אם עדיין לא שמעתם על האזורים הכחולים – חמשת האזורים בעולם שבהם מתגוררים אנשים המאריכים ימים בבריאות טובה (ניקויה, קוסטה ריקה; לומה לינדה, קליפורניה; איקריה, יוון; אוקינאווה, יפן; וסרדיניה, איטליה) – ממש הגיע הזמן. כי אפשר ללמוד מהם הרבה, או לפחות מדן בוטנר, שכתב את הספר "האזורים הכחולים: מה למדנו מהאנשים שהאריכו ימים יותר מכולם", ומגלה מדוע תושבי המקומות הללו חיים הרבה יותר וכיצד לאמץ את הרגליהם הבריאים. למשל את חמשת ההרגלים הבריאים הללו לאחר הצהריים.
אצל רובנו אחר הצהריים הוא חלק מיום העבודה, אז מסיימים כמה שיותר מרשימת המטלות. אבל זה ממש לא חייב להיות ככה. על פי בוטנר, הגישה הכללית לאחר הצהריים באזורים הכחולים שונה לחלוטין – החיים לא נועדו כדי לעבוד כמה שיותר. "פרודוקטיביות אינה בראש סדר העדיפויות – המשמעות כן", הוא אומר. כך שבאחר הצהריים, כמו שאר הזמן בעצם, הם חותרים לחיבור חברתי, תנועה טבעית ותזונה בריאה. ואף שלכל אזור כחול יש מנהגים ספציפיים, כולם מקדמים אורח חיים נטול סטרס, שהוא המפתח הן לאריכות ימים והן לרווחה בטווח הקצר.
"פעילויות צהריים הנפוצות בכל אזור כחול סובבות סביב תשעת האלמנטים הבסיסיים הקשורים לאורח החיים של אזור הכחול", אומר רוברט אגנלו מאוניברסיטת קמפבל, שחקר את האזורים הכחולים, ל- Good+ Well. "כלומר, הם נוטים לכלול גרסה כלשהי של תנועה טבעית, מטרה, הורדת הילוך, אכילת ארוחה קטנה, תעדוף מזון מהצומח, שתיית כוס יין נעימה, עשיית פעילות שמקדמת תחושת השתייכות, בילוי עם משפחה, שכנים וחברים".
>> 5 מאכלים לאריכות ימים שכדאי לשלב בארוחת הבוקר
משמעות במקום פרודקטיביות: מצאו את הייעוד שלכם
תשכחו מיעדים קצרי טווח שמטרתם להספיק כמה שיותר. בקוסטה ריקה קוראים לזה תוכנית דה וידה, בעוד שבאוקינאווה קוראים לזה איקיגאי, אבל שניהם מתכוונים לחיות למען הייעוד שלכם, ותושבי האזור הכחול מוצאים דרכים לחיות את ייעודם לאורך היום. מחקר שפורסם ב-JAMA Psychiatry מצא שמבוגרים מעל גיל 50 שחשו שיש להם מטרה בחיים היו בסיכון נמוך יותר לפתח אחיזה חלשה והליכה איטית, שהם שני סימנים לירידה בתפקוד הגופני.
"האנשים באזורים הכחולים באמת עובדים כדי לחיות, ובהרבה חברות יצרניות, אנחנו באמת חיים כדי לעבוד", אומר ד"ר אג'נלו. זה לא אומר, שאתם לא צריכים לעבוד, רק זכרו – העבודה היא רק היבט אחד בחיים שלכם". נסו לפנות קצת זמן במהלך היום בשביל הייעוד שלכם, מצאו זמן להתבוננות פנימית ולחשיבה על מה שעושה אותכן מאושרים ומסופקים, ושלבו את זה אחר הצהריים.
לאנץ' טיים: אכלו ארוחת צהריים נינוחה בחברותא
לא עוד סלטים עצובים מעל השולחן במשרד – פנו לכם זמן לארוחה מזינה הרחק מחלל העבודה או מכל משימה אחרת שאתם צריכים לטפל בה. לדברי בוטנר, תושבי איקריה וסרדיניה הופכים את ארוחת הצהריים לעניין ממושך וחברתי. לדברי ד"ר אגנלו, תושבי האזורים הכחולים אוכלים תזונה עשירה במזונות אנטי דלקתיים שבהם שפע ויטמינים ומינרלים. הכניסו לתפריט שעועית, דגים, שמן זית, פירות טריים, דגנים מלאים ועלים ירוקים.
מחוץ לאזור הכחול אפשר למצוא את הגרסה השבדית – שם יוצאים העובדים לפיקה, הפסקת אחר צהריים של קפה, מאפה וסמול טוק עם הקולגות. חשוב.
זמן לטיול אופניים: זוזו
גישת האזורים הכחולים לכושר מתמקדת בתנועה טבעית לאורך כל היום, במקום בפרצים קצרים של פעילות אינטנסיבית. "באזורים אלה של העולם, אנשים לא הולכים לחדר כושר ומפמפמים משקולות – הם רוכבים על אופניים, יוצאים לטיולים ארוכים ומשחקים כדורגל - תנועה טבעית טובה כדי להעלות את הדופק", אומר ד"ר אגנלו. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ על תנועה קבועה לבריאות הלב וכלי הדם ולמניעת מחלות לב; צמד מחקרים עדכניים מצאו קשר בין בריאות הלב לתוחלת חיים ארוכה יותר, פחות מחלות כרוניות כמו סרטן וסוכרת סוג 2. אז פנו אחר הצהריים זמן לטיולים, הטובים גם לבריאות הפיזית וגם לבריאות המוח, או צאו לטיול באופניים, כמו בסרדיניה.
אין כמו שנ"צ: תנמנמו
בכמה אזורים כחולים, שעות אחר הצהריים חמות, לכן מקובל לנמנם במשך החום הגדול ולהיטען מחדש - והמדע תומך: מחקר שכלל יותר מ-20 אלף יוונים מצא מתאם בין תנומה קבועה לבריאות הלב, שלה תפקיד מרכזי באריכות ימים, אומר ד"ר אג'נלו.
תנומות יכולות גם לעזור להקל ולמנוע מתח כרוני, שהוא אחד הגורמים הקשורים לסיכון למחלות לב. רק הקפידו על תנומה קלה ולא ארוכה מדי, בין 15 ל-30 דקות, כדי ששנת הלילה שלכם לא תיפגע.
בחברה טובה: תתרועעו
קשר חברתי הוא הוא עניין עקרוני בחיים באזורים הכחולים שמקדם אריכות ימים. בני אדם הם, מטבעם, יצורים חברתיים, ולכן אנו זקוקים לקשרים חזקים עם חברים ובני משפחה לרווחתנו הרגשית והפיזית. מניעת בדידות היא המפתח לבריאות הן בטווח הקרוב והן בטווח הארוך, אומר ד"ר אג'נלו, משון שהשפעות הבדידות יכולות להיות הרסניות הן ונפשית. לכן, ערכו את תוכניות הצהריים האלה עם עמיתים לעבודה, חברים או בני משפחה, אם אפשר - אפילו שיחת וידאו או טלפון מהירה יכולה לעזור לכם להרגיש מחוברים יותר לקהילה שלכם.