בשנה הנוכחית אובחנו 4,375 קנדים עם סוגי סרטן הקשורים ל- HPV – נגיף הפפילומה האנושי. על פי דו"ח האגודה הקנדית לסרטן שפורסם בחודש האחרון, יש גידול של 16 אחוזים במחלות סרטן אלה מאז 2012. עד כה, סרטן צוואר הרחם היה הסרטן הנפוץ ביותר הקשור ל- HPV, ואילו כעת, יש עלייה ניכרת בסרטן הפה והלוע, אשר משפיע על גברים פי 4.5 יותר מנשים כבר ב- 2012, ומאז האחוזים ממשיכים לעלות. האם מסיכת לטקס הנלבשת על הפה, זו שמוכרת לנו מטיפולי שורש, תהיה זו שתגן עלינו?
בדומה לאיידס, מרבית המחלות לא מועברות בקלות דרך מין אוראלי. מין אוראלי יכול לגרום לנגיף הפפילומה להתפשט בחלל הפה, באיברי המין ובפי הטבעת. נגיף הפפילומה יכול לגרום לעד 70 אחוז מכל מקרי סרטן הפה והלוע.
"דור המילניום הוא הכי גיי שהיה אי פעם"
אמנם רובנו הפנמנו שיש להשתמש בקונדומים בעת קיום יחסי מין בחדירה, אבל גם כאשר אנו מבינים שהסיכון שכרוך בכך הוא גבוה ממה ששיערנו, כמה מאיתנו מקיימים יחסי מין אוראליים בטוחים?
עוד ב-mako בריאות:
>> הזוי: התסמונת שגורמת לאנשים לשמוע כל דבר קטן
>> רוצים לשרוף 1,000 קלוריות בשבוע?
>> מקללים הרבה? זה מה שזה אומר עליכם
אנישה גופטה היא סטודנטית לרפואת שיניים בשנה הרביעית בקינגס קולג' בלונדון. דרך הפריזמה של סטודנטית לבריאות הפה ושל אישה ביסקסואלית, היא חושבת על דרך להפוך את המין האוראלי למין בטוח. "דור המילניום הוא "הדור הכי גיי שהיה אי פעם," היא אומרת, "עשרה אחוזים מהקנדים בני ה-18-34 מזוהים עם הקהילה הלהט"בית בשנת 2012, כפול מכל דמוגרפיה אחרת. אנשים פתוחים יותר להתנסויות, ויש מנעד שלם של פעילות מינית שבו חדירת הפין לנרתיק אינה הפעילות המינית היחידה".
מומחה HPV ג'יליאן נייט מאוניברסיטת דרבי בבריטניה אמר למגזין Vice כי "כל המחלות המועברות במגע מיני התרבו, כי היום אנו מקיימים יחסי מין עם יותר שותפים מאשר בעבר, וזה מה שחושף אותנו יותר למחלות המועברות במגע מיני. מין אוראלי בטוח הוא לא בראש סדר העדיפויות של רובנו, משום שהוא נתפס כחלופה עם סיכון נמוך יחסית לחדירה לנרתיק או לפי הטבעת. לכן, רוב האנשים לא משתמשים בקונדום כשהם מקיימים יחסי מין אוראליים, וזאת למרות שמאוד קל להידבק מנגיף הפפילומה כי הוא מופץ באמצעות מגע ולא באמצעות נוזלי גוף. קשה לזהות ולטפל באנשים בריאים אלא אם כן יש להם כבר יבלות. מלבד משטח צוואר הרחם לנשים, אין שקיפות של נגיף הפפילומה כרוטינה בכל מדינה. ישנם יותר מ -100 זנים של הנגיף, וחלקם עלולים להתפתח לסרטן".
נתונים כמו אלה שחשף הדו"ח הקנדי מראה לנו שהגיע הזמן לבחון מחדש את הסיכונים שאנחנו לוקחים עם מין אוראלי לא בטוח. על פי נתוני משרד הבריאות, לכ-20,000 מבוגרים פעילים מבחינה מינית בישראל יש יבלות באבר המין בכל זמן נתון, וכ-100 אנשים מאובחנים מדי שנה בישראל עם סרטנים של הפה והלוע. עובדה מדאיגה נוספת היא שכ-75 אחוזים מכלל האנשים ידבקו בשלב כלשהו ב- HPV. לרוב מדובר בזיהומים שעוברים מעצמם, אך במקרים מסויימים הם יכולים לגרום לסרטן. הפקטור המשמעותי הוא הכמות: ככל שיהיו לך יותר פרטנרים מיניים, אתה חשוף ליותר סוגים של נגיף הפפילומה, ויש יותר סיכוי שאחד הסוגים עלול להתפתח לסרטן. על פי מאמר משנת 2007 של המגזין לרפואה של ניו אינגלנד, אם היו לך יותר משישה שותפים למין אוראלי, יש פי 3 סיכוי שתחלה בסרטן הפה בהשוואה ל-26 שותפים מיניים למין בחדירה.
מטיפול השורש למיטה שלכם
ועדיין, בכל הקשור למין אוראלי, אין באמת אמצעי הגנה פופולרי. שיטת ההגנה המומלצת היא הסכר האוראלי, שעד כה לא היה פופולרי מחוץ למרפאות השיניים. כעת, הסטודנטית גופטה מציעה פתרון חדשני. בתערוכה בגלריית המדע בלונדון היא חשפה החודש מוצר שבטיחותו כפולה, ושיכול לשמש גם כאביזר מין. מדובר במעין מסכה שמשמשת כמחסום בזמן המגע המיני ודומה לקונדום אוראלי מצולע. גופטה אומרת שהיא משתמשת בסכרי הפה במרפאת השיניים שלה כדי לבודד את השן המטופלת, אך ההבדל היחיד הוא שאלה המשווקים לצרכי מין לא נקראים "סכרי שיניים", אלא "סכרי פה", הם דקים וגדולים יותר מאחרים, וכן - הם סקסיים בערך כמו ביקור אצל רופא השיניים.
"ההשראה לעיצוב סכר הפה המוצג בגלריית המדע בלונדון הגיעה מדרום מזרח אסיה", אומרת גופטה, "שם מסכות מנתחים שחובשים אותן להגנה מפני זיהום אוויר הפכו להצהרה אופנתית". שלושת הסטודנטים רוצים להפוך את הרעיון של מחסום להגנה מפני מחלה לאביזר שנשים לסביות בפרט יכולות לאמץ כאמירה על זהות. האב טיפוס של המסכות כולל תחרה שחורה ושפתיים ורודות, כדי להעניק לו מראה של אביזר סקס ולא של ציוד רפואי.
אז איך משתמשים באביזר? כל שצריך זה להציב את הסכר על איברי המין של בן או בת הזוג (או פי הטבעת) כדי ליצור חיץ, ולהשתמש בידיים כדי שלא יזוז. אביזר מהפכני או אמצעי שימוסס את התשוקה? אנחנו ניתן למדפי בתי המרקחת וחנויות הסקס לדבר בעד עצמם.