על הבוקר, אחרי ארוחת הצהריים או בבר עם הבירה ביד - זה אולי ממש כיף להדליק סיגריה בכל הזדמנות, אבל זה מהר מאוד יכול להפוך לכדור שלג של בעיות רפואיות. היום מצוין ברחבי העולם "יום ללא עישון", וזה בדיוק הזמן להפסיק לעשן, כי זה מה שצפוי לקרות לכם בעתיד:
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מערכת העצבים
ניקוטין יכול להשפיע על שינוי במצב הרוח. הוא מגיע למוח תוך שניות קצרות מרגע העישון וגורם לתחושה יותר אנרגטית לזמן קצר. תופעת הלוואי של זה היא שלאחר העלייה מגיעה ירידה ברמות הערנות ומופיעה עצבנות. "הסיגריה משפיעה על מצב הרוח, זו הסיבה שאנשים מעשנים, זה נותן תחושה טובה יותר, באופן קל מאוד, אבל זה הרוגע והנעימות שעומדים בבסיס כל עישון", אומרת ד"ר רחל לוצאטי, מומחית ברפואת המשפחה, מנהלת מינהלת חיפה בשירותי בריאות כללית. "מה שקורה הוא שבמוח נוצר שינוי, כך שבלי הסיגריה אנחנו כבר מרגישים רע. כלומר, אנחנו צריכים את הסיגריה כדי להרגיש טוב שוב".
בנוסף, גם דמנציה יכולה להתפתח יותר אצל מעשנים. ומלבד זאת, חוש הריח והטעם נפגמים כתוצאה מעישון ממושך. ואם זה לא מספיק מלחיץ, אז מסתבר שכשאנחנו בלחץ אנחנו מעשנים יותר. "אחד מהורמוני הלחץ שלנו, קורטיקוסטרון, מוריד את ההשפעה של הניקוטין, לכן יש את המצב החמור של מעשנים בשרשרת כשאנשים לחוצים".
ואם חשבתם שזה הכל, אז יש קשר גם בין עישון לקטרקט, והסיבה לכך איננה ברורה. "יש קשר גם למחלות עיניים אחרות כמו עיניים יבשות, מחלות הרשתית ובעיות עיניים בילדי מעשנים", אומרת ד"ר לוצאטי.
מערכת הנשימה
כששואפים עשן, מכניסים לגוף חומרים שיכולים להזיק לריאות. עם הזמן, לאחר עישון ממושך, הריאות מתחילות לאבד מיכולתם לסנן כימיקלים מזיקים. שיעול לא מצליח להוציא את כל הרעלנים באופן יעיל מהגוף, לכן החומרים המזיקים נשארים בריאות ועלולים לגרום לזיהום בדרכי הנשימה. "בנוסף, יכולה להיווצר מחלה שנקראת מחלת ריאות חסימתית (COPD). עם הזמן, נפח הריאה של המעשנים יורד כתוצאה מהרס של המחיצות בין נאדיות הריאה", אומרת ד"ר לוצאטי. "ברגע ששטח הפנים של הריאה יורד, הריאות מסוגלות לספוג הרבה פחות חמצן, מה שגורם למצב של מחסור במחצן גם בפעולות פיזיות פשוטות ביותר".
מלבד זאת, עישון יכול לגרום גם למצב של ברונכיטיס כרוני, שיעול ואסתמה בקרב ילדים שסובלים מעישון פאסיבי. ומלבד זאת, עישון לטווח ארוך נמצא קשור לסרטן הריאות, הפה והלוע.
מערכת הדם
עישון מזיק למערכת כלי הדם משום שניקוטין גורם להצרת כלי הדם, מה שפוגע בזרימת הדם בגוף. "התהליך מתחיל בעלייה בלחץ הדם, ולאחר מכן דווקא ירידה שלו, משום שהוא כבר לא מסוגל לעבור בקלות בכלי הדם הצרים", אומרת ד"ר לוצאטי. "זה מתחיל מידיים ורגליים, מתחיל להיות קשה יותר ללכת משום שלא מגיע דם לידיים. ההשפעה של העישון מגבירה את הסיכון לחסימת כלי דם בקרב אנשים שיש להם כולסטרול גבוה, וגם בקרב אנשים סוכרתיים".
בנוסף, ד"ר לוצאטי מספרת כי מצאו שאצל מעשנות יש הרבה יותר סיכון לקרישיות יתר, והשילוב בין עישון לגלולות מגביר את הסיכון לתסחיף ריאתי. עישון גם מעלה את ההמוגלובין בדם ולכן הופך את הדם ליותר צמיגי ונוטה לקרישים. היחלשות כלי הדם והנטייה לקרישיות יתר מעלה גם את הסיכון לשבץ מוחי בקרב מעשנים. וכמוכן, גם למחלות לב.
עוד ב-mako בריאות:
>> אימון חובה בכל בית: 6 תרגילים פשוטים שאפשר לעשות בבית
>> דיאטת כושר: כך תוכלו לאכול פחמימות וגם לרזות
>> ברית זה לא סיפור: המכשיר הישראלי שעושה ברית מילה ללא ניתוח
גם עישון פאסיבי יכול לגרום לאותו האפקט על המערכת הקרדיו-וסקולרית. לכן, גם מעשנים פאסיבים נמצאים בסיכון למחלות לב, עורקים ושבץ מוחי. "אני פונה אל ההורים שביניכם, לא רק בזמן הריון צריך להפסיק לעשן", אומרת ד"ר לוצאטי. "אלא גם אחרי הלידה, משום שזה מאוד משפיע על בריאות הילדים שלכם".
נזקים לעור
חלק מהסימנים הברורים ביותר של עישון הם הופעתם של סימנים צהובים על האצבעות, הציפורניים והשיניים. בנוסף, עישון משפיע על הזדקנות העור ויכול לגרום לכתמי פיגמנטציה על העור ולקמטים. "בנוסף, עישון מגביר נשירת שיער, גם מפני שמוריד זרימת דם לשורשי השיער וגם בגלל הרעלים שגורמים לפגיעה בכבד שגם היא תורמת לנשירת השיער", אומרת ד"ר לוצאטי.
מערכת העיכול
מלבד זאת, עישון גורם לשינויים בתיאבון, מה שיכול לגרום לאכילה לא מסודרת ולא בריאה. בנוסף, כחלק מתסמיני הגמילה, יכולה להיווצר תחושת בחילה. "העישון מוריד את התיאבון, כחלק מההשפעה על המוח", אומרת ד"ר לוצאטי. "אנחנו רואים שאנשים שמעשנים הרבה באמת אוכלים פחות, עם זאת, ברור שאין מה להשוות את נזקי העישון עם נזקי ההשמנה".
גם בתחום הסוכרת, לעישון יש השפעה על התפתחות המחלה. "אם רמות הסוכר גבוהות, הנזק של הסוכרת מגיע הרבה יותר מוקדם, משום שעישון מגביר את ההשפעה השלילית של הסוכרת", אומרת ד"ר לוצאטי.
לעומת זאת, הפסקת העישון מלווה באיטיות של מערכת העיכול. "על מנת למנוע עצירות, מומלץ להרבות במזונות שמסייעים לפעילות של מערכת העיכול, כגון דגנים מלאים, שיבולת השועל, סובין, חיטה וסלק לדוגמה", אומרת ד"ר לוצאטי. "בנוסף, חשוב להתחיל גם תכנית אימון גופני, כדי לענות על העלייה בצריכה הקלורית, להגביר את פעילות המעיים וכדי להעלות את סיכויי ההצלחה של הגמילה מעישון".
מערכת הרבייה
בעיות בזרימת הדם יכולה לגרום לבעיות זקפה בקרב גברים. גם לנשים וגם לגברים עלולות להיווצר בעיות בתפקוד המיני ובפוריות. בנוסף, מעשנות עלולות לחוות יותר סיבוכים בהריון, ובעיקר סיכון ללידה מוקדמת. "נשים הרות החשופות לעישון פסיבי עלולות גם ללדת תינוק במשקל נמוך", אומרת ד"ר לוצאטי. "יש הרבה יותר מומים לתינוקות לאימהות מעשנות, משום שהשלייה היא שלייה זקנה, ולכן התינוקות מקבלים פחות אספקת דם ברחם. אך, על חלק ניכר מהנזקים האלה ניתן לפצות אם מפסיקים לעשן בזמן ההריון".
* ייעוץ רפואי: ד"ר רחל לוצאטי, מומחית ברפואת המשפחה, מנהלת מינהלת חיפה כללית.