המסכה שמבטיחה לסנן 98% מהחלקיקים באוויר
אם להאמין להבטחות של חברת סונוביה, מדובר במסכת הפנים הטובה ביותר בעולם. "הטכנולוגיה שלנו בעצם, מצד אחד מסננת חלקיקים גם בשאיפה וגם בנשיפה. החומר שהמסכה עשויה ממנו הוא אנטי-בקטריאלי ואנטי-ויראלי ועמיד בכביסות", מסבירה לאה גולדהאמר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של חברת סונוביה.
חברת סונוביה מרמת גן, קיבלה לפני שבועיים את האישור הנכסף מה-FDA, מנהל התרופות האמריקני, להפיץ ולמכור את המסכות – וכעת היא גם בדרך לנאסד"ק. "אנחנו בשלים היום להיכנס לבתי חולים, למלונות, לתחבורה – לכל דבר שאפשר", אומר שוקי הרשקוביץ, יזם סונוביה.
אנחנו קיבלנו הצצה למעבדה שלהם, שמבוססת על טכנולוגיה שפותחה באוניברסיטת בר אילן, שמבטיחה לסנן 98% מהחלקיקים באוויר – לרבות חיידקים ונגיפים, משמעותית יותר ממסכת ה-N-95, שנחשבת כעת לטובה בשוק. בתהליך נעשה שימוש במנגנון חדשני שמזרים נוזל עשיר בננו-חלקיקים עמוק לתוך האריג. בסוף התהליך, הבד מכיל הגנה אנטי-בקטריאלית, אנטי ויראלית ואנטי פטרייתית קבועה.
הבד שממנו עשויה המסכה נועד במקור בכלל לציוד רפואי לעובדים בבתי חולים, אבל עם התפרצות הקורונה – היזמים זיהו הזדמנות עסקית, הביקוש עלה והמסכה תוצרת רמת גן הגיעה לניו יורק טיימס. "כיום אנחנו מוכרים אלפי מסכות ביום. הביקושים רק הולכים וגדלים", מספרת גולדהאמר. החיסרון הברור הוא המחיר – 35 דולר למסכה במארז. אלא שבחברה מבטיחים שבניגוד למסכות אחרות, היא תגן על מי שעוטה אותה גם אחרי 60 כביסות.
מבטיחים שחומר החיטוי שלהם הוא הטוב בעולם
"עם הטכנולוגיה שלנו אפשר לעשות טיפולים שיכולים להחזיק מעמד הרבה הרבה שנים", אומר יורם אשרי, מנכ"ל חברת נוביו מהמועצה המקומית קדימה בשרון. גם כאן זיהו הזדמנות עסקית עם התפרצות הקורונה, ומבטיחים שחומר החיטוי שלהם הוא הטוב בעולם. "פיתחנו חומר ציפוי בהתזה, שאפשר לרסס על כל מיני משטחים. הוא מתייבש ויכול להישאר שם למשך חודשים ארוכים. כל עוד הוא שם – המשטח מוגן מפני חיידקים ווירוסים", מוסיף אשרי.
כדי להעמיד את ההבטחה הזו במבחן, עשינו ניסוי חיידקים. ריססנו שלושה חומרי חיטוי על משטחים במרחב הציבורי: כפתורי מעלית, מעקה מדרגות וספסל ציבורי. לאחרי מכן דגמנו ושלחנו למעבדה, כדי לבדוק כמה חיידקים יהיו על כל משטח אחרי שהשתמשנו בחומר חיטוי. ולתוצאות: "אנחנו רואים כאן צלחות צמיחה שבודקים בהן צמיחה של חיידקים. בשני הטורים האמצעיים אנחנו רואים מקומות שבהם נעשה חיטוי אבל בדקנו לאחר כמה שעות. לאחר שאנשים נגעו בזה. וברגע שאנשים נוגעים זה מזדהם בחזרה", מסבירים במעבדה. הבדיקה מראה שלאחר ריסוס החומר – המשטח נקי כמעט לחלוטין מחיידקים ומנגיפים.
רובוטים שיחטאו את המבנים הציבורים
הנה עוד חברה ישראלית שראתה בהתפרצות של הקורונה הזדמנות עסקית. סיבדרון היא חברת שמפעילה מערכות רובוטיות לעבודות תשתית במבנים, כעת החברה משווקת רובוטים שמחטאים מבנים. "כל המבנים שיש בהם תנועה יומיומית של אנשים – אנחנו רוצים לאפשר להם לחזור לשגרה בטוחה, נקייה מקורונה", אומר ליאב מולר, שותף ומייסד סיבדרון. בכל חלל שהוא ניתן לתכנת את הרובוט שירסס כפתורי מעליות בבנייני משרדים, דלפק קבלה במלון או בר משקאות.
מי שעוזרות לחברות הישראליות להתאים את הפיתוחים לזמן קורונה היא הרשת לחדשנות. "החלטנו להשקיע כ-55 מיליון שקל מתקציבי רשות החדשנות – בפתרונות לקורונה. אגב, גם בדגש לחיים בצל שגרת הקורונה אבל גם בהתכוננות לגל הבא אם וכאשר יגיע", מספר צחי סנרך, סגן מנהל רשות החדשנות. אז בין שהשארנו את אימת המגיפה מאחורינו ובין שלא, הפיתוחים הטכנולוגיים האלו יסייעו להגן מפני התפשטות, וכולם כאמור כחול-לבן.