בשנים האחרונות נחשף העולם המודרני לתועלות הרבות באכילת פטריות. החל מנוגדי חמצון עד להורדת המתח ולהעלאת החיוניות בתאי הגוף. רבים אינם מודעים לכך, אבל פטריות הן ממלכה בפני עצמה והיא קרובה יותר לבעלי חיים מאשר לעולם הצומח. הן מעכלות את מזונן מחוץ לגופן וחיות על חומר אורגני (לרוב מת), המשמש להן מצע גידול בו הן מפיחות חיים. עובדה מפתיעה נוספת קשורה לכמות המינים העצומה של הפטריות. ההערכה היא שמספר מיני הפטריות על פני כדור הארץ נע בין חצי מיליון ל-10 מיליון מינים. רק 120 אלף מינים סווגו עד כה, ו-270 מהם נמצאו כבעלי פוטנציאל טיפולי לבריאות האדם. כך למשל, לפחות 32 מיני פטריות זוהו כחיוניות לטיפול בסרטן, אך רק 11 מינים נבדקו קלינית עד היום.

מה בריא בפטריות?

פטריות הן מאכל המספק לגוף חומרים מזינים חיוניים, לרבות: מינרלים, ויטמינים, חלבונים וסיבים; העוזרים להעלות את רמת החיוניות ולשמור על משקל בריא. הן דלות מאוד בקלוריות ועשירות בחלבונים, מה שהופך אותן לבחירה מצוינת לשליטה על המשקל. פטריות מכילות גם נוגדי חמצון כמו סלניום וארגותיונן, שתורמים להפחתה של רמת הדלקתיות בגוף. מנה אחת של פטריות מבושלות יכולה לספק עד שליש מהכמות היומית המומלצת של נחושת - מינרל חיוני הנחוץ לשמירה על בריאות העצמות. כמו כן הן מכילות ויטמין D שמסייע לתהליך ספיגת הסידן, וגם ויטמינים מקבוצת B, בהם חומצה פולית, שחיונית בייחוד לנשים הרות. ראוי לציין כמה רכיבים בולטים בהם מצטיינות הפטריות:

  

פטריות (צילום: hlphoto, shutterstock)
מה אתם יודעים, הן אפילו נלחמות בטחורים|צילום: hlphoto, shutterstock

  • פלאורן: רכיב בשם פולסכריד ממשפחת הבטא גלוקן שמעלה את עמידות הגוף מפני זיהומים ודלקות. לפלאורן פעילות מוכחת נגד דלקת במעי למשל. הוא משפיע על מערכת החיסון, מעלה את כמות הלימפוציטים בדם וכך מגן מפני אלרגיות.
  • חומצה כלורוגנית: חומצה זו מעכבת את ספיגת הסוכר מהמעי לדם ואת המרת הגליקוגן בכבד לסוכר. באמצעות מנגנונים אלה, היא מורידה את רמת הסוכר בדם וכך מטפלת בתסמונת המטאבולית.
  • חומצה גאלית: מדובר בנוגד חמצון המחזק את דופן כלי הדם שגם מסייע במניעת דליות וטחורים ועוזר להורדת רמות הסוכר בדם, מה שגם מסייע למניעת נזקי סוכרת בכלי הדם ובאיברי הגוף. חומצה זו גם מסייעת לנטרול רעלים בכבד ובגוף בכלל.                
  • מונואקולין K: חומצה ייחודית לפטריות היער, שהיא למעשה החומר ממנו מפיקים את הלובאסטטין המשמש להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים. בניגוד לתרופות, הפטרייה עושה את אותה פעולה ללא פגיעה בייצור קו-אנזים 10Q ובמילים פשוטות – כך היא למעשה מונעת את תופעות הלוואי הנגרמות מנטילת תרופות.
  • תכונות נוגדות סרטן: רמת החיוניות והיכולת האנטי אוקסידנטית של הפטריות מעניקה להן יכולת "אנטי סרטנית", שעוזרת להן לצמצם את הסיכון לסרטנים מסוגים שונים: סרטן המעי הגס, הריאות, הערמונית והשד.
  • סיבים תזונתיים: פטריות עשירות בסיבים תזונתיים, לכן הן מונעות עצירות ומסייעות לתפקוד מערכת עיכול תקינה.

 

חשוב להבהיר כי לצד פטריות המיועדות למאכל, כמו למשל שמפיניון, פורטובלו או פורצ'יני; ישנם 3 סוגים נוספים של פטריות: רפואיות, פטריות קסם (משנות תודעה) ופטריות רעילות. לפיכך כדאי להכירן היטב וחשוב להיעזר במגדיר פטריות. אם לא בטוחים – יש להימנע מצריכתן.

בשורה תחתונה, פטריות הן ממלכה שנעה בין מינים שיכולים להרוג את מי שאוכל אותן, ועד לכאלה שיכולים לרפא מחלות בדרך טבעית ויעילה. מומלץ לצרוך פטריות מאכל, כחלק מהתפריט היומי. צריכה קבועה שלהן מחזקת את הגוף, מעלה את רמת החיוניות ומחזקת את יכולת ההתמודדות עם התפתחותן של מחלות.

 
הכותב הוא ד"ר נאדר בוטו, קרדיולוג, חוקר ומפתח שיטת הרפואה האינטגרטיבית המאחדת, שגם ירצה בכנס "אוכלים בריא" שייערך ב 25-24 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים.