שפיכה מהירה (Rapid Ejaculation), או בשמה הקודם: שפיכה מוקדמת (Premature Ejaculation) היא אחת הבעיות השכיחות בתפקוד המיני של הגברים - כ-30 עד 40 אחוז סובלים ממנה. השפיכה המוקדמת מאופיינת כמצב בו גבר, באופן קבוע ופעמים חוזרות מגיע לשפיכה עם גירוי מינימאלי לפני, בזמן או מיד לאחר החדירה. באופן טבעי, מצב זה גורם לתסכול אישי ופוגע ביחסים הבין-אישיים.
תהליך השפיכה הוא תהליך מורכב, ומטרתו הסופית היא להעביר זרע מאיבר המין של הגבר לזה של האישה. בהליך זה הזרע, הנמצא בשלפוחית הזרע, בדרכי הזרע ובשופכה האחורית, יוצא בעוצמה ובקצב מהשופכה ומלווה בתחושת הנאה וסיפוק של אורגזמה. כל הפרעה בהליך זה, כגון שפיכה מוקדמת, יכול לפגוע באיכות התפקוד המיני של הגבר בפרט ושל בני הזוג בכלל.
הסיבה לשפיכה מהירה יכולה להיות ראשונית, כלומר, מולדת (כבר מהניסיונות הראשונים לקיום יחסי-מין), משנית (כתוצאה משינויים בריאותיים דוגמת מחלות: סוכרת, פגיעה בשלמות חוט השדרה, טיפולים כימותרפיים וכו', שינויים נפשיים - לחץ ומתח או שינוי במערכת היחסים), אבל הגורם המידי לפז"מ (פליטת זרע מוקדמת) הוא חוסר מודעות מספקת לתחושות הפין. הפז"מניקים לא פיתחו מודעות תקינה לתחושות באיבר המין שלהם.
גורמים פסיכולוגיים לתופעה
- ישנם גברים שפשוט מתרגשים בעוצמות כאלה, שאינן מאפשרות להם לשים לב לתחושות הפין שלהם. זה משתנה מאישה לאישה וגם משתנה בהתאם למשך מערכת היחסים.
- החוויות המיניות הראשונות מאד קריטיות להמשך. יש גברים שניסיונם המיני הראשון היה תחת לחץ ובמקומות לא נוחים - כמו במושב האחורי של האוטו או בסלון של בית הורי בת הזוג, ממש לפני שאלו האחרונים אמורים לחזור הביתה. גברים כאלה גמרו מהר ואינם מצליחים להיגמל מהרגל זה. לחץ זה נותן את אותותיו ההרסניים בכל פעם שפוגשים בת זוג חדשה.
- הדאגה העצומה בקשר לביצועים המיניים, גורמת לגבר לחוש שהוא מתחרה על פרס "המאהב האולטימטיבי", במקום להירגע וליהנות מהאקט המיני במלואה.
- גברים המתרגשים יותר מידי, חרדים או מרגישים אשמה, מתמקדים במחשבות ובתחושות השליליות ושופכים מהר.
ישנן כמובן גם סיבות פסיכולוגיות אחרות לשפיכה המוקדמת, כגון ספיגת מסרים אנטי מיניים בילדות, חוסר ידע ו/או "עודף" ידע מיני שעלולים לפגוע בתפקוד המיני ובשפיכה. בנוסף, יש גברים שמאבדים שליטה על רפלקס השפיכה כאשר הם נמצאים עם אישה כזו או אחרת בעוד שתפקודם עם אישה אחרת תקין.
גם על האישה נושא השפיכה משפיע. מחקרים מצביעים על כך שליקוי בתפקודו המיני של הגבר, פוגע גם בתפקודה המיני של בת הזוג. אישה שבן זוגה הוא פז"מניק עלולה להרגיש לא מושכת, לא מינית. דימויה הגופני והנשי עלול להיפגע. הבחורה עלולה לפתח גם היא קושי בתפקודה המיני, להימנע ממין ולהתרחק מבן הזוג.
