עבור רובינו, יום בספא הוא פינוק נדיר שמאפשר לנו להירגע ולמלא מצברים וקצת לברוח מהחיים העמוסים שלנו. ואכן, מחקרים רבים הראו כי טיפולים הניתנים בספא, כגון מסאז'ים, עוזרים להפחית חרדה ולחץ, משפרים את איכות השינה, מורידים לחץ דם, מחזקים את המערכת החיסונית ועוד. בנוסף, רוב הטיפולים כוללים מגע אנושי, שגורם להרגשה טובה ולשחרור הורמונים מרגיעים, שהוכחו כחיוניים לבריאות המוח והלב. טיפולי ספא הפכו לכה פופולריים בזמן האחרון, שלפי סקר שנערך ב-2006 בארה"ב שליש מהאמריקנים דיווחו כי ביקרו בספא.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אז מסאז' הוא פינוק לא מאוד יקר שיכול לספק רוגע נפשי תוך זמן קצר יחסית. אבל האם מסתתרות גם סכנות חבויות במכוני הספא? ב-1996, מאות אנשים נדבקו מחלת הלגיונרים בהפלגות נופש בארה"ב גרמו ושלושה אנשים מתו כתוצאה מכך. מחלת הלגיונרים נגרמת על ידי חיידק בשם ליגיונלה, שגורם לדלקת ריאות ולבעיות במערכת הנשימה, ובמקרים נדירים גם למוות. אנשים מבוגרים, מעשנים או אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת פגיעים במיוחד. החיידק חי במקורות מים חמימים או במערכות מיזוג והוא שכיח בבתי מלון, סאונות, ג'קוזי וגם מכוני ספא. גם בישראל המחלה עלתה לכותרות מספר פעמים, לאחר מקרים שהתגלו במלונות שונים באילת, בהם שלושה אנשים חלו בחיידק, שניים מהם באופן קשה.
ואכן, הרבה פעמים מכוני הספא לא מנקים כראוי את מערכת המים וחושבים שקצת כלור יהרוג את הבקטריות ואת החיידקים המזיקים. אלא שכלור לא הורג את כל החיידקים, הבקטריות והפטריות המשגשגים בסביבת לחה וחמימה. וכך, תחלופת מים מועטה וניקיון לעיתים רחוקות של מערכת המים יכולים לגרום לכך שהטיפול המפנק הוא למעשה שלולית מלאת מחלות וזיהומים. אז כיצד ניתן להימנע ממחלות אלו? אל תתביישו לשאול את הספא מתי היה הניקוי האחרון של הג'קוזי וכיצד הם מתחזקים את מערכת המים שלהם בשלב ההזמנה. כשאתם מגיעים, בחנו טוב את המקום, וכמובן, אם אתם מופיעים בקבוצת הסיכון, השתדלו להימנע לחלוטין מהסאונה והג'קוזי.
המסאז' יכול לגרום לנזק
אבל חיידקים זה לא הכל. ש' ממרכז הארץ קיבלה מילדיה מתנה לרגל יום הולדתה ה-53: מסאז' מפנק באחד ממכוני הספא בתל אביב. "אני לא עושה הרבה מסאז'ים אז כמובן ששמחתי. כשהתחיל העיסוי, הרגשתי שהמגע חזק מדי, אך מכיוון שאני לא מורגלת במסאז'ים חשבתי שככה זה", מספרת ש'. "אלא שלאחר כרבע שעה הכאב היה כבר בלתי נסבל. הרגשתי כמו בעינוי. בשלב זה הערתי לו ואמרתי לו שזה חזק מדי. להפתעתי הוא צחק ואמר 'זה חזק? אני עושה לבתי בת ה-9 עיסויים חזקים יותר'. הוא הוריד קצת את העוצמה, אבל עדיין מאוד כאב לי. אחרי כמה דקות ביקשתי ממנו להפסיק. הוא ניסה לשכנע אותי שככה זה עיסוי אפקטיבי וזה אמור קצת לכאוב, אבל פשוט לא נהניתי". אלא שאי הנוחות לא נגמרה שם: "כשקמתי מהמיטה הרגשתי שאני לא יכולה להזיז את הצוואר וזה הקרין לי כאב חד ליד שמאל. התלוננתי בקבלה אך המטפלים והמנהל צידדו במטפל ולאחר ויכוח הם הסכימו לא לחייב עבור המסאז'". ש' אומרת כי הכאב המשיך במשך כמה ימים. "הייתי תפוסה ומרותקת למיטה במשך כשלושה ימים, היו לי כאבים חזקים. זה עבר רק אחרי המון אמבטיות חמות ומשחת בן-גיי".
המקרה של ש' מוכיח כי לפעמים העיסוי עצמו יכול לגרום לאי נוחות ולשרירים תפוסים, במקום לשחרר את הגוף. בסקר שנערך ב-2007 בקרב 100 אנשים שעברו עיסוי, 10 אחוזים מהם חוו שרירים תפוסים וכאבים ביום שאחרי העיסוי. כאבים אלו יכולים להיגרם ממגע חזק מדי, שלא מותאם למטופל או מעסה לא מנוסה.
בנוסף לשרירים תפוסים וכאב קל, מסאז' יכול לגרום לבעיות בריאותיות חמורות יותר ולנזק עצבי: במחקר שנערך באריזונה החוקרים גילו כי לחץ חזק באזור הצוואר והכתפיים יכול להוביל לנזק לעצבים בחוט השדרה. החוקרים עקבו אחר אישה בריאה בת 38 שחוותה כאב בכתף לאחר מסאז' רקמות עמוק. סריקת MRI שנעשתה לאישה גילתה כי השרירים שלה נפוחים ופגועים ואספקת הדם לעצבי חוט השדרה נפגעה. מצבה של האישה השתפר לאחר 6 שבועות, אולם גם שנתיים לאחר המסאז' היא המשיכה לחוות כאב קל וחולשה בכתף.
עוד ב-mako בריאות:
>> 10 סימנים שאתם אוכלים יותר מדי פחמימות
>> עובדים בלחיות בריא: 6 סיפורים על אנשים שמכורים לחיים בריאים
>> צלוליט? כך תלחמי בו כמו אלופה, גברים אתם גם מוזמנים
עיסויים גם יכולים לגרום לקרישי דם מסוכנים, במיוחד לאנשים בסיכון עם בעיות קרישה ואנשים עם לחץ דם גבוה, שגורם להיווצרות קרישי דם קטנים בדפנות כלי הדם. כשמפעילים לחץ על כלי הדם האלה, הקרישים יכולים להשתחרר ולפגוע באספקת הדם לאיברים חיוניים. קרישי הדם הללו יכולים לפגוע בריאות, לגרום לשבץ או להתקף לב.
כדי למנוע מצבים אלו, חשוב במיוחד לענות על שאלון רפואי לפני העיסוי ולהודיע למטפל על כל בעיה רפואית שיש לכם. אם יש לחץ דם גבוה או סיכון למחלות קרישה, כדאי להימנע לחלוטין ממסאז'ים. כדי להימנע מכאבים לאחר העיסוי, היו קשובים לגוף שלכם ואל תתביישו לדבר עם המטפל ולהגיד לו מתי כואב לכם או לא נעים לכם. יידעו אותו מראש אם יש לכם אזורים רגישים בגוף או שאתם רוצים עוצמה מסוימת של לחיצות.
בעיות עור
הרבה אנשים הולכים לספא על מנת לטפל בבעיות ודלקות עור שונות, אבל באופן די אירוני, טיפולים אלו יכולים להחמיר בעיות עור וליצור בעיות אחרות. שמנים וקרמים שונים, הנמצאים בשימוש קבוע בספא, יכולים לגרום לאלרגיות שונות. בנוסף, אנשים הלוקים בבעיות עור כגון פסוריאזיס או אטופיק דרמטיטיס יכולים לגרום להחמרה במצב: לחץ חזק יכול לגרום לקרעים קטנים בעור, שהופך לרגיש יותר לחיידקים המצויים על משטחים בספא כגון שולחנות עיסוי, אמבטיות ואפילו האבנים החמות המשמשות לעיסוי. טיפולים אגרסיביים יותר, כגון פילינג עמוק לכל הגוף יכולים עוד יותר להגביר את הסיכון לקרעים מיקרוסקופיים בעור, ולהחמיר דלקות עור ופצעונים.
מכוני ספא מציעים גם טיפולים הכוללים מניקור-פדיקור, שיכול גם הוא לגרום לבעיות בעור, פטריות וזיהומים. נ', בת 25 ממרכז הארץ פגשה מקרוב את הסכנות שבפדיקור: "הלכתי למכון מניקור-פדיקור ששייך לאחת מהרשתות כי הם פתחו סניף ליד הבית שלי. הפדיקור היה בסדר אך לאחר מכן הבנתי שהפדיקוריסטית לא ממש חיטאה את המכשירים והאמבטיה לרגליים, ורוב הזמן הייתה בלי כפפות. למחרת קמתי ופשוט לא הצלחתי לדרוך על הרגל. העור בעקבים היה פצוע ומתפורר והציפורניים שלי כאבו בטירוף", מספרת נ'. "הצלחתי ללכת רק עם כפכפים לעבודה. שמתי קצת משחה מחטאת וחשבתי שזה יעבור תוך כמה ימים, אבל המצב רק החמיר. חברה שלי הסתכלה על הרגליים ואמרה שכנראה קיבלתי פטרייה בעור ובציפורן מהפדיקור. הלכתי לרופא עור שאישר זאת. מעולם לא היו לי פטריות שם, והטיפול היה סיוט ולקח כמה שבועות". המקרה של נ' מבהיר כמה חשוב היגיינה והחיטוי של הכלים, במיוחד כאשר מסירים עור וגורמים לחתכים קטנים, להם יכולים להסתנן חיידקים שונים ופטריות עקשניות.
"לא כל מי שהולך לטיפול בספא בריא. ברגע שיש איזושהי מחלה כמו לחץ דם גבוה, סוכרת או בעיה כמו עישון כרוני או בעיית אספקת דם לרגליים, עולה הסיכון להיפגע בפדיקור", אומרת ד"ר מרינה לנדאו מומחית ברפואת עור, מכבי שירותי בריאות. "באופן כללי אלה קבוצות מיוחדות. אבל הסכנה המרכזית בטיפולים האלה היא זיהומים ממחלות הכי פשוטות כמו זיהומי עור, עד לדברים רציניים יותר כמו צהבת או מחלות זיהומיות שעוברות דרך הדם".
במקרה של מניקור, קבוצת הסיכון היא נשים שעברו כריתת שד או כריתת בלוטות לימפה בבתי השחי - גם שם יש פגיעה בהחלמה וכל פציעה יכולה להסתכם בזיהום ונזק, אומרת ד"ר לנדאו. "אבל באופן כללי זה נכון לכולם – יש סכנה של זיהומים, חשוב מאוד לחטא את הכלים לפני, ואם יש לכם תחושת בטן שלא נקי במכון, אל תעברו שם טיפול".