נעמה (השם המקורי שמור במערכת) סבלה מהתקרחות שהחלה לאחר טראומה משפחתית שעברה כשהייתה בת 17 בלבד. לאחר סדרה של טיפולי היפנוזה שעברה, השיער החל לעטר שוב את ראשה. "הרופא ביקש ממני לדמיין שדה חיטה שמשקים אותו והחיטה שוב מתחילה לצמוח מעליו. אני לא בדיוק יודעת להסביר איך העניין השפיע עליי, אבל כבר לאחר שלושה טיפולים, ראיתי שמתחיל לצמוח לי שיער מחדש", היא מספרת.
קשר בין גוף ונפש, חשיבה חיובית ושימוש בדמיון הם חלק מהטכניקות שעליהן מתבססת שיטת ההיפנוזה. בסרטים לרוב מתואר התהליך בסצנות אפלות, תוך כדי אותו שימוש מפורסם במטוטלת. זו אולי הסיבה שרובנו נוטים לחשוב על היפנוזה כעל תהליך מכושף שכרוך בפעולות מיסטיות שונות. ואולם, ד"ר מרקו מסביר שכיום לא מדובר באלמנט נפוץ. "כשההיפנוזה החלה את דרכה לפני מאות שנים, היה מקובל להחזיק שעון כיס, שבאמצעותו נהוג היה לעשות שימוש כבמטוטלת. למרות הסברה הרווחת, היא לא נועדה להרדים את המטופל, ומטרתה לגרום לעיניו להתעייף וכך להיעצם במצב של ערות-פעולה שסייעה לו להתרכז. גם היום לעתים נעשה שימוש באמצעים שונים שמזכירים את אותה מטוטלת מפורסמת, ולרוב מדובר בחוט שאליו קשור חפץ קטן כלשהו".
אף ששם השיטה נולד מהמילה היוונית "היפנוס" (אל השינה), היא אינה כרוכה בשינה כלל: "בניגוד לסברה, שלפיה המטופל ישן במהלך הטיפול ונתון לשליטתו הבלעדית של המטפל, בפועל התהליך ההיפנוטי שונה לחלוטין. מעבר לכך שהמטופל ער לחלוטין ואינו נתון לשליטת המטפל, שיתוף הפעולה שלו הכרחי לצורך הצלחת הטיפול", מסביר ד"ר שי מרקו, מומחה לנוירולוגיה ילדים, רופא שינה ומורשה לטיפול בהיפנוזה.
"האתגר שעומד בפני המטפל הוא לבחור בדימויים המתאימים, לגרום למטופל להיכנס למצב של רגיעה ובעיקר להאמין ביכולותיו". לדבריו, התהליך פועל באמצעות סוגסטיות – רעיונות או השאות – שבהן משתמש המטפל כדי לכוון לשינוי המבוקש. אלה מביאות לחוויות ייחודיות באמצעותן ניתן לשנות את ההוויה הגופנית או הנפשית של המטופל, וכך לטפל בבעיות שונות שקשורות בהן.
"היפנוזה היא כלי פסיכולוגי", מוסיף ד"ר אביב שגב, מומחה לפסיכיאטריה ומנהל מחלקה במרכז לבריאות הנפש שלוותה מקבוצת כללית. "אפשר לומר שבדומה לכל הכלים הפסיכולוגיים, היא מתאימה את עצמה לחברה ולתקופה שבהן היא פועלת. כיום, למשל, אנחנו פחות מדברים על 'להפנט' אנשים, אלא יותר על 'לעזור להם להתהפנט', כאשר המטפל מדריך אותם בתהליך. ובכל זאת, חשוב לציין שלכל מטפל יש טכניקה וסגנון שונים, ולכן כדאי להביא בחשבון שלא כל מטפל יתאים למבקש לעבור טיפול מסוג זה, בדיוק כפי שלא כל פסיכולוג מתאים לכל מי שמעוניין להיות מטופל".
