חופשת הקיץ מאופיינת בפניות רבות לסיוע רפואי, עקב עקיצות דבורניים (hymeniptera). הנטייה להיעקץ בקיץ קשורה ככל הנראה לעובדה שבקיץ הולכים לעיתים יחפים בחוץ, מבלים במאגרי מים ולעיתים מטיילים באזורים שבהם הדבורים נפוצות.
אלרגיה לעקיצות דבורים וצרעות נפוצה וההערכה היא שבסביבות 1-3% מהאוכלוסייה הכללית עלולים לסבול מתגובה אלרגית קשה לאחר העקיצה.
בישראל, מיני הדבורים הנפוצים כוללים את דבורת הדבש (honey bee) את הצרעה המזרחית המכונה גם דבור (wasp) ואת הצרעה הגרמנית (yellow jacket). בעוד הדבורים עסוקות בעיקר באיסוף צוף מפרחים, הצרעות אוהבות להתכבד בשיירי מזון מבני האדם ונוטות להיות תוקפניות יותר. מעבר למראה האופייני של כל חרק, ניתן גם להבדיל ביניהם לפי מאפייני העקיצה – בעוד הדבורה משאירה עוקץ בתוך העור ומתה לאחר העקיצה, הצרעות לא משאירות עוקץ, אינן מתות לאחר העקיצה ויכולות לעקוץ יותר מפעם אחת.
כאשר אדם אלרגי נעקץ, מערכת החיסון מזהה את אחד מחלבוני הארס כחלבון זר, דבר הגורר הפעלה מהירה ולא תקינה של מערכת החיסון כנגד אותו החלבון. בפועל, לאחר עקיצה תתפתח בתוך דקות תמונה קלינית סוערת שעלולה לכלול תפרחת מפושטת, נפיחות, צרידות, דמעת ונזלת, קוצר נשימה ותחושת חנק, כאבי בטן, סחרחורת וחולשה, טשטוש עד כדי אובדן הכרה והפסקת נשימה. במקרים נדירים תועדו גם מקרי מוות לאחר עקיצה של דבורה או צרעה.
הטיפול הדחוף והמיידי באלרגיה לעקיצות דבורים או צרעות כולל שכיבה והימנעות ממאמץ, קריאה מהירה לעזרה רפואית ומתן תרופות מצילות חיים הכוללות הזרקה של אדרנלין תוך שרירי, סיוע נשימתי, תרופות הפועלות על הרצפטור של היסטמין (אנטי-היסטמין) וסטרואידים.
על פי הניסיון המצטבר והמידע בספרות, הסיכון של אדם שפיתח תגובה אלרגית לעקיצות דבורים או צרעות לפתח תגובה אלרגית מסוכנת בעקיצה הבאה גבוה מאוד (עד 60%) ולכן במקרים הנ"ל ההמלצה היא להפנות בהקדם למרפאת אלרגיה לצורך בירור וטיפול.
במסגרת הבירור יבוצעו במרפאת האלרגיה תבחיני עור ו/או בדיקות דם (RAST) לאשרור האבחנה ובירור סוג הארס המדויק שגרם לתגובה האלרגית.
אנשים שאובחנו כרגישים לעקיצות דבורים וצרעות צריכים להימנע מעקיצות ככל הניתן על ידי לבישה של בגדים ארוכים ונעליים סגורות כאשר מסתובבים בחוץ, להימנע משימוש בבשמים שריחם מושך חרקים ולהימנע מלבישת בגדים עם צבעים "רועשים". לאור העובדה שדבורים וצרעות נוטות לעקוץ כאשר הם מרגישים מאוימים, כשאדם אלרגי נתקל באזור רווי בחרקים עוקצניים, מומלץ להתרחק מהמקום בתנועות איטיות ונינוחות. כמו כן, יש לצייד אדם שאובחן עם רגישות לדבורים או צרעות במזרק אדרנלין אוטומטי (אפיפן) המיועד לטיפול חירום מיידי במקרה של עקיצה ותגובה אלרגית מסוכנת עד להגעה של סיוע רפואי.