דרכי טיפול
במהלך השנים התפתח הטיפול בשפיכה מוקדמת ועבר שינויים רבים ומגוונים. לאחר שהתברר כי אחת הסיבות לשפיכה היא רגישות יתר בראש הפין, הוחל בפיתוח תכשירים מקומיים או סיסטמטיים שיורידו את הרגישות מראש הפין, ובכך יאפשרו את הארכת זמן השפיכה ומשך קיום יחסי המין.
במהלך השנים היו ניסיונות מוצלחים חלקית לטפל בשפיכה מהירה על ידי תרסיס או במשחות מקומיות שונות. ישנם משחות ותרסיסים המשמשים לאלחוש מקומי, כשמטרתם להפחית את התחושה בראש הפין ויעילותם מגיעה ל- 50 אחוז. עם זאת, במקרים רבים גורמים אמצעים אלו לחוסר תחושה בראש הפין, לירידה בסיפוק המיני ואף להחלשת עוצמת הזקפה.
אמצעי נוסף שנכנס בשנים האחרונות הן תרופות מקבוצת ה-SSRI, שמעכבות את הספיגה החוזרת של הסרוטונין במוח. 70 עד 75 אחוז מן הלוקים בתפקודם, אשר טופלו בתרופות מקבוצה זו, דיווחו על שיפור משמעותי בזמן השפיכה. לתרופות אלו, שבמקור נועדו לטיפול בבעיות פסיכיאטריות, תופעות לוואי משמעותיות אשר בעטיין מטופלים ובני/בנות זוגם העדיפו לא להמשיך את הטיפול המוצע.
עם זאת, ההצלחה היחסית של הטיפולים התרופתיים החדשים פתחה עידן חדש של מחקרים ושיטות טיפול תרופתיות בשפיכה מהירה. מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי תל אביב, הוכיח כי שילוב של תרופות מקבוצת ה- SSRI עם גלולת ה"ויאגרה" שיפר משמעותית את משך השפיכה. מחקר נוסף, המבוצע בימים אלה, מנסה לבחון את השפעת תרופה ספציפית ממשפחת ה-SSRI אשר נלקחות בהתאם לצורך לפני קיום יחסי מין מלאים.
בנוסף פועל במסגרת המרכז הרפואי ת"א שירות רב-תחומי לטיפול במכלול ההיבטים של שפיכה ובמיוחד בנושא שפיכה מהירה. טיפול חדש המוצע כיום במרפאה להפרעות בתפקוד המיני, המבוסס על טיפול תרופתי לצד טיפול פסיכו-סקסולוגי, מהווה פתרון מיטבי לבעיה.
תשוב לציין שאם הגבר מצוי בזוגיות, רצוי שהתהליך הטיפולי יכלול את שני בני הזוג. גם לנטילת גלולה לעיכוב השפיכה, עלולה להיות השלכה והשפעה פסיכולוגית על האישה, אשר יש לתת עליה את הדעת.
בתהליך הפסיכותרפויטי יש שני מרכיבים:
מרכיב התנהגותי - יש מספר טכניקות העוזרת לגבר ללמוד את התחושות שלפני השפיכה ולדעת מה לעשות או לא לעשות (בעזרת בת הזוג) על מנת שלא לשפוך: טכניקה של הלן סינגר קפלן הנקראת "התחל-הפסק" (Start-Stop), גישת "Squeeze Technique" של מאסטרס וג'ונסון וגישת MI של דחיפת שרירי רצפת האגן (כמו במתן צואה). בכל הגישות יש צורך המיומנות מקצועית על מנת לדעת מתי ואיך לחשוף את המטופל/ים לטכניקות. בנוסף, יש לפתוח את האפשרות של שיתוף בת הזוג על מנת להגיע לתפקוד מיני טוב יותר.
אך הדרך היעילה ביותר לטיפול בשפיכה מוקדמת היא מתן הדעת למרכיב האישי והזוגי, כלומר טיפול בקושי תוך שיתוף, קירבה ותקשורת הכוללת חלוקה הדדית של צרכים ורגשות. שיתוף מעין זה, של בני הזוג, יאפשר הגעה לסיפוק באופן התואם את צרכי שני בני הזוג במיטה ומחוצה לה, ללא כל קשר למתן תרופה זו או אחרת.
דווקא כאן יפה שעה אחת קודם.