תרופות נגד כאב, תרופות להורדת חום, תרופות נגד אלרגיות ותרופות למחלות כרוניות: החורף בשיאו, וארון התרופות שלנו מלא בנחמות קטנות שמצילות אותנו בדיוק ברגעים הנכונים.
בעזרת ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית ומומחית לזיהומים, ריכזנו את כל התשובות לשאלות הנפוצות ביותר לגבי שימוש בתרופות. וכן, בהחלט יש שם כמה המלצות שכדאי לכם לאמץ.
האם תרופה פגת תוקף יכולה להיות מסוכנת?
"באופן כללי, לפי כללי ה FDA, כל תרופה עוברת מבדקים קפדניים, שבמהלכם נבחנת יכולת עמידותה בתנאים שונים כגון חום קיצוני, לחות וכו'. בהתאם לכך, נקבע גם מהו תוקף הזמן במהלכו היא ראויה לשימוש", מסבירה ד"ר תמיר.
"עם זאת, סביר להניח שתרופות סטנדרטיות לטיפול בכאבים או משככי חום למשל, לא יאבדו מיכולת השפעתן, בהנחה שהתוקף שלהן אינו פג מעבר לחצי שנה. במקרה הגרוע, הן פשוט ישפיעו פחות.
כשמדובר בתרופות מורכבות יותר המצב שונה: "תרופות להורדת לחץ דם, לטיפול בסוכרת או תרופות שמקבלים במהלך טיפולי פוריות, חשוב ליטול בהתאם לתוקף המצוין על גביהן. זאת מאחר שמעבר לעובדה שהן עלולות לא לעבוד, הן עלולות לשנות את המבנה הכימי שלהן לאחר תקופה מסוימת וכך גם לגרום לנזק למשתמש. בכל מקרה, חשוב לזכור שתרופה היא רכיב כימי שנכנס לגוף וכדאי שהוא יעבוד בשיא התועלת ולא יגרום לנזק. לכן מומלץ תמיד לבדוק את התוקף, ולא לקחת סיכונים מיותרים. בעיקר כשמדובר בילדים או באנשים מבוגרים".
היכן הכי כדאי לאחסן תרופות?
כדי שלא תסתבכו, לד"ר תמיר יש הסבר פשוט לעניין הזה: " לעיתים נוטים לזלזל בקריאת ההוראות שמצורפות לתרופה, אבל יש סיבה שהן שם. כל מה שצריך לעשות זה לפעול לפי ההוראות המצוינות על גבי האריזה או בעלון שהיא מכילה".
לרוב, ההנחיה היא לאחסן תרופות בטמפרטורת החדר. לא באמבטיה ולא במקרר, ומובן שלא במקום שילדים שיכולים להגיע אליו, כי בינינו, אף פעם לא נחמד להגיע עם ילד למיון.
"הבעיה היחידה היא שבארץ לעתים טמפרטורת החדר גבוהה מדי, ולכן כשמדובר באנשים שנוטלים תרופות למחלות כרוניות, הייתי ממליצה להם לרכוש מקרר תרופות, שניתן להשיג בבתי המרקחת, או לרכוש אריזות מיוחדות המשמשות לבקרת טמפרטורה".
בכל מקרה, לא כדאי לאגור תרופות רבות, כי בצורה כזאת יש סיכוי טוב שתוקפן יפוג, והן חשופות יותר לקלקול. כדאי להצטייד רק בתרופות שבהן עשויים להשתמש למשך התקופה הקרובה".
גם בעניין הזה, לד"ר יש כלל מאוד ברור: "תרופות קונים רק בבית מרקחת או באתר אינטרנט ששייך לבית מרקחת בעל רישיון, ויש בו שירותים נלווים כגון: ייעוץ של רוקח, שירות לקוחות פעיל ורישיון מוכר".
תרופה שנרכשת באתר פיראטי לדבריה, עלולה להיות מסוכנת, כיוון שלא תמיד יודעים באילו תנאי ייצור היא פותחה, באילו תנאי אחסון היא מוחזקת והאם התוקף שמצוין עליה אכן מעיד על התוקף המקורי. "מעבר לכך, יש אתרים מסוימים שמציעים שירותי שינוע מבית המרקחת אל בית הלקוח", מציינת הד"ר. "זה בהחלט לגיטימי, כל עוד מוודאים שספק התרופות דואג להשתמש במרשם רופא, שהוא רוכש את התרופה בבית מרקחת מוכר, נוסע ברכב בתנאי קירור לפי התקן ומספק תרופה בתוקף".
עוד ב-mako בריאות:
>> ה-OCD שלי ואני: רחלי רוטנר נחשפת
>> 5 גורמים מפתיעים שמשפיעים על המשקל
>> שער שיבה בגיל צעיר? מה זה בדיוק אומר עליכם
מה לגבי מוצרים טיפוליים נוספים כמו משחות למיניהן או טיפול עיניים?
"גם משחות מסוימות עלולות לאבד מיעילותן זמן קצר לאחר הפתיחה, שלמעשה חושפת אותן לחמצן. הסכנה הגדולה יותר היא זיהום שעלול להתרחש במוצרים רגישים כמו טיפות עיניים שעלולות לגרום לזיהום בעין, ומשחות שונות שעלולות לגרום לזיהום בעור ואף לפצעים. לכן, גם במקרה הזה, חשוב לפעול לפי ההוראות ולזרוק את המוצר לאחר מספר ימי השימוש המומלצים".
בכל מקרה, אם קיים ספק לגבי שימוש בתרופה מסוימת, תמיד אפשר להתייעץ עם רוקח או עם הרופא.