בלילה שבין שבת לראשון, 30 באוקטובר, תעבור ישראל לשעון חורף והמחוגים יזוזו שעה אחת אחורנית. בעוד המעבר לשעון קיץ לרוב מאופיין בתחושה אופטימית וקלילות, השינוי הנוכחי מקושר יותר לתחושות של דכדוך וירידה ברמת האנרגיה הכללית. זוהי תופעה טבעית המכונה "דיכאון חורף" והיא אופיינית בעיקר בקרב מבוגרים המתקשים להסתגל לחשיכה המוקדמת ולירידה האופיינית בטמפרטורות.

כדי להיערך טוב יותר למעבר הזה, חשוב תחילה להבין כי גוף האדם פועל לפי מקצבים קבועים ("ריתמוסים"), המבוססים על השעון הביולוגי של כל אחד ואחת. מבלי שנדע זאת, הגוף שלנו למעשה מכין את עצמו בכל יום מחדש בהתאם לריתמוסים הביולוגיים הקבועים: שינה – ערות; חורף - קיץ ועוד. הוא מפריש הורמונים שונים, מווסת או מגביר את פעימות הלב ומשנה את קצב הנשימה. כאשר מזיזים את השעון בצורה מלאכותית, הקצב הטבעי של הגוף משתנה ומעט נפגע.

לנוכח עובדות אלה, מומלץ להתחיל להיערך כבר עכשיו – כמה ימים לפני המעבר: כל עוד מואר בחוץ, חשוב לצאת החוצה מידי יום וליהנות מאור השמש (באחריות כמובן) כדי לעזור לגוף בספיגה של ויטמין D מהשמש, שכידוע חיוני לתפקוד מערכת החיסון. כמו כן, מומלץ להחשיך מעט את חדר השינה מעט יותר מוקדם (בכל יום קצת יותר), להימנע משימוש בתאורת לד שעלולה לפגוע באיכות השינה, לחזק את הגוף באמצעות תזונה מאוזנת, ולהקפיד על פעילות גופנית והפחתת סטרס באמצעות טכניקות שונות כמו נשימות, הרפיה ויוגה.

במקביל לפעולות אלו, אותן כל אחד יכול לעשות בעצמו, מומלץ לפנות גם לשיטות טיפול שונות מעולם הרפואה המשלימה, שיסייעו לטפל בתסמינים האופייניים לדיכאון החורף ויחזקו את מערכת החיסון שלנו וגם של הילדים, אשר חשופים יותר להופעת זיהומים חוזרים של חיידקים ונגיפים.

 

 

אישה מקבלת עיסוי (צילום: Zoriana Zaitseva, shutterstock)
נכון שמתחשק לכם כזה ממש עכשיו?|צילום: Zoriana Zaitseva, shutterstock

טיפולי מגע: להרגעת הגוף ולשיפור מצב הרוח

החל מעיסוי רפואי, דרך שיאצו ועד רפלקסולוגיה - טיפולי המגע מרגיעים, מזרזים סילוק של רעלנים מהגוף, מעודדים הפרשה של הורמונים כמו סרוטונין ודופמין המשפרים את מצב הרוח ומנגד - מפחיתים הפרשה של חומר בשם קורטיזול המגביר את תחושת הדכדוך.

רפואה סינית: לחיזוק מערכת החיסון והדיפת זיהומים

רפואה זו מומלצת כחלק מאימוץ אורח חיים בריא. מדובר בטיפול הוליסטי המותאם אישית לכל מטופל לפי גילו, מצבו הרפואי ואורח חייו. תורת הטיפול העתיקה הזאת משלבת התאמות תזונה – כמו למשל המלצה על צריכת מזונות המקושרים לחום בראייה הסינית כמו דגים, ירקות שורש ומרקים; התאמות אישיות של צמחי מרפא וסדרה של טיפולי דיקור סיני התורמים לשחרור מצבי תקיעות של הדם ואנרגיה בערוצי האנרגיה של הגוף ובאיברי מטרה כמו כליות וכבד. השיטה מאפשרת לחזק את הגוף ואת מערכת החיסון ומעניקה לו כלים להדיפת זיהומים שאורבים בפינה עם בוא החורף.

שיאצו: לשיפור עייפות וחוסר מוטיבציה

פעמים רבות אווירת החורף משרה תחושת עייפות וחוסר מוטיבציה. העבודה על המרידיאניים (ערוצי האנרגיה של הגוף) באמצעות טיפול שיאצו גורמת לתנועה ולזרימת הדם ומביאה לאיזון כללי. בטיפול ניתן לעבוד על מרידאני הלב, הטחול והריאות ואיברים שעונת החורף "תוקפת" בקלות. עבודה על הלב למשל תעזור לאזן את המצב הנפשי, לשמור על מצב רוח מאוזן ולהעלות את רמת האנרגיה; הטחול – כדי לחזק את יסוד האדמה שישמור על יציבות בסדר היום והריאות – לחיזוק מערכת החיסון ודרכי הנשימה.

ירקות שורש אפויים בתנור (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
העשירו את התפריט בירקות שורש|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

נטורופתיה: לייעול האפקט התזונתי

אחד התסמינים של "דיכאון החורף" הוא עייפות - מצב שגורם לנו לרצות לצרוך פחמימות. כאן ניתן להיערך כבר מבעוד מועד ולהימנע מהכנסת חטיפים או מזונות מעובדים ועתירי פחמימות הביתה. נסו לפנות זמן ולהכין מראש אוכל בריא ואיכותי שיהיה זמין עבורכם כשיעלה הצורך "במזון מנחם". חשוב להגביר את צריכת האומגה 3 באמצעות הוספת דגי ים צפוני (טונה אדומה וסלמון) או מזונות על כמו זרעי צ'יה. בייחוד בתקופה זאת מומלץ לפנות לנטורופת מוסמך שיוכל להתאים עבורכם את התפריט המומלץ ולהמליץ על שילוב של צמחי מרפא או תוספי תזונה בהתאם לצורך.

 

הכותב הוא ד"ר מוטי לוי, הוא הרופא הראשי ב"כללית רפואה משלימה"