מילים יוצרות מציאות
אז מה גורם למילים להשפיע באופן כל כך משמעותי על תהליכים גופניים? ובכן, מתברר שהתשובה טמונה ביכולת שלנו לכוון למטרה ולקבל את השימוש במילים של המטפל המובילות לשינוי בתודעה ובהוויה הלא מודעת שלנו. "באמצעות שימוש בדימויים שונים וטכניקות שונות של דמיון מודרך, המבוצעות בתנאי שקט וללא הסחות דעת, המטפל מעביר את המטופל באופן מטאפורי אל עבר חוויה חיצונית, שדרכה הוא מצליח להתגבר על מחסומים או לחצים באופן נינוח, בלי להתעמת באופן ישיר עם הפחד. כשהמטופל רגוע יותר וחיובי יותר לגבי יכולותיו, העניין ניכר גם באופן נפשי וגם באופן פיזיולוגי. כך, הוא מצליח להתגבר על חרדות, על טראומות, וגם על מצבים בריאותיים או התמכרויות שלא הצליח לרפא עד לאותו שלב", מסביר ד"ר מרקו, ומרחיב באמצעות דוגמה: "לא מזמן הגיעה אלי מטופלת בגיל המעבר שסבלה מגלי חום. לשמחתי, היא מאוד אהבה לטייל באירופה, ולכן היה לי קל להשתמש בדימוי שהתאים למצבה: ביקשתי ממנה להיזכר בגלי החום ששוררים באזור הזה במהלך חודשי הקיץ. לאחר שהחלה לדמיין את התמונה בראשה, הצעתי לה לפתוח חלון ולתת לקור של הרי האלפים לחדור מתוכו. המשחק הזה בין הקור לחום העניק לה את התחושה שהיא יכולה לשלוט במצב. כך, היא למדה להתמודד עם הבעיה באופן עצמאי והסימפטומים הגופניים היו לגמרי בשליטתה".
ד"ר שגב מציין ש"גם מי שעובר תהליך של טיפול פסיכותרפיה, עשוי למצוא בהיפנוזה כלי עזר יעיל להאצת הטיפול, או לחלופין פתרון טוב יותר, שבאמצעותו ניתן להגיע לנקודות עמוקות יותר בנבכי הנפש, במקומות שבהם הטיפול הסטנדרטי אינו מצליח לסייע".
תחליף להרדמה בניתוחים?
פחדים וחרדות אינם הבעיות היחידות שהיפנוזה עשויה לפתור. התמכרויות, מיגרנות, כאבים כרוניים או טיפולי פוריות שמלווים בכאבים ובחששות הם חלק מהסימפטומים שהשיטה יודעת להתמודד איתם. והחלק המדהים? "אף שעד 15 אחוז מאיתנו כלל לא יצליחו לעבור היפנוט, 15-10 אחוז מהאוכלוסייה יצליחו להתגבר על כאבים גופניים קשים באמצעות תהליכי היפנוזה, בזכות יכולתם להיכנס למצב טרנס היפנוטי גבוה". לדברי ד"ר מרקו, היכולת הזאת מאפשרת לחלק מהאנשים להצליח לבצע טיפולי שיניים מורכבים או אפילו ניתוחים כירורגיים ללא צורך בהרדמה. "רוב האנשים יכולים לעבור היפנוזה בצורה מספיק טובה, שתסייע להם להתגבר על בעיות שונות כגון בעיות עור, חרדות, מעי רגיז, הקרחות, בעיות שינה והירדמות ואפילו גמילה מעישון, וחלק קטן מהם יצליחו לעבור בהצלחה אפילו פרוצדורות רפואיות כואבות כמו ניתוחים".
עוד ב-mako בריאות:
>> ראו הוזהרתם: אל תאכלו את זה בשדה התעופה
>> "אני עוף נדיר": כך הפך ד"ר חרדי לגורו תזונה
>> השף הפרטי חושף: התפריט המטורף של ג'יזל בונדשן
דמיון מודרך ו-NLP: דומה אבל שונה
לצד ההיפנוזה, צצו בשנים האחרונות מגוון טיפולים שונים המתבססים על שיטות דומות שמטרתן להרגיע את הגוף והנפש ולהתגבר על מכשולים. ד"ר מרקו חושב שמדובר בשיטות יעילות, אך הבעיה העיקרית בהן לדבריו נובעת מכך שהן לא תמיד מבוצעות על ידי גורם מקצועי מוסמך. "כשמגיע מטופל לטיפול מהסוג הזה, והוא נכנס למצב של חרדה גדולה או בעיה גופנית, לעתים קורה שלמטפל אין אפשרות לעזור לו".
היפנוזה היא מדע הרבה יותר מבוסס, שמאחוריו שנים רבות של מחקר. דמיון מודרך הוא כלי אחד מהכלים שבהם שמשתמשים בתהליך ההיפנוזה, לצד תרגילי הרפיה וטכניקות שונות", הוא מחדד. "בניגוד לשיטות אלה, היפנוזה היא טיפול שמאושר לביצוע רק על ידי רופאים, רופאי שיניים או פסיכולוגים שעברו הסמכה ייחודית לעסוק בנושא".
"אף שהיפנוזה היא שיטה יעילה, חשוב לציין שהיא אינה מתאימה לכל מצב או לכל מטופל. כדי להבין אם זה אכן הכלי היעיל ביותר עבורכם, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שיוכל לכוון ולהמליץ", מסכמים שני המומחים.