אחסון נכון של מזון יכול להאריך את חיי המדף שלו, למנוע הרעלת מזון, להפחית זריקת מזון ולעזור בשמירה על איכות הסביבה. בימים שבהם ההוצאה הכספית על מזון מהווה נתח משמעותי מההוצאה החודשית למשק בית, אחסון נכון של מזון יכול אפילו לחסוך לכם כסף בהוצאות החודשיות. רכשו את מוצרי המזון בהתאם לצריכה שלכם ואל תמלאו את המקרר יתר על המידה. אחסנו את המזון בצורה חכמה, כדי למנוע בזבוז וזריקה.

הנה כמה טעויות באחסון מזון וטיפים לאחסון נכון:

  1. אחסון פירות וירקות במקרר לאחר שנשטפו ולא יובשו כראוי
    אם שטפתם את הירקות והפירות ולא ייבשתם היטב, נשארת עליהם לחות המעודדת התפתחות חיידקים.
    המלצה: שטפו את הירקות והפירות סמוך למועד אכילתם.
    שטיפת פירות וירקות (צילום:  bankerwin, Shutterstock)
    שטפו סמוך למועד האכילה|צילום: bankerwin, Shutterstock
  2. אחסון ביצים בדלת המקרר
    במרבית המקררים יש מדף מיוחד בדלת המקרר המיועד לאחסון ביצים, כך שיהיו בהישג יד. בעקבות פתיחה וסגירה תכופה של דלת המקרר, הטמפרטורה בדלת עולה ומייצרת תנאים טובים להתפתחות חיידקים, כגון סלמונלה.
    המלצה: אחסנו את הביצים בכלי סגור במקום הכי קר במקרר, בחלק הפנימי במדף הנמוך ביותר.
    קופסת ביצים (צילום: Srirat Pongcharoen, SHUTTERSTOCK)
    בחלק הפנימי במדף הנמוך ביותר|צילום: Srirat Pongcharoen, SHUTTERSTOCK
  3. אחסון מזון לא מכוסה
    אם משאירים מזון לא עטוף ולא מכוסה, המזון נחשף לאוויר ויכולות להתפתח בו פטריות, הגורמות לקלקול המזון. זאת על אף הטמפרטורה הנמוכה במקרר.
    המלצה: הקפידו לכסות את המזון במכסה מתאים או אחסנו את המזון בקופסה אטומה.
    גבינה (צילום: shutterstock By Ahanov Michael)
    הקפידו לכסות|צילום: shutterstock By Ahanov Michael
  4. שמירת שאריות מזון זמן ממושך מדי
    אמנם שמירה של אוכל מבושל למשך כמה ימים יכולה לחסוך זמן בהכנת ארוחות, אך לאחר שלושה-ארבעה ימים מספר החיידקים בתבשיל גדל במהרה.
    המלצה: אל תשמרו מזון מבושל למשך יותר משלושה-ארבעה ימים.
  5. אחסון תפוחי אדמה בצורה לא נכונה
    רבים נוהגים לאחסן תפוחי אדמה סמוך לבצלים ולתפוחי עץ. תפוחי עץ ובצלים מפרישים את הגז אתילן, שגורם לתפוח האדמה לנבוט.
    המלצה: עדיף לאחסן את תפוח האדמה במקום נפרד, חשוך וקריר.
    אחסון בצל ותפוח אדמה (צילום: shutterstock)
    לא נועדו להיות יחד|צילום: shutterstock
  6. טמפרטורה לא נכונה של המקרר
    כאשר הטמפרטורה נמוכה מדי, ישנם מזונות, דוגמת מלפפון, המכילים נוזלים שיכולים לקפוא. טמפרטורת מקרר גבוהה מדי היא קרקע פורייה להתפתחות חיידקים.
    המלצה: ודאו שהמקרר מכוון על 3 מעלות צלזיוס.
  7. אחסון לא נכון של מזון משומר
    למזון בקופסאות שימורים יש חיי מדף ארוכים. אחסון של קופסאות שימורים במקום שבו חשיפה ישירה לאור ובטמפרטורה גבוהה מ-24 מעלות גורם לפגיעה בערך התזונתי של המזון, בצבעו ובטעמו.
    המלצה: אחסנו את קופסאות השימורים במקום חשוך וקריר.
    שימורים, פותחת (צילום: Africa Studio, shutterstock)
    שימורים במקום קריר וחשוך|צילום: Africa Studio, shutterstock

    >> האם בטוח לאחסן קופסת שימורים פתוחה במקרר?
  8. אחסון מזון במקומות לא מתאימים במקרר
    בשר, עוף או דג לא מבושלים מפרישים מיצים שעלולים להכיל חיידקים כמו סלמונלה וקוליפורמים (המושמדים בזמן הבישול). במקרה שמאחסנים אותם במדפים העליונים במקרר, הנוזלים הללו עלולים להגיע גם למאכלים אחרים ולזהם אותם.
    המלצה: רצוי לאחסן בשר, עוף ודגים במדף התחתון במקרר, ומזון מוכן לאכילה מומלץ לאחסן במדף העליון. ליתר בטחון, אחסנו את הבשר ואת הדגים בקופסה סגורה. כמו כן, על פי הנחיות משרד החקלאות האמריקאי, אפשר לשמור במקרר בשר לא מבושל למשך שלושה-חמישה ימים, עוף ובשר טחון יום-יומיים ודגים יום-שלושה ימים.
    חזה עוף ארוז (צילום: Tagwaran, ShutterStock)
    לא יותר מיומיים|צילום: Tagwaran, ShutterStock
  9. אחסון מאכלים שאינם זקוקים לקירור במקרר
    מוצרי מזון כמו מלון שלם, בצל, תפוחי אדמה וקלמנטינות אינם מתאימים לשמירה במקרר כיוון שהקור יכול להשפיע על הטעם ועל המרקם שלהם.
    המלצה: אחסנו פירות וירקות אלה בכלי מתאים על דלפק או על מדף במטבח.
  10. אחסון אגוזים ושקדים מחוץ למקרר
    חומצות השומן המצויות באגוזים עלולות להתחמצן במשך הזמן ולקבל טעם מעופש.
    המלצה: אחסנו את האגוזים ואת השקדים בקופסאות סגורות במקרר או במקפיא. 
    אגוזים (צילום: Sergey Chayko, Shutterstock)
    העבירו למקרר|צילום: Sergey Chayko, Shutterstock

    >> המזונות שכדאי שיהיו במזווה בשעת מלחמה

* שירה סולו היא דיאטנית קלינית וספורט BSc, MPH , המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט