סינסתזיה (איור: לי-אור עצמון-פרואין)
איור: לי-אור עצמון-פרואין
לקח לגור קרן 18 שנה להבין שלא כל האנשים בעולם יכולים לטעום מילים, לראות אותיות בצבעים או לחוות מוזיקה כרצף של צורות גאומטריות. קרן שייך לארבעה אחוזים מהאוכלוסייה שנולדו עם סינסתזיה, תופעה שגורמת לערבוב בין חוויות חושיות. עד כה תועדו למעלה מ-50 סוגים שונים של התופעה, ואם לוקחים בחשבון את העובדה שכל אדם חווה הקשרים אחרים במוחו, יוצא שקיימים אינסוף ביטויים שלה. בעוד שלא ממש ידוע מה גורם לסינסתזיה, המומחים נוטים להסכים שהתופעה מתפתחת אצל תינוקות בשלב שבו הם מתחילים להפנים מושגים אבסטרקטיים.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

כחול הוא הצבע החם ביותר? תלוי את מי שואלים. בשביל קרן, למשל, כחול בהיר מקושר ליום שני, לצד שמאל, לנאיביות ולאנשים שהם צעירים ברוחם, בעוד שכחול כהה מקושר ליום חמישי, לאות ש', ללהיות רציני ולהרגשת שגרה ומונוטוניות. כמה דוגמאות לאנשים מפורסמים שניחנו בסינסתזיה כוללים אמנים כמו קנדינסקי ודיוויד הוקני, הסופר ולדימיר נבוקוב, הממציא ניקולה טסלה ומוזיקאים כגון אפקס טווין, בילי ג'ואל ופארל ויליאמס (שהוציא עם הלהקה שלו אלבום בשם "Seeing Sounds"). יש גם הרבה דוגמאות לאנשים שהתנסו בסינסתזיה דרך השימוש בסמים משני תודעה, בהם המשוררים הצרפתיים בודלר ורמבו.

גור קרן  (צילום: צילום ביתי )
"הרבה מאוד אנשים שיש להם סינסתזיה מגלים את זה בגילאים מאוחרים". גור קרן|צילום: צילום ביתי
 

"כל החיים היתה איזושהי הזרה בין הצורה שבה אני חושב לאיך שאנשים אחרים חושבים, גם אם לא ידעתי לשים על זה את האצבע", מספר קרן, צייר ומתכנת בן 25. "עם הזמן הבנתי שאני אדם מאוד ויזואלי, ובאיזשהו שלב הכרתי את המונח סינסתזיה אבל עדיין לא הבנתי שזה זה. הרגע המדויק שבו נפל האסימון היה שיעור מתמטיקה בכיתה י"ב. עשיתי איזשהו חישוב בראש ואמרתי לעצמי שזה נורא מצחיק שיש הבדל בגוון של האדום בין האותיות a ו-b, ואז זה הכה בי".

איך גילית את זה רק בגיל 18? לא שמת לב שהאנשים שמסביבך לא חווים את העולם כמוך?
"הרבה מאוד אנשים שיש להם סינסתזיה מגלים את זה בגילאים מאוחרים, אפילו אחרי גיל 40. זה לא שונה מאנשים שמגלים פתאום שהם עיוורי צבעים. היום אני מבין שהרבה פעמים פירשו את הדברים שאמרתי בצורה מטאפורית, למשל כשאמרתי שלמילה 'רומנטיקה' יש טעם של שוקולד לבן. אבל זאת לא מטאפורה, אני באמת חווה את זה ככה".

איך התגלית הזאת השפיעה עליך?
"זה פשוט נתן לי איזה סוג של אתנחתא, שאתה יכול לתת תווית לאופן שבו אתה חושב, וזה איפשר לי להסביר לאנשים שזה משהו עם לגיטימציה, שאני לא סתם ווירדו שחושב על מספרים בתור צבע. יש עוד אנשים שיש להם את זה ואני יכול לדבר איתם ולהשוות איתם חוויות".

