"גלים על פני המים ושקט של שמים", שרו פעם "גזוז", ומנקודת מבטם, הקיץ מעולם לא נראה פסטורלי יותר. אבל מסתבר שכאשר מדובר בקרינת השמש, העונה החמה עלולה להיות פשוט מסוכנת. ד"ר ניר נתנזון, רופא עור בכיר ומנהל המרכז למיפוי שומות בתל אביב, מסביר כי הקרינה האולטרה סגולה של השמש (UV), עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לתאי העור שלנו. כנראה שהעצה הטובה ביותר שתקבלו ממנו, היא לא להקשיב לכל עצה, כשמדובר בהגנה על העור שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אם תמצאו את עצמכם בקרוב שרועים על כיסא נוח בים או מטפסים על איזה הר ביום חמים, סביר להניח שתשמעו חלק מהמשפטים הבאים. ד"ר נתנזון מנפץ כמה מהאמירות ובחלקן הוא גם מוצא מעט אמת.
הכי נפוץ: אם לא נחשפים בכלל לשמש, אין מה לדאוג מסרטן עור
לא נכון! ד"ר נתנזון מסביר שדווקא המלנומה (הסוג הקטלני ביותר של סרטן העור), אינו מושפע באופן בלעדי מכמות החשיפה לשמש. "אמנם חשיפה לשמש תגדיל את הסיכוי ללקות במחלה זו אך גם אנשים שלא נחשפים כלל לשמש מועדים גם ללקות בו. רצוי שכל אחד מאתנו יבדוק את מצב העור שלו לפחות אחת לשנה".
כדי לקבל ויטמין D , חייבים להיחשף לשמש
לא נכון! אם אתם מחפשים 'תירוצים' כדי להיחשף לשמש, תוכלו לחסוך מעצמכם את האחרון. לדברי ד"ר נתנזון, ניתן לקבל ויטמין D מתזונה בלבד."יעילותה של השמש בייצור ויטמין D משתנה מאוד מאדם לאדם. בנוסף, ידועים מקרים של אנשים שנחשפים רבות לשמש מתוקף עבודתם אך רמות ויטמין ה-D שבדמם נמוכות. ככלל, גם חשיפה לשמש במשך 10 דקות 3 פעמים בשבוע תעשה את העבודה, אולם נזקה של החשיפה לשמש עולה משמעותית על יתרון זה".
קרם הגנה אינו באמת מגן מפני השמש
לא נכון! "התכשירים המודרניים המיוצרים עי החברות המוכרות, עוברים בדיקות המוכיחות את יעילותם בחסימת הקרניים האולטרה סגולות, ויש הוכחות שהם מפחיתים את הסיכויים ללקות בסרטן העור", אומר ד"ר נתנזון. "אם מקפידים על שימוש בתכשירים לפי ההוראות בכמות מספקת ובתדירות גבוהה - חצי שעה לפני החשיפה לשמש וכל שעתיים במהלך החשיפה לשמש - הם מספקים הגנה טובה. למרות זאת, עדיף להימנע מלשהות בשמש בין השעות 9-17 ולא להסתמך רק על ההגנה שבמסנני הקרינה".
>> עוד ב-mako בריאות:
8 טיפים שיעזרו לכם להיפטר מקילוגרמים מיותרים
אחת ולתמיד: למה הולכים לשירותים אחרי קפה?
האם נמצאה התרופה הטבעית לפסוריאזיס?
זה בסדר למרוח קרם הגנה פעם אחת בלבד כיוון שהוא מספק הגנה לכל היום
לא נכון! כן, אנחנו יודעים שאין דבר יותר מעצבן מלמרוח קרם על עור שזה עתה התכסה בחול ים, אבל לטובת הבריאות שלכם, עשו לעצמכם טובה ומרחו אותו שוב אחת לשעתיים. "זאת מפני שהקרם מתפוגג, נספג בעור והאפקטיביות שלו יורדת" מסביר ד"ר נתנזון.
לבישת בגדים ארוכים תגן עליכם מקרינת השמש
נכון חלקית. "זה תלוי בסוג הבד" מסביר ד"ר נתנזון. "יש בדים שמקבילים למקדם הגנה 3 ו- 4 ויש כאלה שממש מגנים ומסומנים במדד שנקרא UPF. ככל שהבד יותר צפוף היכולת שלו להגן מפני השמש היא יותר גדולה. במקרה זה, לבדים סינטטיים יש יתרון על פני כותנה".
ישיבה בצל מבטיחה הגנה טובה
נכון חלקית. שבו לכם בכיף בצל, אבל אל תצפו שכך תקבלו הגנה מלאה מפני השמש. הצל אמנם מגן מפני חשיפה ישירה לקרני השמש, אבל קרינה אולטרה-סגולה מוחזרת ממים, חול, אספלט, בטון וחומרים סביבתיים נוספים. לכן, גם בצל חשוב להימרח ולהקפיד על כללי ההגנה.
בעלי עור כהה מוגנים יותר מפני השמש
נכון חלקית. על אף שעורם של כהיי העור מכיל מלנין (האחראי לצבע העור) במינון גבוה יותר, המגן מפני קרינה, והם נוטים פחות לכוויות שמש, הם עדיין זקוקים למסנן קרינה, כיוון שיכולת ההגנה של המלנין אינה מספקת.
אם משתזפים לעיתים רחוקות, הנזק שנגרם ניתן לתיקון מלא
קרינת שמש יש רק בקיץ
נכון חלקית. בחורף אכן יש פחות קרינה, אך גם היא בהחלט מזיקה ומצטברת.
>> נסו זאת בבית: הדרכים המפתיעות להפיג כאבים