האם הפסקת אמצעי מניעה עלולה לגרום לנשירת שיער? סרטון TikTok שצבר כבר קרוב ל-10 מיליון צפיות ויותר מ-14,000 תגובות, טוען שכן. הקליפ הקצר כולל תמונות של שיערה של אישה בשם סשנס, כולל תמונה שלה אוחזת בגוש של קווצות שיער ועוד תמונה שמראה קרחות גדולות על הקרקפת שלה. סשנס טענה כי הבחינה בתחילה בנשירה מסוימת לאחר שהפסיקה להשתמש באמצעי מניעה, אך היא המשיכה להחמיר עם הזמן והיא "כמעט התקרחה" בתוך תקופה של ארבעה חודשים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
תופעות לוואי אפשריות כתוצאה משימוש בגלולות
ראשית כל, נבין מהן גלולות. מדובר בטיפול הורמונלי עם שימושים רבים. באופן כללי, הגלולות מורכבות משני הורמונים נשיים – אסטרוגן ופרוגסטין. הורמונים אלו נמצאים בגלולות המשולבות אבל גם בטבעת (נוברינג- אשר בה הספיגה של ההורמונים מתבצעת דרך הנרתיק) וגם במדבקה (אברה - בה הספיגה של ההורמונים מתרחשת דרך העור).
גלולות משמשות נשים רבות כאמצעי מניעה, אבל רבות יודעות ששימוש בגלולות יכול לסייע גם למניעת אקנה, טיפול בשיעור יתר, וכן נחשב לטיפול טוב למחלת אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות וגם מניעת דימומים ווסתיים מוגברים. טיפול זה מוריד שכיחות סרטן רחם, סרטן שחלות וסרטני מעיים שונים.
באופן כללי הגלולות פועלות כאנטי – אנדרוגיניות, כלומר, נוגדות תסמינים הקשורים ברמות טסטוסטרון גבוהות (ההורמון הזכרי) ועל ידי כך יעילות בהפחתת שיעור יתר, אקנה ותופעות נוספות הקשורות בעלייה בהורמון הזכרי. פעילות זו כמובן תלויה בסוג הגלולה וההרכב של הפרוגסטרון שלה.
יחד עם זאת, לטיפול ההורמונלי ייתכנו גם תופעות לוואי שונות, בייחוד בתחילת השימוש נראה לפעמים דימומים בין ווסתיים והכתמות לסירוגין שיכולות להופיע במהלך כל החודש הראשון לטיפול, ואף ייתכנו גם גודש בשדיים, בחילות, שינויים במצב הרוח ועוד. חלק מהנשים מדווחות על תחושות של יובש נרתיקי ואף ירידה בחשק המיני. רוב תופעות הלוואי חולפות מעצמן לאחר חודש עד שלושה חודשים של שימוש.
יחד עם זאת, חלק מהנשים ממשיכות לסבול מתופעות לוואי שונות המצריכות הפסקת השימוש בגלולות. יש לציין כי רק מיעוט הנשים יסבלו מתופעות לוואי משמעותיות ורוב הנשים מסתדרות היטב עם טיפול זה. כמו כן יש אפשרות טובה לשלוט במחזור הווסת או להפסיקו לחלוטין תחת הטיפול ההורמונלי דבר המאפשר נוחות תפקודית גבוהה בנסיבות שונות של החיים.
מה קורה לגוף אחרי הפסקה של נטילת גלולות?
לנשים רבות, אשר נוטלות טיפול זה לאורך זמן עם הפסקתו תיתכן חזרה ואף החמרה לפעמים של תסמינים שהיו לפני התחלת השימוש בגלולות – החל מחזרה של אקנה, שיעור יתר, דימומים ווסתיים מוגברים, חזרה של שינויים במצב הרוח, נשירת שיער ועוד. חשוב לזכור גם שלכל מצבי לחץ או סטרס ישנה גם השפעה משמעותית על תפקוד הגוף. בכל מקרה שכזה מומלץ לפנות לרופא המטפל ולשקול הערכה מחודשת של נטייה להיפראנדורגניזם – מצבים של שינויים או הפרעות בתפקוד ההורמונלי כולל הפרעות בתפקוד בלוטת התריס.
יש לזכור גם חשיבות נטילת חומצה פולית לכל שנות הפוריות, וכמובן לנשים צמחוניות מומלץ ליטול תוספת של B12.
מהו אמצעי המניעה שמונע מחלות מין?
גלולות מהוות אמצעי מניעה טוב ובטוח אך ישנן גם אפשרויות נוספות ביניהן גם התקנים הורמונליים שפועלים מקומית על רירית הרחם, התקני נחושת, או שילובים שונים של אמצעי מניעה אחרים שזכותה של האישה לבחור את אשר מתאים לה ביותר. יש לזכור שעדיין אמצעי המניעה היחידי שנמצא היום כמונע מחלות מין הינו הקונדום. למרות כל יתרונות הגלולות יש לזכור שהגלולה לא מהווה אמצעי מניעה מפני זיהומים המועברים ביחסי מין. ישנם מצבים רפואיים מסוימים בהם הרופא/ה יימנע ממתן מרשם לגלולות משולבות לאור סיפור משפחתי או מצבים רפואיים שונים, אך במקרה והינך כבר נוטלת גלולות אין מניעה להמשיך בהן ואין צורך לבצע הפסקות בטיפול זה.
ד"ר ורד קלייטמן, מומחית ברפואת נשים ומשמשת כמנהלת הרפואית של מחוז הדרום במכבי שירותי בריאות.