אומרים שצריך לאכול בריא, להתאמן ולהיות כמה שיותר רגועים, אבל מי מאיתנו באמת מקפיד על חיים בריאים לגוף ולנפש? כשאנחנו עדיין צעירים זה טוב ויפה, אבל מתישהו מגיע הגיל בו הגוף שלנו לוקח דברים הרבה יותר קשה. פתאום כבר אי אפשר לדפוק צ'יזבורגר אחרי יציאה בלי לחוש צרבת כל כך חזקה שמקשה עליכם להירדם, פתאום עושים תנועה לא נכונה והגב כואב במשך שבועיים. בקיצור, הגוף שלנו יכול לספוג יחס מזלזל רק עד גיל מסוים, וכשזה עובר, כדאי להתחיל להתייחס אליו כמו שמגיע לו.
גילאים מבוגרים יותר טומנים בחובם כל מיני מצבים כרוניים ומחלות כמו סוכרת, לחץ דם ומחלות לב. רוצים לצמצם את הופעתן? הנה כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי להציל את עצמכם:
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. רפואה מונעת
מגיל מסוים כדאי להתחיל לבדוק את העניינים באופן עקבי אצל רופא המשפחה שלכם. "פרופיל שומנים זה הינו בדיקת דם המומלצת לביצוע לגברים מגיל 35, ולנשים מגיל 45", אומרת ד"ר ורד אליהו, מומחית לרפואת משפחה, מכבי שירותי בריאות. "באוכלוסייה בריאה, בלי סיפור משפחתי של כולסטרול גבוה (היפר-ליפידמיה), צריך להתחיל למדוד כולסטרול כל 5 שנים, בבדיקת דם אצל רופא המשפחה. בנוסף, כדאי לבדוק את לחץ הדם עד גיל 40 בכל 3 שנים, ומאילך בכל שנתיים. אם מתגלים ממצאים גבוליים בלחץ הדם או בכולסטרול יש למדוד בכל שנה".
2. תישנו יותר
אתם עדיין חושבים שהלילה צעיר ומבלים כאילו אין מחר, למרות שמחר אתם בעצם קמים ב-6 בבוקר. חוסר שינה לא עושה לכם טוב- לא לגוף ולא לנפש. אם אתם רוצים להישאר בריאים לשנים שיבואו – קחו הפסקה מחיי הלילה ותלכו לישון בזמן. "אחרי גיל העשרה, צריך לא יותר ולא פחות מ-7 שעות שינה", מוסיפה ד"ר אליהו. "מחקרים מצאו כי שינה של פחות מ-7 שעות או יותר מכך מקצרת את אורך החיים".
3. תשקיעו בשיניים שלכם
שמעתם על חוט דנטאלי אבל בחיים לא ניסיתם? הגיע הגיל להתחיל. ככל שמזדקנים, כך מתחילות לצוץ הבעיות בשיניים – פה טיפול שורש, שם עוד שן בינה – יש הרבה בעיות שניתן לפתור על ידי ביקורות תכופות אצל רופא השיניים. וקצת חוט דנטאלי לא יזיק חבר'ה.
4. אל תדלגו על ארוחות
אם כשהייתם צעירים יכולתם לאכול כל דבר או לשכוח לאכול ליום שלם, בגיל מבוגר זה כבר פחות עובד. אכילה לא מסודרת יכולה להעלות את הסיכון לסוכרת, תמנעו את זה בזמן והקפידו על תזונה בריאה. "בגיל 40 אורח החיים יותר יושבני, פחות פעיל פיזית, מה שמגביר סיכון למחלות כמו התסמונת המטאבולית שמתאפיינת בעודף משקל, פרופיל שומנים לא תקין, לחץ דם גבוה וטרום סוכרת גבולית", אומרת ד"ר אליהו. "אכילת ארוחה כבדה אחת ביום מעמיסה על הקיבה, ובהמשך יש עלייה משמעותית ברמת האינסולין שמטרתו להכניס את הסוכר לתאים. העליה הגבוהה ברמות האינסולין יכולה לגרון מחד להשמנה, ומאידך לתנגודת מוגברת לאינסולין בתאים (עוד מאפיין של התסמונת המטאבולית)".