איזה סוגים של סינסתזיה יש לך?
"הסוג המרכזי שיש לי זה גרפמה. זה הסוג הכי נפוץ, וזה בעצם אומר שאני רואה מספרים ואותיות וגם סמלים אחרים בצבעים קבועים. למשל האות פ' אצלי תמיד סגולה, האות O לבנה והספרה 4 כתומה. נורא קשה לי להשלים עם זה שמילה מסוימת לא כתובה בצבע שאני רואה אותה. אני ממש צריך להתאמץ כדי להבין שזה כתוב בדיו שחור ולא בצבע עצמו. יש לי גם סוג שנקרא האנשת שפה, מבחינתי לכל מספר ולכל יום בשבוע, לדוגמה, יש אישיות משלו. זה בדרך כלל קורה עם דברים שבנויים בסדרות, כל מה שיש לו קטגוריה מקבל אופי משל עצמו, צבע משל עצמו, ריח משל עצמו, כולל חתיכות שחמט. בשחמט החייל האהוב עליי זה פרש, שיש לו אופי ספונטני ומפתיע. המלכה נתפסת בעיניי כאגרסיבית".

ציורים גור קרן (איור: גור קרן)
כשכחול בהיר מקושר ליום שני, לצד שמאל, לנאיביות. ציור של גור קרן|איור: גור קרן
עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד

יש בזה משהו.
"עוד סוג נפוץ זה שלמילים מסוימות יש טעם. לכחול, למשל, יש טעם של ממתיק מלאכותי. גם לצדדים יש צבע. צד שמאל הוא תכלת כמו יום שני, וימין הוא כתום כמו רביעי והמספר 4. מוזיקה אני חווה כצורות גאומטריות. אני חובב מוזיקה אלקטרונית, שזאת מוזיקה שמכילה המון חזרתיות, ואני רואה את זה בראש כמו תבנית של ריבועים או משולשים שפשוט הולכים בספירלה כזאת ומתקפלים לתוך עצמם".

אתה יכול להסביר איך אתה חווה את המציאות?
"הכל סרט. אנשים תמיד אומרים שהם מדברים לעצמם בלב, אז אני רואה בראש סרט כל הזמן, וזה סרט שהוא לא בשלושה מימדים אלא בחמישה. הוא משלב טמפרטורה וריח ומגע ותמונות וטעמים. אנחנו מדברים עכשיו ואני רואה תמונות של המילים וריח שלהם ואסוציאציות שהם מעלים בי ואני מרגיש את זה על העור. זה כל הזמן להיות בתוך זה".

ניסית פעם לקחת אסיד?  
"לא. תמיד אומרים ששימוש כבד באל.אס.די יכול לגרום לסינסתזיה אבל מעולם לא לקחתי אז אני לא יודע. אני תמיד מסביר לאנשים שזה לא שאני הוזה דברים בעולם, אני רואה אותם בעיני הרוח. זה לא כמו הלוצינציה, אני יודע שזה רק בראש שלי ויכול להבדיל בין דמיון למציאות. יש גם תיעוד של מקרים שבהם אחרי נזק מוחי או תאונה האדם רוכש סינסתזיה. לדוגמה ב-2013 היה גבר קנדי שחטף שבץ והתחיל לטעום צבעים ולחוות תחושת אורגזמיות משירים של ג'יימס בונד. באופן כללי לבני אדם יש רמה מסוימת של סינסתזיה. זה כמעט אוניברסלי, לדוגמה, שאדום זה צבע של אזהרה וירוק של אישור".

