בשבועות האחרונים יושבת לי אבן על הלב ואני מרגיש שאני חייב לדבר בפתיחות על משהו שעד היום לא דיברתי עליו בכלל. אני רוצה לדבר איתכם על בעיה קשה במדינת ישראל שגובה חיי אדם על בסיס קבוע ואני מדבר על מערכת הבריאות השחוקה שלנו.

כרופא הנושא הזה תמיד העסיק אותי מן הסתם, אבל אף פעם לא דיברתי עליו בפומבי ופשוט העדפתי להתמודד עם המצב לבד. אבל בשנה וחצי האחרונות התאבדו 4 רופאים בבית החולים שבו אני עובד וגם אחות מבית חולים אחר. אחד האנשים האלה היה אדם משכמו ומעלה שמאוד הערכתי ואהבתי וגם הייתי מאוד קרוב אליו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אז אני מרגיש שאני לא יכול לשתוק יותר.

כי המערכת הזאת שבורה וזה גם גובה חיים של מטופלים ולאחרונה גם של רופאים. אני רוצה להתחיל מהרופאים. כי אתם בטח שואלים איך אדם מצליח, רופא ממשפחה טובה מתאבד? אז תבינו, עבור הרבה רופאים, העבודה שלנו היא החיים שלנו. ולמה? כי העבודה שלנו היא בעצם החיים שלכם.

ואנחנו לא באמת רואים חשיבות שונה בין החיים שלכם לחיים שלנו, אז אנחנו מוותרים על החיים שלנו קצת, וככה נוצר מצב שהעבודה שלנו הופכת להיות חלק ענק מהנפש שלנו, ובגלל זה הכול מועצם בעבודה שלנו. אנחנו מקבלים כל הצלחה כאישית, אבל לצערי גם כל כישלון. וכשרופא כזה מסור מרגיש שהוא נכשל בעבודה אז משהו פשוט מת בו. כשאנחנו נכשלים אנחנו הרבה פעמים מאשימים את עצמנו בכישלון ואז אנחנו נכנסים למרה שחורה.

אבל האמת היא שזה ממש לא תמיד באשמתנו. מערכת הבריאות פשוט לא מספקת לנו את התנאים הבסיסיים ביותר למתן טיפול סביר לחולים שלנו. בואו נתחיל מהחוסר בכוח אדם. בישראל יש רק 3.1 רופאים לאלף איש, זה כלום. והמספר הזה עוד צפוי לרדת משמעותית, כי כמעט 50 אחוז מהרופאים בישראל הם בני 55 פלוס ואוטוטו יוצאים לפנסיה. וגם אם יגדילו את הפקולטות לרפואה, כיום חסרים מאות תקנים בשנה לרופאים מתמחים. זאת אומרת שרופא שסיים עכשיו ללמוד רפואה יכול מאוד להיות שהוא לא יכול להתחיל לעבוד בכלל.

והרופאים שכן עובדים, הם מתמודדים עם עומסים לא הגיוניים. בישראל מספר מיטות האשפוז ביחס לאוכלוסייה הוא מהנמוכים ביותר בעולם. כלומר אין מספיק מיטות ביחס לחולים. מה שזה גורר זה תפוסת מיטות שהיא הכי גבוהה בעולם. בחורף התפוסה הזאתי עוברת בהרבה את המאה אחוז, וזה כמובן אומר זקנות במסדרון. ובפריפריה? התפוסה הזאת יכולה גם להגיע למאתיים אחוז. וחוץ משחיקה של הצוות, אתם יודעים למה עוד גורמת הצפיפות הזאת? לזיהומים שמקבלים בתוך בית החולים שגורמים לכם למות.

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 מאכלים שישמרו על בריאות הלב שלכם
>> הסיבה שאתם חייבים לשטוף "חסה שטופה"
>> נחשף: כך תדעו מה הגיל הביולוגי שלכם

ולא לאחד או שניים מכם. 5,000 איש בשנה ממתים מהזיהומים האלה. ואני יכול לזמר לכם פה עוד ימבה של מספרים שבטוח ירגיזו אתכם, אבל נראה לי שהבנתם את הכוונה. אני חוויתי באופן אישי את העומס הזה, שרובו אגב נופל על מתמחים. אני מדבר איתכם על תורנויות של 26 שעות ויותר, בלי שינה בכלל. באיזה מקצוע יש דבר כזה?

אני מדבר איתכם על לילות שבהם הייתי אחראי על מחלקה שלמה של חולים ובמקביל גם זמין לייעוציים לכל מחלקות בית החולים אם צריך, מנתח חולים לבד במשך שעות בחדר ניתוח באותה תורנות ובמקביל מטפל בעוד 30 חולים עצבנים שממתינים לי במשך שעות במיון. והכול בתורנות אחת. היו רגעים שבהם הייתי יוצא באמצע הלילה אחרי שניתחתי כמה שעות בחדר ניתוח רעב, צמא, מת מעייפות ובלי שום הפסקה הולך ישירות למיון כי מחכים לי שם 15 חולים כבר שעות. אתם יודעים כמה קל לעשות טעויות במצבים האלה? כשאתה ממש נרדם מול העיניים של החולה? והטעויות האלה יעלו לכם בבריאות ולי בעוד חתיכה מהנשמה.

אז חאלס, אי אפשר להמשיך לטייח את המציאות העגומה הזאת שגם עולה לנו בחיים.

והאמת היא שלא, אין לי פתרון יצירתי. מדובר פשוט בתוספת תקציב. מערכת הבריאות שלנו סובלת ממחסור תקציבי חמור שמוערך ב-13 מיליארד שקלים, אז צריך לתקצב. אנחנו חייבים גם להוסיף מאות תקנים לרופאים ואחיות במקביל להגדלת הפקולטות לרפואה. בנוסף צריך להוסיף מאות מיטות אשפוז לכל בתי החולים בארץ וגם לפתוח בתי חולים נוספים בפריפריה ובמיוחד בדרום.

ולמרות החוסר הזה, אתם יודעים מה מדהים? שלפי הדוחות של האו-אי-סי-די, ההישגים של מערכת הבריאות שלנו דווקא מצוינים. איך זה הגיוני? פשוט מאוד. יש לנו צוותים רפואיים מעולים שפשוט מפרפרים ומקריבים מהחיים שלהם בשביל לעמוד בסטנדרט מטורף כי לא רוצים להיכשל. רק תדמיינו כמה רחוק נוכל להגיע אם ניתן לעובדי הבריאות המדהימים שיש לנו פה בישראל את הכלים והמשאבים המתאימים לעשות את העבודה שלהם בצורה הטובה ביותר.

ואני ממש מקווה שהסרטון הזה יגיע למי שהוא צריך להגיע ושמישהו יתעורר כבר.