזנר)
השלג בחרמון|צילום: רוני עוז רייזנר

איך לחמם את הבית?

  1. שמרו על טמפרטורה של כ-24 מעלות בחדר, תוכלו לשמור על טמפרטורה קבועה בעזרת מד טמפרטורה.
  2. השאירו פתח קטן לאורך כל היום כדי לשמור על אוורור הבית.
  3. שמרו על לחות בחדר בעזרת מכשיר לאדים קרים או באמצעים אחרים.
  4. לצורך חימום הבית השתמשו במכשירים בטיחותיים ובדקו את תקינותם לפני שימוש. רצוי לחמם את הבית באמצעות מזגן או רדיאטור ולא בתנורי ספירלה, גז או מפזרי חום.
  5. שימו לב שתנורי החימום רחוקים מספיק מווילונות, ספות, שמיכות וחומרים דליקים אחרים וגם אתם, שמרו על מרחק של לפחות 30 ס"מ ממכשיר החימום, על מנת למנוע סכנה לכוויות.
  6. אין לייבש בגדים על תנורי חימום.

מה ללבוש?

  1. הקפידו על לבוש מחמם אך נוח, הכולל מספר שכבות, על מנת למנוע איבוד חום.
  2. לשמירה על חום גוף בלילה, השתמשו במצעי פלנל והתכסו בשמיכות חמות. עדיף להימנע משימוש בסדין חשמלי, בשל הסכנה לקצר חשמלי.
  3. ביציאה החוצה הקפידו לחבוש כובע ולעטות כפפות.

אוכל ושתיה במהלך היום

  1. שתייה חמה ואוכל חמים מסייעים לשמירה על חום גוף.
  2. הקפידו על שתייה מרובה, גם אם אינכם חשים תחושת צמא.
  3. איכלו ארוחות קלות לאורך היום והימנעו מארוחות כבדות.
  4. הימנעו מצריכה מוגברת של קופאין ואלכוהול. אלכוהול גורם לקירור הגוף.

פעילות גופנית

הקפידו לבצע פעילות גופנית ככל שניתן על מנת לשפר את זרימת הדם.

 

הכותבים הם ד"ר זוריאן רדומיסלסקי, גריאטר ארצי במכבי שירותי בריאות וד"ר ארנון שחר, מומחה ברפואת משפחה במכבי