מה היתרונות של סינסתזיה?
"יש קשר בין סינסתזיה ליצירתיות. קהילת האמנים מכילה הרבה סינסתזים וגם אני מצייר, יש לי עכשיו תערוכה בגלריה בגבעתיים. אנשים תמיד שואלים אותי למה הציורים שלי בשחור לבן וזה תמיד מצחיק אותי כי אני רואה אותם בצבע. אני פשוט שותל בהם מספרים ודברים כאלה במקום לצבוע אותם. סינסתזיה גם עוזרת מאוד לזיכרון. הצבע, המרקם והאישיות של המספרים הופכים את זה למאוד אינטואיטיבי וטבעי לזכור אותם ויוצרים סוג של זיכרון על. אני מסתכל על מספר ומזהה אותו בתור פרצוף, ממש כמו פרצוף של בנאדם. אני זוכר פחות או יותר את כל לוח החזקות בעל פה. היתה תקופה שעבדתי בבנק ונורא נמנעתי מלהסתכל על כרטיסי אשראי כדי שאני לא בטעות אשנן אותן. הקשר המיוחד שלי עם מספרים וסמלים הפך אותי לחובב נלהב של לוגיקה ומתמטיקה, וזה גם מתקשר לתחום של תכנות שאני מתעסק בו".

גור קרן  (צילום: צילום ביתי )
"כל החיים היתה הזרה בין הצורה שבה אני חושב לאיך שאנשים אחרים חושבים"|צילום: צילום ביתי

ויש גם חסרונות?

"הרבה סינסתזים מתלוננים על עומס חושי שיכול לגרום גם לחרדות, אבל לי זה אף פעם לא קרה. מה שזה כן יצר אצלי זה OCD, הפרעה טורדנית-כפייתית. בדרך כלל אנשים עם ההפרעה הזאת שונאים אי-סימטריה ומספרים אי-זוגיים, אבל אצלי זה הפוך, אני לא סובל סימטריה ומספרים זוגיים, בין אם זה הווליום של הטלוויזיה או הטמפרטורה של המזגן. אני גם מחלק את הפעולות של הידיים שלי. עם יד ימין אני עושה פעולות של הגוף כמו אכילה ועם יד שמאל זה פעולות של מגע בעולם החיצון, כמו למשל לגעת בידיות או ללחוץ ידיים".

היית מוותר על החוש השישי שלך?
"להפך, זה תמיד נראה לי מאוד גרוע להיות בלי זה. כשאנשים אומרים לי שהם רואים מספרים ולא מדמיינים כלום זה נשמע לי כמו חושך, כמו סוג של עיוורון".

חשבת פעם מה גרם לתופעה הזאת אצלך?
"סינסתזיה באופן כללי זו תופעה נוירולוגית שלא בטוחים עד הסוף מה גורם לה אבל למיטב ידיעתי ההיפותזה המובילה היא שקשרים בין חלקים שונים במוח שבהתפתחות תקינה נגזמים, מסיבה כזו או אחרת לא נגזמו כמו שצריך ואז יש קשרים עודפים, עודף של נוירונים שמקשרים בין אזורים שונים במוח. כשעשיתי MRI היה אפשר ממש לראות את זה. יש גם סוגים של סינסתזיה שהם גנטיים. גם לאמא שלי יש גרפמה, היא רואה תווי מוזיקה בצבעים מסוימים".

ציורים גור קרן (איור: איור: גור קרן)
"אני רואה בראש סרט כל הזמן". ציור נוסף של גור קרן|איור: איור: גור קרן

זה מעניין, כי בעצם אתה כל הזמן מודע לזה שמה שאתה רואה הוא לא באמת מה שקיים בחוץ, זה רק איך שהמוח שלך מפרש את זה.
"נכון. אני כל הזמן מודע להפרדה הזאת, שקיימת אצל כל האנשים אבל הם לא תמיד חושבים על זה כי כולם מפרשים את המציאות באותה צורה ולכן הם מניחים שמה שהם רואים זה באמת מה שקיים בחוץ".

תודה גור. מה הצבע של המילה תודה?
"האות ת' זה סגול, ו' זה שחור, ד' זה חום כהה וה' זה לבן".

 >> לכל כתבות מתחם "על קצה החוויה האנושית"