מרבית האנשים יחלימו תוך חמש שנים
כאשר הוכח מעל לכל ספק שאדם מסוים אכן אלרגי לעקיצות חרקים (סיפור קליני מתאים בשילוב של תבחיני עור חיוביים לארס של חרק ספציפי) מומלץ על טיפול בחיסונים (אימונותרפיה). בשיטת הטיפול המקובלת, מזריקים באופן תת עורי, פעם בשבוע, תמצית של ארס החרק הספציפי לו המטופל אלרגי, במנות הולכות ועולות, עד להגעה למנה השווה בקירוב לשתי עקיצות (100 מק"ג ארס). לאחר הגעה למנה הנ"ל, וכל עוד הנבדק ממשיך לקבל חיסונים באופן קבוע, הוא מוגן מתגובה אלרגית בעקיצות נוספות. לאחר 5 שנים של חיסונים, מרבית האנשים מחלימים כליל מהאלרגיה, ולא יסבלו מתגובות אלרגיות לעקיצות חרקים בהמשך חייהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> נפיחות בבטן? הסופר פוד הזה יפתור את הבעיה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר
שיטת טיפול נוספת, מבוצעת ביחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בבית החולים מאיר כוללת חיסונים בשיטה מהירה (rush venom immunotherapy). הטיפול מתבצע ב-3 ימים עוקבים (במקום פעם בשבוע) ולאחריהם המטופל מוגן מעקיצות נוספות. המשך הטיפול כולל חיסון, המתבצע פעם ב-3 חודשים, למשך 5 שנים נוספות. מספר מחקרים שפורסמו בספרות המדעית הבינלאומית הראו את בטיחות ויעילות השיטה המהירה, ואת יתרונותיה על פני השיטה הרגילה, הן באוכלוסייה הכללית, הן בילדים ובפעוטות, והן במטופלים הסובלים ממחלות רקע נוספות כגון מחלות לב ומחלות ממאירות.
סכנת נמלי האש
בעולם תוארו מקרים רבים של תגובה אלרגית מסכנת חיים גם לעקיצת נמלי אש. מין נמלי האש שנמצא כיום בישראל לא תואר ככזה הגורם לתגובות אלרגיות מסכנות חיים. עם זאת, נמלי האש מוגדרות כמין פולש, וככל הנראה לא ירחק היום וגם בארץ נתקל בתגובות אלרגיות סיסטמיות לעקיצותיהן. כמו בדבורים, גם אלרגיה לנמלת האש מחייבת אבחון במרפאת אלרגיה, הצטיידות במזרק אדרנלין אוטומטי וטיפול באמצעות חיסונים.
חרקים נוספים, בהם יתושים ועכבישים, יכולים לגרום לתגובה מקומית גדולה שעלולה לגרד, לכאב ואף לזיהום. בכל מקרה, אין מדובר בתגובה אלרגית מסוכנת ואין צורך בבירור אלרגי. הטיפול הינו מקומי בלבד וכולל קירור האזור ומריחת משחות להקלה מקומית. במקרים של זיהום יש להיוועץ ברופא ולשקול צורך בטיפול אנטיביוטי מקומי או סיסטמי.
לסיכום, אלרגיה לעקיצות דבורים או צרעות עלולה לגרום לתגובות קשות ומסכנות חיים. זיהוי של האלרגיה הנ"ל והפניה לקבלת אבחון וטיפול מתאים עשויה להביא לריפוי מוחלט של האלרגיה הנ"ל ברוב רובם של המטופלים.
ד"ר יוסי רוסמן, מומחה לרפואת פנימית, אלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה קלינית. המרכז הרפואי א.ר.ם, אסותא, ובית החולים מאיר