הקיץ מציע לנו מגוון של פירות צבעוניים ורעננים, וחוץ מלהיות ממש טעימים ומתוקים, הם גם מאוד בריאים. לפני שאתם הולכים לשוק לקנות סתם פירות, כדאי שתכירו כמה פירות שבטח לא ידעתם שהם כאלה בריאים - חלקם עונתיים וחלקם ממש עוד מעט יופיעו בכל מטבח:  

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

פפאיה

הן אמנם לא גדלות בחצר של הבית שלכם, אבל אפשר למצוא פפאיה כמעט בכל מקום, וכדאי לכם. זה לא רק נשמע אקזוטי ומזכיר את תאילנד, זה גם ממש בריא. פפאיה מלאה בוויטמין C, עשירה בסיבים תזונתיים ועמוסה בנוגדי חמצון. בנוסף, פפאיה היא תרופת סבתא להרגעת כאבי מחזור. "הפפאיה היא פרי טרופי שמהווה סמל לכל מה שבריא לנו", אומרת אומרת סיון נועם שדה, מנחה לאורח חיים בריא. "היא הופכת את העור שלנו לזוהר יותר על ידי מריחתה, מגנה מפני סרטן, שומרת על מערכת העיכול מפני תופעות לוואי, תורמת לאנטיאייג'ינג טבעי ומורידה כלוסטרול. לא סתם קולומבוס כינה אותה 'פרי המלאכים'".

ענבים

זה אולי לא נשמע כמו הפרי הכי בריא בעולם, אבל כדאי לכם לאכול יותר ענבים למען הבריאות שלכם. בענבים יש המון ויטמין A, C, ויטמיני B, אשלגן, סידן וברזל. בנוסף, ענבים נמצאו יעילים לבריאות העצמות, הם מעולים ללב ושומרים על בריאות העור. "ענבים הם הסממן של הקיץ, והם שומרים על בריאות העין, תורמים למניעת מחלת האלצהיימר ובאופן כללי שומרים על הזיכרון וצלילות הדעת", מסבירה נעם שדה. "בנוסף, הם מהווים תחליף מצוין לדברי מתיקה ולכן יכולים להוות קינוח מצוין, מעבר לכך, הסוכר שבהם נספג בדם באופן מיידי ולכן יכול להקל על כאב ראש". 

עוד ב-mako בריאות:
>> אתם יושבים? זה יקצר לכם את החיים אם לא תעשו את הדבר הבא
>> שערה חודרנית: למה כדאי לגלח רגליים דווקא במקלחת?
>> מקרה האבעבועות הכי קשה שראינו

פיטאיה

פרי הפיטאיה אולי נראה קצת מוזר, אבל הוא אחד הטעימים, אתם פשוט צריכים להכיר אותו יותר מקרוב. מה שבריא בו במיוחד זה תכולה גבוהה של ויטמין C, קומפלקס ויטמיני B, קרוטן וסידן. בסוג הפרי שהוא אדום מבפנים יש גם הרבה ליקופן, שהוא נוגד חמצון היעיל נגד תחלואת לב, סרטן הערמונית והזדקנות העור. "הפרי הזה הוא בעל מראה אקזוטי במיוחד, והוא מכונה 'פרי גן העדן'.  פיטאיה מתחלקת לשני סוגים, ורוד וצהוב, ושניהם מכילים גרעינים קטנטנים ושחורים", מסבירה נעם שדה. "טעמה של הפיטאיה הוא מתוק-חמוץ והיא עשירה בסיבים תזונתיים אשר כידוע מסייעים לפעולת העיכול. מעבר לכך, הפיטאיה גם עשירה בברזל, ויש הטוענים שהפיטאיה גם מסייעת לשיפור התפקוד המיני". 

איך מקלפים קיווי (צילום: רועי ברקוביץ, mako אוכל)
שעיר מבחוץ, בריא מבפנים|צילום: רועי ברקוביץ, mako אוכל

פטל שחור

כולם יודעים שכל סוגי התותים מלאים בנוגדי חמצון ומעולים לבריאות העור, אבל מסתבר שהפטל השחור הוא הכי טוב מביניהם. חוץ מהתכולה הכי גבוהה של נוגדי חמצון, הפטל השחור מכיל גם ויטמין K, C, A וויטמיני B. בנוסף, הפרי מרגיע את הקיבה ויכול לעזור במקרים של שלשולים. "הפטל השחור משתייך למשפחת פירות היער, אשר ידועים ביכולתם הפלאית למנוע זיהומים גופניים ולהאט את תהליך ההדקנות והם אפילו מעולים בלחימה נגד וירוסים", מסבירה נעם שדה. "הפטל השחור באופן ספציפי, גם עוזר נגד טחורים ובעיות מעיים למיניהם או שלשולים".

גויאבה

אם אתם יכולים להתגבר על הריח, גויאבות הן מקור מעולה לויטמין C. בנוסף, יש בהן גם כמויות גדולות של ויטמין A ואשלגן. ומה שהכי מעניין, גויאבה מכילה 13 אחוז חלבון, שזו כמות דיי מרשימה לפרי. "הגויאבה היא בעלת ערכי סוכר נמוכים ביחס לשאר פירות העונה ובכלל ביחס לפירות", אומרת נעם שדה. "בנוסף, היא עשירה בברזל איכותי ובעלת יכולת ספיגה טובה. ובנוסף, היא גם מסייעת לירידה במשקל". מוכנים לסתיו? עוד רגע היא כאן.

שמן זרעי ענבים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הם יותר בריאים ממה שהם נראים|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אבוקדו

אתם אמנם שמים אותו בסלט, אבל אבוקדו הוא לגמרי פרי, והוא גם בריא ממש. אבוקדו ידוע בשל העושר בחומצות שומן טובות ששומרות על בריאות הלב. הוא גם מפחית כולסטרול שלילי ומגביר את רמות הכולסטרול הטוב. בנוסף, באבוקדו יש כמות יפה של סיבים תזונתיים, לבריאות מערכת העיכול. "אבוקדו מהווה שומן גולמי בלתי רווי, בריא ואפילו דיאאטי", מוסיפה נעם שדה. "הוא תורם חיצונית ופנימית להתחדשות העור ולאזור הפנים בפרט. וגם בפן המנטלי, צריכת אבוקדו באופן קבוע, מעלה את מצב הרוח במידה משמעותית". אבוקדו הוא פרי חורפי, אמנם, אך גם עכשיו ניתן להשיג אותו בחנויות.

קיווי

הם שעירים מבפנים ומתוקים וטעימים מבפנים, ויש לכם הרבה סיבות לאהוב אותם. חוץ מהטעם הטוב, הקיווי גם מלא בוויטמין C, סיבים ואשלגן. בנוסף, מחקרים מצאו קשר בין אכילת קיווי לבין שיפור איכות השינה בקרב מבוגרים. "אכן, קיווי מסייע בבעיות שינה, מקור מעולה לוויטמין C, מסייע לירידה במשקל, עשיר במיוחד בחומצה פולית ולכן מצוין לצריכה במהלך הריון, ובנוסף, מסייע לטיפול בעצירות", אומרת נעם שדה. שווה לנסות - אפילו שצריך קצת לחכות לחורף.

אבוקדו חתוך (צילום: Eddie Berman, Istock)
הוא בכלל פרי|צילום: Eddie Berman, Istock

* סיון נועם שדה, מייסדת "נועם השדה-פתרונות לאורח חיים בריא"

>> מה הקשר בין הפוריות שלך לתוספתן?