5. אל תשנוררו סיגריות
לא כי אתם נטל כלכלי על המעשנים שמסביבכם, אלא משום שלעשן סיגריה פה ושם זה עדיין ממש לא בריא. אל תשקרו לעצמכם, גם אם אתם מעשנים רק לפעמים, אתם עדיין עומדים בפני כל הסכנות הבריאותיות של כל מעשן אחר. "בגיל מבוגר יותר כבר מתחילות להצטבר השלכות בריאותיות מעישון. כמו למשל COPD – מחלת ריאות חסימתית של מעשנים שאנחנו מתחילים לראות כבר בגילאי 40 במעשנים כבדים", אומרת ד"ר אליהו. "זה מה שקורה לאחר עשרות שנות עישון, מתפתחת רגישות ריאתית, חשיפה לזיהומים חוזרים בריאות ופגיעה תפקודית בנשימה. כדאי לפנות לרופא המשפחה ולבצע בדיקת תפקודי ריאות על מנת לשלול את המחלה. בנוסף, יכול להופיע שיעול כרוני, נזלת כרונית ואף עליה בשכיחות של כאבי גב".
6. תרגיעו עם המלח
אתם לא בודקים את המנה לפני שאתם מפזרים עליה מלח בנדיבות, וזה לא רק מעליב את השף אלא גם הרסני לגופכם. רוב האנשים צורכים יותר מלח ממה שהגוף שלהם צריך, פשוט משום שיש מלח גם במקומות לא צפויים. בכל מקרה, המלצה היומית היא לא יותר מחצי כפית מלח. כל צריכה מעל לכמות הזאת מעלה את הסיכון ללחץ דם גבוה.
7. תשתו יותר מים
מים זה אחד הנוזלים הכי חשובים שיש בגוף, והוא חיוני לחילוף החומרים, לבריאות העור ולתפקוד הגוף. בגילאים מבוגרים יותר יש נטייה לאבד את תחושת הצמא, לכן חשוב מעכשיו להתרגל לשתות הרבה מים בכל יום.
8. אל תסתירו מהרופא שלכם
לפעמים זה מביך לדבר על דברים מסוימים עם הרופא, ולפעמים אנחנו לא מייחסים חשיבות לסימנים מדאיגים – אבל ככל שאנחנו מתבגרים זה הופך להיות הרבה יותר רציני. אל תסתירו מהרופא שלכם, ואל תשקרו לגבי הבריאות שלכם, היחידים שיסבלו מכך הם אתם.
9. תעשו אימוני כוח
אזור המשקולות בחדר הכושר יכול להיראות מרתיע עם כל השרירנים האלה שנושפים בקולי קולות ומרימים משקלים מטורפים, אבל אף אחד לא ביקש מכם להיות כמוהם. מה שכן, אתם לא חייבים לסחוב טנק על הגב בשביל לבנות את השריר שלכם, מספיק לעשות כל תרגיל כוח כדי להגדיל את מסת השריר שלכם. "עד גיל 30 אנחנו בונים את העצם, ומרגע זה מתחילה הספיגה של הסידן מהעצמות", אומרת ד"ר אליהו. "חשוב מאוד לעשות פעילות גופנית כדי לבלום את תהליך האוסטאופורוזיס, ולעשות בעיקר פעילות בונה עצם כמו תרגילי כוח והרמת משקולות. בנוסף, כדאי לצרוך בין 1,000-1,500 מ"ג סידן ביום ובין 400-800 מ"ג ויטמין D ביום. ההמלצה היא לצרוך זאת בתזונה ובחשיפה לשמש, אך אם לא מתאפשר ניתן להשתמש גם בתוספי מזון".
עוד ב-mako בריאות:
>> לא תמימה: האם מדובר בטבעונות או בהפרעת אכילה?
