גם אתם האמנתם שאם תאכלו המון בשר תוכלו להפחית סיכון למחלות? או אולי חשבתם שהדרך הטובה ביותר לטפל בהשמנת יתר אצל ילדיכם היא באמצעות דיאטה שאוסרת צריכת מזונות מסוימים? אתם לא היחידים. אלה רק חלק מכמה מיתוסים בריאותיים שהיו נפוצים בשנים האחרונות - אך התגלו כשגויים ואף מזיקים לבריאות. הנה עוד כמה דברים שהוכחו כלא נכונים:

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המיתוס: תזונה קרניבורית יכולה למנוע השמנת יתר ומחלות

האמת: אין הוכחה לכך שתזונה קרניבורית משפרת את הבריאות

טרנדים שקשורים לדיאטות באים והולכים ו-2019 בהחלטה הייתה שנה מלאת הייפ סביב תזונות שונות, מדיאטה קטוגנית ועד פליאו ותזונה ים-תיכונית (שהוכחה כתזונה שהיא באמת טובה לבריאות, בשונה מאחרות). התזונה הקרניבורית מתאפיינת בתפריט שכולל המון בשר, מים ואוסרת על צריכת פחמימות, גם בריאות שמקורן בפירות וירקות. חסידי התזונה הקרניבורית טוענים שיש לה יתרונות בריאותיים שונים, ממניעת עודף משקל ועד לסיכון מופחת למחלות כמו סוכרת ודלקת מפרקים.

אך האמת היא שאין הוכחה ליתרונות הללו, יתרה מכך, יש לא מעט הוכחות לכך שתזונה רוויה בשומן רווי (המצוי במוצרים מן החי כמו בשר וגבינות) יכולה להעלות את הסיכון לסרטן ולמחלות לב וכלי דם. לא סתם ארגון הבריאות העולמי המליץ על צריכה מתונה של מוצרי בשר, בייחוד בשר אדום. מעבר לכך, תזונה שמתמקדת רק בבשר תוביל לחסרים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים המצויים במזון מן הצומח.

אישה אוכלת בשר  (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
ההמלצה של ארגוני הבריאות היא לצרוך בשר במתינות|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

המיתוס: שמנים אתריים יכולים למנוע מחלות

האמת: אין הוכחה מדעית לכך והם עשויים להיות מסוכנים במינונים מסוימים

שמנים אתריים הם למעשה נוזלים מזוקקים שמקורם בתמציות צמחים כמו לוונדר, לימון ועץ התה. הם לא קונספט חדש, אבל הם בהחלט הולכים ונעשים פופולריים יותר עם השנים. שוחרי רפואה טבעית מייחסים לשמנים אתריים מגוון יתרונות בריאותיים, אך למעשה אין הוכחה מדעית לכך ששמנים אתריים תורמים לבריאות או מונעים מחלות. מה שכן הוכח זה עד כמה הם יכולים להיות מסוכנים, אם לא יודעים להשתמש בהם נכון. חלקם יכולים לגרום לתגובת אלרגיות ואחרים אף עלולים להיות רעילים במינונים מסוימים. עם זאת, הם בהחלט יכולים להיות יעילים כארומתרפיה – ולשפר את מצב הרוח שלכם על ידי הרחתם. רק עדיף שהם לא יבואו במגע עם העור שלכם.

חורף חם, שמנים ארומטיים (צילום: Antonova Ganna, Shutterstock)
עדיף ליהנות מהריחות המרגיעים שלהם ותו לא|צילום: Antonova Ganna, Shutterstock

המיתוס: הפתרון למגפת ההשמנה היא דיאטה לילדים

האמת: לא מומלץ להגביל מזונות לילדים אלא לעודד תזונה נכונה

תופעת ההשמנה הפכה בשנים האחרונות למגפה של ממש ברחבי העולם. דיווחים מדאיגים מצביעים על עלייה בהשמנה בקרב ילדים באר. והורים רבים לא יודעים כיצד לגשת לבעיה ופשוט פונים לדיאטות שלכאורה מותאמות לילדים, אך זה לא תמיד עובד. למעשה, מומחים טוענים שדיאטה היא טקטיקה פחות יעילה למניעת השמנה בקרב ילדים והיא אף עלולה לעשות את הפעולה ההפוכה ולהוביל לעלייה במשקל. מעבר לכך, ילדים שעושים דיאטה עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה. אז אם הילד שלכם סובל מעודף-משקל, מומלץ לעודד אותו לאכול נכון ובכמויות הנכונות, במקום להגביל באופן גורף מאכלים מסוימים.

ילד שמן (צילום: ShutterStock)
עלול להוביל להפרעות אכילה בקרב ילדים|צילום: ShutterStock

עוד ב-mako בריאות:
>> מנסים לרדת במשקל? תוסיפו את זה לסלט שלכם

>> חיידק-על מתפשט בעולם והורג 1 מכל 4
>> זו כמות הקפה שצריך לשתות כדי למנוע מחלות

המיתוס: "מסיבות הדבקה" הן אלטרנטיבה בטוחה לחיסונים

האמת: הדרך הטובה ביותר להגן על עצמכם היא על ידי חיסונים

על "מסיבות הדבקה" שמעתם? מדובר בתופעה שהלכה והתפתחה במקביל וכתוצאה מהפקפוק ההולך וגובר בחיסונים. מתנגדי חיסונים שהם הורים לילדים מצאו שיטה שלטענתם מחזקת את המערכת החיסונית של הילד, ללא צורך בחיסונים – "מסיבות הדבקה". במהלכן הורים חושפים את ילדיהם לווירוסים כמו "אבעבועות רוח", בהנחה שגויה שאדם שנדבק פעם אחת בווירוס, לא יידבק בשנית. הידבקות באבעבועות רוח אכן מחזקת את המערכת החיסונית, אך היא בהחלט לא מבטיחה שאדם לא ילקה במחלה שוב. כמו כן, חומרת המחלה משתנה מאדם לאדם – ולכן "מסיבות הדבקה" הן תופעה מסוכנת ביותר. אז אם אתם רוצים לחזק את מערכת החיסון של ילדיכם, תנו לו חיסון, שמכיל צורה מוחלשת של המחלה והוכח כדרך יעילה ובטוחה לחיזוק המערכת החיסונית.

המיתוס: סיגריה אלקטרונית היא אלטרנטיבה מזיקה פחות לעישון סיגריות.

האמת: שימוש בסיגריה אלקטרונית יכול להוביל לסיבוכים רפואיים ואף למוות

עד שנת 2019, אידוי, או שימוש בסיגריה אלקטרונית, נחשב לצורה "פחות מזיקה" של עישון סיגריות. אבל השנה גילינו שגם בסיגריות אלקטרוניות יש לא מעט סיכונים, ומלוא היקף הנזקים הבריאותיים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות טרם נחשף. כמו כן, עם הזמן, ברחבי העולם החלו לצוץ יותר ויותר מקרים של מחלות ריאה בעקבות שימוש בסיגריה אלקטרונית ואף גם מקרי מוות. הגורם לכך לא לגמרי ידוע, אך סבורים כי ויטמין E אצטט, המצוי בשמן קנולה, שמן תירס ושמן סויה – הוא הסיבה העיקרית למחלות הריאה, וכי מרבית החולים השתמשו בסיגריות לאיוד THC, החומר הפעיל בקנאביס.