עוד לא הספקנו להגיד "מטוש", והנה כבר שנה חדשה בפתח. מצד אחד, נראה כי ישנה בלימה מסוימת בקצב התחלואה ומקדם ההדבקה יורד. מצד שני, אחוז המאומתים היומי עדיין גבוה מאוד והסוף עוד נראה רחוק מאוד. איום הסגר הוסר לעת עתה, אך לקראת החגים חשוב להיזהר עוד יותר במפגשים משפחתיים ואירועים חברתיים כדי שנצלח את התקופה במינימום נזקים.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה, מציין שבתקופה המקבילה אשתקד גרף המאומתים הראה 4,000 חולים ליום בממוצע, זאת לעומת השנה שאנחנו עומדים עם מספרים כפולים ליום. ועדיין, מעל שני מיליון ישראלים כבר זכו לקבל את מנת החיסון השלישית, מה שמפחית באופן משמעותי את הסיכוי של אוכלוסייה זו לפתח מחלה קשה.
"עדיין צריך לזכור שאנשים שחוסנו רק פעמיים בתחילת מבצע החיסונים, הם פחות מוגנים. זאת בשל דעיכת אפקט החיסון לאורך הזמן. בנוסף, הם יכולים להידבק וגם להדביק. כמו כן, ישנם ילדים רבים שאינם יכולים להתחסן מפאת גילם, וגם מי שחוסן בשלישית אינו מוגן במאה אחוזים. בהתאם לכך, חשוב לנקוט משנה זהירות ולהקפיד על מספר כללים שיעזרו לצמצם את הסיכוי להידבק", אומר פרופ' כהן ומפרט. לגזור ולשמור.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הקפידו על היגיינת ידיים
זה לא סוד גדול שהיגיינה אישית עוזרת לצמצם את הסיכוי שלנו להידבק במחלות שונות, בהן גם נגיף הקורונה. כשמגיעים לארוחת חג, לפעמים קשה להקפיד על רחיצת ידיים מיד לפני האכילה, בייחוד אם הארוחה כוללת כמה דודים שמתעקשים על לחיצת ידיים בדרך המסורתית.
ובכן, ההמלצה של פרופ' כהן היא פשוט להציב מספר בקבוקי אלכוג'ל זמינים על השולחן או בכניסה לחדר האירוח. פשוט, קל ותורם לשמירה על הבריאות של כולם.
שמרו על מרחק ככל שניתן
אמנם קשה לשמור על מרחק במהלך ארוחת חג, אבל יש כמה דברים שבכל זאת אפשר לעשות: אם השולחן שלכם נפתח לגודל ארוך יותר, תוכלו לנצל את ההזדמנות כדי לרווח בין הסועדים. אם לא, נסו להשתמש במספר שולחנות כדי להפחית את הצפיפות. כמו כן, כדאי לדלג על שלב החיבוקים והנשיקות. בינינו, לפעמים מדובר בתירוץ לא רע כדי להתחמק מהמנהג המעט פולני הזה.
היבדקו לפני המפגש המשפחתי
מאחר שבחגים קיימת נטייה להתקהלות גדולה יותר, חשוב לשמור על סביבה בטוחה ככל שניתן, בעיקר אם סעודת החג כוללת אנשים מבוגרים או ילדים שטרם התחסנו. בדיקות אנטיגן מהירות זמינות עבורכם גם במרכזים השונים, וגם בבתי המרקחת. בצעו אותן בסמוך למפגש ותוכלו להיות רגועים יותר בעת הארוחה.
התפללו עם מסכה
אם אתם נוהגים ללכת לבית הכנסת, חשוב שתקפידו על ההנחיות ותעטו מסכה המכסה את האף והפה במהלך השהייה בחלל סגור. פרופ' כהן שב ומציין כי הקורונה היא וירוס נשימתי שחודר דרך האף ולכן חשוב מאוד להקפיד על עטייה נכונה. מובן שאם יש לכם אפשרות, תמיד עדיף להתפלל בחוץ.
והנה עוד הצעה, ותודו שהיא מקורית במיוחד: לתוקעים בשופר, פרופ' כהן מציע להצמיד מסכה גם על השופר עצמו, כדי לצמצם אפשרות לטיפות זעירות (אוירוסולים) שיוכלו לעבור דרכו אל עבר המתפללים. כן, זה נשמע קצת מוזר, אבל היי - גם התקופה הנוכחית לא בדיוק נורמלית.
קיימו את הסעודה בחוץ
יש לכם מרפסת בבית או גינה? למה שלא תקיימו שם את סעודת החג? מזג האוויר צפוי להיות נעים יותר בערבים, והתנהלות כזאת תצמצם את הסיכוי להעברת וירוסים שונים.
ארחו פחות אורחים
מי אמר שחייבים להזמין 20 אורחים לחג? כדאי להחליט מראש אם מארחים חברים או משפחה ובכל מקרה, מומלץ לצמצם בכמות המוזמנים. תמיד אפשר להחליט שאת סעודת החג הבאה תחגגו עם השאר.
לצד כל ההמלצות, פרופ' כהן מבקש להעביר מסר אופטימי לסיום: "אני חושב שלמרות החשש ועל אף מספר המאומתים הגבוה, אנחנו יכולים להתנחם בהיבטים החיוביים, ויש לא מעט כאלה: בינתיים המשק פתוח ופועל, אנחנו נמצאים במדינה שיש בה את מיטב נשות ואנשי הרפואה והסיעוד, ובתי החולים מעניקים טיפול מסור לחולים הקשים. מעבר לכך, החיסונים נגישים וכבר רבים זכו להתחסן בפעם השלישית. לכן, לצד האחריות האישית שיש לכל אחד מאיתנו במניעת התחלואה, צריך לזכור גם לשמוח ולהישאר אופטימיים".
שיהיה חג שמח ושנה טובה ובריאה!