>> דברים שרק רופאים יודעים: המדריך המציאותי לרופא בישראל
>> כוח מתפרץ: האימון המושלם לאחרי שבועות
10. תעשו יותר סקס
סקס מועיל גם לגוף וגם לנפש, לא צריכים ללכת על האקסטרים בשביל לקבל את היתרונות האלה מסקס, מספיק פשוט להגיע לאורגזמה. הדם זורם יותר טוב, הלב דופק מהר והאנדורפינים משתחררים לדם ועושים לכם שמח. להיות שמחים וליהנות מהחיים זה גם חשוב, לא?
11. תשתזפו פחות
כמה שכיף ללכת לים ולתפוס צבע, זה אחד הדברים המסוכנים לבריאות. הסיכון לסרטן העור גדל עם הגיל, בעיקר כי מדובר בחשיפה מצטברת של הרבה שנים לקרינת השמש החזקה. אם אתם כבר הולכים לים, כדאי שתגנו על עצמכם בכמה שיותר אמצעי הגנה- אם זה קרם הגנה, שמשייה וכובע. הצבע השזוף הזה לא שווה את הסיכון. "מבחינת רפואת עור וחשיפה לשמש, אנשים בהירי עור או עם סיפור משפחתי של סרטן העור צריכים להיות במעקב קפדני יותר מגיל 35 ומעלה", מוסיפה ד"ר אליהו.
12. תקצצו במשקאות ממותקים
מה טוב במשקאות ממותקים? שום דבר. חוץ מהגברת הסיכון לסוכרת הם לא יכולים לתת לכם כלום, אז כדאי שתוותרו עליהם כמה שיותר מהר ותעברו לתה לא ממותק או שפשוט תסתפקו במים. אם אתם חייבים לשתות משהו מתוק כדאי ללכת על מיץ פרי המכיל חתיכות פרי, וגם אז לא כדאי להפריז בצריכה – כי גם שם יש המון סוכר.
13. אל תאכלו כל כך הרבה ג'אנק
נכון, המבורגר זה טעים ומרק משקית לגמרי סוגר את הפינה בחורף, אבל הגוף שלכם לא מרגיש את אותו הדבר. אוכל מעובד הוא הרבה פחות בריא מכל אופציה שאתם יכולים להכין בעצמכם בבית. אוכל מעובד קשור להשמנת יתר, מחלות לב וסוכרת, לא עדיף שתדעו מה מסתתר בתוך האוכל שלכם לפני שאתם אוכלים אותו? הגיע הזמן לעשות לביתכם, ולהתחיל לבשל בעצמכם. "חשוב לציין בניגוד לדעה הרווחת, אין סיבה לכך שחילוף החומרים יאט בגיל 40", אומרת ד"ר אליהו. "מה שכן קורה הוא התפתחותה של התסמונת המטאבולית, טרום סוכרת או סוכרת. זה נובע מאורח חיים ישבני, חוסר פעילות גופנית ותזונה לא נכונה. קיימות המלצות תזונתיות לכל גיל באתר משרד הבריאות, והמלצה לפעילות גופנית סבירה מהצד השני. דווקא כאן חשוב לבצע פעילות גופנית אירובית, ההמלצה הרפואית היא מינימום של 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית מתונה ואירובית".
14. תפסיקו להשתכר
פעם להשתכר היה מגניב, היום הכבד שלכם כבר יכול להימצא בסכנה אמיתית. כוס יין אדום בערב יכולה לעשות לכם רק טוב, אבל שתייה מופרזת של אלכוהול היא מאוד לא בריאה ויכולה לגרום למגוון מחלות כרוניות חמורות. ובינינו, כבר עברתם את הגיל של להשתכר כל ערב לא?
15. צמצמו חשיפה למסכים
מחקר מהרווארד מצא קשר בין צפייה מרובה בטלוויזיה לבין התפתחות של סוכרת. מחקרים נוספים מצאו שהאור הכחול הבוקע ממכשירים סלולריים וטאבלטים גורמים לשיבושים בשעון הביולוגי שיכולים לגרום לבעיות בשינה. בנוסף, עבודה ארוכה מול מחשב פוגמת בראייה למרחק. נסו להגביל את זמן המסכים שלכם ביום, והקפידו לעשות הפסקות מהמחשב מדי פעם. העבירו את המבט שלכם מהמסך הקרוב אל המרחק כדי לא לאבד את היכולת לראות מרחוק.