בשקט ובגניבה הם לוקחים חלק משמעותי בחיינו. זה מתחיל עם סיגריה "חברתית" בצבא וממשיך לקופסה אחת או שתיים ליום. או שפתאום כל ארוחה מלווה בלחם או תוצרי קמח, וכפית אחת מקופסת הגלידה שמרוקנת אותה מבלי לשים לב. שם המשחק הוא התמכרויות, וכולנו במינון כזה או אחר מכורים לסוכר, גלוטן או עישון. אהוד אברהמסון, מומחה לגמילה מהתמכרויות ובעלי "מכון אברהמסון" מסביר על החוט המקשר בין שלושתם.
מחקרים רבים תומכים בכך שישנם אנשים עם נטייה גנטית להתמכרות, מחקרים אחרים טוענים שהתמכרות היא נרכשת ועניין סביבתי, וחלקם טוענים לשילוב בין השניים. "כאשר אדם מתחיל להתמכר למשהו, המוח שלו משתנה, הוא לומד להכיר את אותו החומר (מוכר והתמכרות הן מילים מאותו השורש) ולפרק אותו מהר, כך שהצריכה שלו עולה", מסביר אברהמסון. אנשים מתמכרים לחומרים שונים: סמים, קפה, אלכוהול, סוכר, גלוטן, או לסיגריות. לדבריו, בדרך כלל מי שמכור לגלוטן יהיה מכור גם לסוכר, כיוון שהם מופיעים יחד במזונות.
בנוסף, הגלוטן לא נאכל לבד, הוא מופיע ביחד עם פחמימה/דגן (חיטה, שעורה שיפון, שיבולת שועל) שמתפרקים לסוכר. "במוח יש רצפטורים כמו נקודות עגינה לאוניות. אם אין סוכר, קפה, גלוטן או סיגריות אנשים מתחילים להגיב בעצבנות ולחץ. אך ההתמכרות יכולה להיות גם לחומרים כימיים כמו אדרנלין שאליו אנשים מגיעים בספורט אקסטרים, או הימורים".
מעגל הקסמים של אכילה רגשית
כשאנשים מפסיקים לעשן אחת מתופעות הלוואי היא עלייה במשקל, אנשים נוהגים לפצות את עצמם במזון "מנחם", עתיר גלוטן וסוכר, הגורם להפרשה של סרוטונין המייצרת תחושה נעימה. "זוהי למעשה התניה פבלובית – הקשר שנוצר בין התנהגויות כמו התמכרויות לבין מצב רגשי. לדוגמה, בגלל מצב רגשי ירוד אנשים מחפשים אוכל מנחם, אך כשהם אוכלים יותר ומעלים במשקל מצב הרוח יורד, מה ששוב יביא אותם לנחם עצמם באוכל, וכך נוצר מעגל קסמים", מסביר אברהמסון.
"התניות אלו נוצרות גם בהקשר של עישון, במצבים רגשיים מתוחים או במצבים חברתיים, אנשים נוטים להדליק סיגריות, מה שמייצר את ההקשר הרגשי לסיגריה. אך גם כאן, בדומה לאכילה רגשית, ברגע שאדם מגביר את כמות העישון, חומרי הטבק מייצרים עוררות רגשית ומתח, והמעשן ינסה להרגיע תחושה זו על ידי סיגריה נוספת, וכך הלאה".
גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים כמו חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. לדברי אברהמסון, בעבר גוף האדם ידע לפרק את הגלוטן בקלות. כיום, בגלל הנדסה גנטית, סוגי הגלוטן התרבו, אבל גוף האדם לא הספיק להתרגל אליהם, והתוצאה היא עלייה משמעותית ברגישות לגלוטן. "אם לפני 100 שנים היה אחוז קטן של חולי צליאק, כיום אחוז הרגישות לגלוטן הוא מאוד גבוה. הגוף לא מצליח לפרק היטב את הגלוטן, וזה נותר במצב של דבק במעיים. ההשלכות הן שהגלוטן מפריע לאוכל האורגני והמזין יותר להיספג בגוף ואנו נותרים עם תחושת רעב ועייפות, שאותה מנסים לפתור עם צריכה נוספת של גלוטן".
>> עוד בmako בריאות:
>> תכירו את הזוג הכי קשוח בארה"ב, ואת הכלב שלהם
>> שונאים כוסברה? אתם לא סתם מפונקים, זה בגנים
>> בחן את עצמך: כמה פעמים ביום אתם הולכים לשירותים?
המוח לא שוכח
אחד הדברים הבעייתיים בהתמכרות לחומר מסוים, הוא שכאשר הסף עולה הוא לא יורד בחזרה. "לדוגמה, על מנת להישאר ערים בתקופת מבחנים, סטודנטים מגבירים את שתיית הקפה ועישון הסיגריות, ובהמשך הגוף ירצה להדביק את הכמות שהתרגל אליה", הוא אומר. "גם לאחר שנים בהן אנשים הפסיקו לעשן, במצבים רגשיים כמו פרידה מספיקה סיגריה אחת כדי לגרום לנו לחזור לצרוך את אותן כמויות כמו בעבר. המוח לא שוכח את ההתניות, הכמויות וההקשרים. אנשים שהיו מכורים לאלכוהול, יכולים להיות שנים נקיים מהחומר הזה אך אם אכלו שוקולד פרלין עם מילוי אלכוהולי זה מספיק כדי לעורר בהם מחדש את התשוקה העזה לאלכוהול".
ומה לגבי סוכר? "מבחינה כימית, סוכר לבן וחום זה סוכרוז והוא מהווה רעל לגוף האדם, מאחר ואין בו קלוריות שבונות את הגוף ומזינות אותו. מצד שני, הגוף צורך אנרגיה ושימוש במגנזיום וקלציום כדי להיפטר מהסוכר, מה שעלול להביא לבריחת סידן ומגנזיום", מדגיש אברהמסון. "בשנים האחרונות, מצאו בבדיקות MRI שלאחר שאדם צורך סוכר, האזורים במוח שמתעוררים הם אותם אזורים כמו אצל אנשים לאחר שהם צורכים קוקאין. הסוכר נותן לנו תחושה של "היי", בדומה לקוקאין, אך ככל שהצריכה עולה הגוף מפריש עוד ועוד אינסולין. במצבים של סכרת הגוף לא יכול להתמודד עם פירוק הסוכר, וזו אחת המחלות שצומחת במספרים נוראיים בכל העולם המערבי".
עוד לדברי אברהמסון, סוכר הוא חומר חיוני לגוף וניתן להמיר את הסוכר הכימי הרעיל לסוכרים טבעיים כמו סירופ אגבה, סילאן או דבש טהור, פירות או פירות יבשים. באותה מידה, אנחנו זקוקים לרב סוכר – פחמימה - כדי לחיות, אך עדיף שזה יהיה תפוח אדמה, אורז או תירס ולא קמח ומכילי גלוטן.
שקיות סגורות נערמות בארון
אברהמסון מספר כי מדובר בתופעה יחסית חדשה, ולפני כן ההתמכרות לקניות הייתה דרך הטלפון. "בדומה להתמכרות לסיגריות, אלכוהול וסמים, גם כאן זה מתחיל בקטן אך התדירות עולה, והגמילה צריכה להיות טוטאלית", אומר אהוד אברהמסון.