האנטישמיות המתגברת בימים אלה במקומות שונים בעולם, מעוררת את רצונם של יהודים רבים לשקול לעלות ארצה. על פי משרד העלייה והקליטה, מאז פרצה המלחמה עלו בסך הכול 12,745 עולים, ובהם כ-8,300 מרוסיה, כ-900 מארה"ב, כ-400 מצרפת ומספר דומה מאוקראינה. עולים נוספים הגיעו ממדינות רבות מרחבי העולם כגון: קפריסין, בלארוס, ארגנטינה, דרום אפריקה, קולומביה, אוסטרליה ועוד. המשרד, שנערך לקראת גל העלייה הגדול שהחל ב-7 באוקטובר 2023, מקבל את פניהם של כלל העולים, שוקד על קיום ירידי עלייה ואירועים למען העלאתם של יהודים נוספים מרחבי העולם ופועל למען קליטתם.

לאחרונה התקיים בפריז כנס MedEx, כחלק מתוכנית לאומית רחבה שיזמו משרד העלייה והקליטה, משרד הבריאות וארגון "נפש בנפש", בסיוע הסוכנות היהודית; במטרה לעודד ולהאיץ את עלייתם לישראל של רופאים יהודים מרחבי העולם. במהלך הכנס, שמשמש גם כמעין יריד תעסוקה, נפגשו כ-550 רופאים השוקלים לבצע עלייה, עם נציגי קופות החולים השונות וכן עם גורמים ממשלתיים, וכבר במעמדו יכלו לבחון את תנאי ההעסקה המתאימים להם.

משיחה שקיימנו עם כמה מהם במהלך הכנס, עולה כי האנטישמיות הגוברת, היא רק אחת מהסיבות שמדרבנות רבים מהם לבצע את השינוי, אם כי היא בפרוש משחקת תפקיד חשוב. סיבה משמעותית לא פחות היא הרצון להביע סולידריות כלפי ישראל באחת התקופות הקשות ביותר שידעה המדינה. 7 באוקטובר הוא תאריך שמשמש קטליזטור משמעותי עבור רבים שכבר שקלו בעבר לעלות לישראל, אבל זנחו את הרעיון מסיבות שונות. 

נפש בנפש (צילום: יונית שילר)
מתוך הכנס|צילום: יונית שילר

"יש בצרפת קהילה ציונית גדולה, ובתקופה האחרונה רבים מהם מביעים הזדהות עמוקה עם המתרחש בארץ", מתאר עמנואל ציון מנהל הסוכנות. "זוהי הזדמנות היסטורית שמאפשרת להם לעסוק בפעילויות הסברה ולתרום כסף, אבל חלקם מרגישים צורך לעשות יותר מזה ועלייה לארץ היא בהחלט צעד שמאפשר להם לעשות את זה".

"ישראל היא המקום הכי נכון ליהודים בתקופה הנוכחית"

את השיחה עם הרופאים שהגיעו לכנס, קיימנו באולם מאובטח למדי בפריז. אחד מהם, הוא ד״ר מרציאנו, אורתודונד, שמפרט אודות השיקולים שהובילו אותו לשקול לעלות לארץ: ״אני לא בן אדם דתי, אבל חשוב לי להיות נוכח בישראל, מהסיבה הפשוטה שזה המקום הכי נכון ליהודים בתקופה הנוכחית. אני לא מפחד מהמצב הנוכחי בארץ, הסיכון קיים בכל מקום״.

ד
"אמרו ליהודים לא להגיע לקמפוס. זה אבסורד". ד"ר אדריי אדל|צילום: שחר עזרן

גם ד"ר מוריס פלד (שם בדוי), 37, רופא שיניים ממרסי, שוקל לעלות לארץ כבר שנים. ״זה תמיד היה חלום עבורי״, הוא מודה. עם זאת, לדבריו, 7 באוקטובר הוא תאריך שטלטל את עולמו וגרם לו להפוך את המחשבות לעשייה. ״שאלתי את עצמי איך זה יכול להיות שאני נמצא פה בצרפת ולא בישראל. יש לי 4 ילדים ועד עכשיו היית צריך לשכנע אותם לעשות עלייה. מאז המתקפה הרצחנית בעוטף הם אלה שמשכנעים אותי. מובן שהם קצת חוששים אבל מבחינתנו ישראל זה המקום הכי בטוח בעולם כרגע". 

"אם עד עכשיו האנטישמיות הייתה מוסתרת עכשיו היא בכל מקום"

״נעשה מסובך מדי בפריז", מודה גם ד"ר אריה כהן (שם בדוי), רופא אא"ג, שמצטרף לשיחה. "אתה לא מרגיש בנוח להסתובב פה עם כיפה. לפני כמה ימים עמדתי עם המשפחה ליד בית הכנסת וממש ניסו לדרוס אותנו".

הוריה של ד"ר אדריי אדל, רופאה כללית, עלו לארץ לפני כעשור. למרות זאת, היא והמשפחה הגרעינית נותרו בצרפת והיו בקשר מרחוק. "הילדים שלי לומדים במסגרות בפריז והם חשים את האנטישמיות", היא מספרת. "אומנם אני עובדת בבי"ח ושם אני לא ממש מרגישה שינוי, וסביר להניח שגם לא ארגיש משום שההתעסקות הספציפית ברפואה לרוב מסיטה את הדיון, אבל במוסדות אחרים זה בהחלט מורגש. יש לי חברה שעובדת באחת האוניברסיטאות באזור והיא סיפרה לי שאמרו ליהודים שלומדים שם לא להגיע לקמפוס, כי מסוכן שם עבורם ושעדיף שיישארו ללמוד מהבית. זה פשוט אבסורד. גם בתי הכנסת מאובטחים במשטרה. מבחינתי זה מצב בלתי נסבל״.

כנס מדקס (צילום: שחר עזרן)
אירוע MedEx פריז|צילום: שחר עזרן

ד"ר אילנית שיקלי, הסובלת מנכות בעצמה. גרה ברובע ה-19 בפריז. לאחרונה גם היא קיבלה החלטה לעלות לארץ, הן האנטישמיות המתעוררת אבל גם בשל מצבה המורכב. ״בישראל יותר פתוחים למצב שלי, אני מקווה מאוד ששם יהיה לי ולמשפחתי עתיד טוב יותר", היא אומרת.

"ממשלת ישראל זיהתה מחסור בכוח אדם והבינה שאפשר לעשות מהלך יעיל וטוב"

זאב גרשינסקי, סמנכ"ל ארגון "נפש בנפש", מסביר בשיחה עם mako בריאות, כי "ממשלת ישראל זיהתה מחסור בכוח אדם, והבינה שאפשר לעשות מהלך יעיל וטוב, הכולל כלים חדשים שמשנים את כללי המשחק. בכנס הנוכחי הקמנו חזית אחידה של גורמים שמעבירים לרופאים המשתתפים, מסר חשוב – אנחנו מעוניינים בכם וגם עושים צעדים משמעותיים כדי לסייע בתהליך העלייה וגם במהלך הקליטה בארץ, הן באמצעות סיוע בהליכי בירוקרטיה ממושכים דרך הליכי רישום קלים יותר ועוד. אני בהחלט שמח שהמהלך יצא לדרך ומאחל לכולם קליטה קלה ונעימה".  

עו"ד אביחי כהנא. מנכ"ל משרד העלייה והקליטה, מוסיף כי "בשונה ממה שהיה בעבר, הפעם הוקמה לרשות הרופאים מערכת שלמה שמלווה אותם במהלך קליטתם בארץ ועוזרת להם להתמודד עם קשיים בירוקרטיים ואחרים. המערך המיוחד כולל 15 עובדים - כולם עולים ותיקים, שמסייעים לעולים החדשים לצלוח את תקופת הקליטה הראשונה. לשמחתי, אנחנו רואים עלייה משמעותית בפתיחת תיקי עלייה, הרבה יותר משפחות צעירים שרואות את עתידן בארץ ומעוניינות להיות חלק פעיל מהבנייה של הארץ ביום שאחרי הטבח הנורא. זה בהחלט מרגש ומשמח".