העור הוא האיבר המשקף בצורה הטובה והמיידית ביותר את מצבו הבריאותי של הגוף. יותר מכל קל לראות באמצעותו מי מעשן – ומי מעולם לא עשה זאת. מאות מחקרים הוכיחו עד כמה העור שלנו משקף את איכות החיים וסגנון החיים שלנו, ולא משנה עד כמה הגנטיקה שלנו טובה.

השפעת עישון קנאביס על העור

צמח הקנאביס מכיל קנבינואידים, המשפיעים על המערכת האנדוקנבינואידית בעור, האחראית על ויסות מערכת ייצור השומן בבלוטות החלב. כך שאם מופר האיזון הטבעי במערכת, אפשר להבחין בכך כבר בשלבים מוקדמים. מחקרים הראו כיצד מוגבר ייצור השומן בבלוטות החלב כתוצאה ישירה מכניסתו של טטראהידרוקנאבינול (THC), הנמצא בצמח, למערכת הדם.

אותו THC אחראי לשינויי התפיסה או לתחושת האופוריה של המשתמשים ולמצב רוחם תחת השפעת הצמח, לערעור קבלת ההחלטות ולהתקפי מאנץ' – אותה השתוקקות למזון שומני פחמימתי ועתיר סוכרים, שאינו מומלץ בלשון המעטה למי שסובל מעור שמן ובאופן כללי לבריאותנו.

המעשנים חשופים גם לשינוי מהותי ברמות הטסטוסטרון בגוף, מה שגורם לחסימת הנקבוביות בעור ולהפרת האיזון בעור שמן. גם כאן המשמעות היא הגברת הסיכוי להתפרצות אקנה באופן פתאומי, וכן לפגיעה בזרימת החמצן בדם ולהתגברות דלקות קיימות בגוף.

מחקר שפורסם ב-Journal of Clinical Medicine ב-2019 מצא קשר בין שימוש בקנאביס לסיכון לעלייה באקנה, בפרט אצל משתמשים קבועים. נוסף לכך, יש קשר ישיר בין השימוש בקנאביס להפרשת הורמונים הקשורים להתפתחות בעיות עוריות שונות, הבולט שבהם הוא הורמון הסטרס, הקורטיזול.

אקנה קלוז אפ (צילום: shutterstock_Tiantip Deedet)
העישון מעלה את הסבירות להתפרצות אקנה חמורה|צילום: shutterstock_Tiantip Deedet

מה עושים?

באקנה קל הטיפול הראשוני יהיה תרופות מקומיות. אקנה בינוני וקשה או עם הצטלקות יטופל בתרופת רואקוטן. לעתים קרובות הטיפול מתחיל במינון מופחת ולאחר מכן מעלים אותו בהדרגה. גישה נוספת היא מתן התרופה במינונים נמוכים לאורך תקופה ממושכת. שתי השיטות שואפות להפחית את תופעות הלוואי. בליווי ותכנון נכון של רופא עור מומחה, ניתן לשלב מכשור לייזר מתקדם לצד תרופות אנטיביוטיות ומשחות מבוססות חומצה רטינואידית ונגזרות של ויטמין A. ברוב המקרים ניתן לראות שיפור לאחר 6-4 שבועות של טיפול מוקפד.

השפעת עישון סיגריות על העור

בין הנזקים הרבים שגורם העישון תמצאו גם מראה העור. מחקרים מצאו כי עשן הטבק עצמו מזיק לעור וגורם לירידה באלסטיות, לעיבוי האפידרמיס ולצפיפות נמוכה יותר של התאים, מה שמעלה סבירות לקמטים. העישון מאיץ את תהליך ההזדקנות, ולכן לשאיפת העשן יש השפעה הרסנית וארוכת טווח על עור הפנים.

עשרות כימיקלים ורעלים המצויים בסיגריה גורמים נזק ישיר לחומר הגנטי בתאים (דנ"א). התאים מתחלקים ללא בקרה, מה שעלול ליצור גידול סרטני, פוגעים ברקמות העור, ומובילים למגוון בעיות אסתטיות ובריאותיות. עשן הסיגריה מכיל כמות גדולה של רדיקלים חופשיים, הפוגעים בקולגן האלסטין ובחלבונים החיוניים לשמירה על גמישות העור ובכך מאיצים את תהליך ההזדקנות.

קמטים מסביב לשפתיים (צילום: shutterstock)
העישון מאיץ את תהליך ההזדקנות|צילום: shutterstock

הצטברות הניקוטין והרעלים בעור תגרום למעשנים רבים לסבול מהאצה מוקדמת של הזדקנות העור, להיווצרות קמטים, לעור עייף בעל גוון לא אחיד ולהופעת כתמים. גם מבחינה בריאותית - העור יתקשה להתאושש מחתכים ומפצעים בגלל זרימת דם איטית. זאת גם הסיבה שרופאים ממליצים למעשנים להפסיק לעשן לפני ואחרי הליך כירורגי מתוכנן. נוסף לכך, מתגבר הסיכון לפסוריאזיס ולמחלות עור אחרות.

השפעת עישון סיגריות אלקטרוניות על העור

הניקוטין בסיגריות אלקטרוניות גורם להצרת כלי דם, מה שמפחית את אספקת החמצן והחומרים המזינים לעור. זרימה לקויה זו תמנע מהתאים לקבל מספיק חמצן, ובכך יואטו תהליכי התחדשות העור והנזק המצטבר יהפוך לרחב ומגוון. העישון פוגע בספיגת ויטמינים חיוניים לבריאות העור, כמו ויטמין C, החשוב ליצירת קולגן ולהגנה מפני נזקי השמש. מחקרים מראים כי אדים מסיגריות אלקטרוניות מכילים חומרים מחמצנים שעלולים לפגוע בייצור הקולגן ולהאיץ הזדקנות העור.

מגוון חומרים כימיים, בהם פרופילן גליקול, גליצרין צמחי, חומרי טעם וריח, וניקוטין, עלולים לגרום לגירוי בעור, בייחוד כשהם באים עמו במגע ישיר, לאדמומיות, ליובש וגרד, או לריאקציה אלרגית כמו פריחה או נפיחות. כמו כן, חשיפה ממושכת לחומרים מסוימים בנוזל האידוי עלולה לגרום לשינויים בגוון העור.

 גבר מתקלח גב (צילום: UfaBiz, shutterstock )
להיפטר מהרדיקלים החופשיים מדי יום|צילום: UfaBiz, shutterstock

איך מומלץ לשמור על העור? 

עד שתעשו את הדבר הטוב ביותר עבורכם ועבור סביבתכם – להפסיק לעשן – הקפידו על ההמלצות הבאות:

  1. שמרו על היגיינה יסודית
    שטפו את עור הפנים והגוף בכל יום, כך תסירו את הזיהומים והרדיקלים החופשיים שאליהם נחשף העור במהלך היממה.
  2. הגנו על העור מהשמש
    המעיטו בחשיפה אל השמש והשתמשו במקדמי הגנה בכל ימות השנה.
  3. שתו מים
    המון. המים משפרים את המיום בעור ומנקים בזרימתם את הרעלנים מהתאים.
    אדם צמא שותה מבקבוק מים (צילום: יואב ארי, פלאש 90)
    הרבה הרבה מים|צילום: יואב ארי, פלאש 90
  4. הקפידו על תזונה נכונה
    שלבו ירקות ופירות בתפריט, נסו להקפיד על שגרת תזונה בריאה ומזינה ולהימנע מג'אנק פוד, מלח ומונסודיום גלוטמט.

ד"ר סיון מרסר היא מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר