כל יום, פחות או יותר אחרי שהשמש שוקעת, אתם מתחילים להרגיש מנומנמים והגוף שלכם מתחיל לדרוש את מה שמגיע לו בסוף כל יום – שינה טובה. זה הזמן שלכם להירגע ולצבור אנרגיות לקראת היום החדש, אבל בזמן שאתם נכנסים למיטה ומתכוננים לליל-מנוחה נוסף, מתברר שיש לא מעט אנשים הלוקים בהפרעות שינה מסובכות, שבשבילם גם ללכת לישון זו התמודדות עם אתגר לא נודע נוסף שחוזר כל לילה.
אז כדי שתרגישו יותר טוב עם עצמכם, קבלו כמה מהפרעות השינה הכי ביזאריות שקיימות, כאלו שיגרמו ללילות הארוכים בהם אתם מתהפכים כל חמש דקות ולא מצליחים להירדם להיראות כמו שיט תענוגות.
שיתוק שינה
שיתוק שינה נגרם במהלך שנת החלום (REM), כשהגוף ממשיך לישון אך המוח מקיץ. במהלך השינה העמוקה מערכת העצבים מנתקת את המוח מהגוף כדי שלא נזוז במקביל לחלומות שלנו ונבצע פעולות לא-רצוניות תוך כדי שינה. הבעיה בשיתוק שינה היא כשהמוח שוכח לחבר בחזרה את המערכות ונוצר מצב בו אדם למעשה ער לחלוטין, אך אינו מסוגל להזיז אף שריר בגופו ואינו מסוגל אף לדבר.
למרבה האירוניה, האיבר היחיד שכן ניתן לשלוט בו במצב זה הם העפעפיים, מה שנותן לאדם את האפשרות לראות, אך לא להגיב. אחת מתופעות הלוואי המתלוות לשיתוק השינה הוא לחץ על החזה, מה שגרם בעבר לאמונה ששדים או רוחות יושבים על האדם ומשתקים אותו.
עדיין לא ברור בדיוק מה גורם לתופעה אך רופאים וחוקרים מאמינים שהיא קשורה בצורה זו או אחרת ללחץ נפשי, מתח, עייפות ואולי אפילו שינה על הגב. (מקור)
תסמונת קליין-לוין
תסמונת קליין-לוין היא מחלה נוירולוגית נדירה התוקפת בעיקר נערים בגיל ההתבגרות. התקפי המחלה אורכים בדרך כלל מספר ימים עד מספר שבועות, בהם, מעבר לתחושת עייפות וישנוניות מוגזמת, חווים החולים גם הפרעות אכילה ודחף מיני מוגבר, המלווה בהתנהגות ילדותית, אדישות, תוקפנות וחוסר התמצאות בסביבה. (נשמע כמו גיל ההתבגרות תקין, לא?).
המחלה משפיעה מאוד על אופי השינה של הלוקה בה; בעוד שזמן השינה הכולל מתארך, האפקטיביות של השינה פוחתת, שלבי השינה העמוקה ושנת החלום מתבטלים על חשבון אורך זמן השינה הרדודה שתופסת משקל רב יותר במשך הלילה.
רוצים עוד הרבה סיפורים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
בדרך כלל לא מופיעים כל תסמיני המחלה ואחת הבעיות העיקריות עם תסמונת קליין-לוין היא הקושי לזהות אותה. זמן האבחון יכול לארוך גם שלוש שנים אבל זה לא ישנה הרבה מפני שאין תרופה המסוגלת לטפל בתסמונת והטיפול לרוב משלב כמה גלולות הנלחמות רק בתסמינים השונים. (מקור)
סקס-סומניה
סקס-סומניה (Sexsomnia) היא הפרעת שינה המזכירה מאוד סהרוריות (אנשים ההולכים מתוך שינה) רק שהפעם אתה לא הולך לשום מקום, אלא פשוט מקיים יחסי מין תוך כדי שינה ללא ידיעתך.
כן, מתברר שבזמן שחלקכם מתלוננים שאתם לא מקבלים מספיק, יש מי שלא יודע אפילו כמה הוא מקבל. חובבי הסדרה האוס זוכרים בוודאי את האישה שנכנסה להריון על אף שלא קיימה יחסי-מין, ואובחנה כלוקה בהפרעה זו (פרק 17 בעונה הראשונה).
מאז שהתגלתה התופעה לראשונה בשנת 2003 זוכו כמה נאשמים בתקיפה מינית, מאחר והם אובחנו כלוקים בהפרעת סקס-סומניה. התופעה הזו עשויה להתעורר, כמו רבות אחרות, כתוצאה מלחץ נפשי, חוסר קיצוני בשינה או שימוש מוגזם באלכוהול וסמים. (מקור)
הפרעת התנהגות של שנת החלום
הפרעת ההתנהגות בזמן שנת החלום (Rapid eye movement sleep behavior disorder) היא הפרעה הפוכה לשיתוק השינה שהזכרנו מקודם. בעוד שבמהלך שיתוק שינה האדם ער אך אינו מסוגל לזוז, אדם הלוקה בהפרעה זו מתחיל לבצע פעולות הקשורות לחלום אותו הוא חולם תוך כדי שהוא ישן.
הלוקים בהפרעה זו בועטים, צועקים ואף קופצים מהמיטה תוך כדי שינה בלי להיות מודעים כלל לכל ההתרחשות. אפשר רק לנחש איך זה לישון לצד מישהו שמתחיל להשתולל ואפילו לא יודע את זה.
אדם הסובל מתופעה זו נע מתוך שינה רק במהלך שלב שנת החלום (REM), אך מאחר ושלב זה מגיע במחזור השינה כמעט כל שעתיים, הפעילות הלילית עשויה לחזור על עצמה עד ארבע פעמים בלילה, כשבכל פעם מבצעים פעולות שונות. (מקור)
חלום בלהות
הפרעת השינה הזו, בניגוד לשימוש הנפוץ במונח, גורמת לאדם הלוקה בה להתעורר-למחצה תוך כדי שינה כשהוא סובל מחרדה, גונח, צועק ומזיע; במהלך חלום בלהות (Night Terror) האדם מתקשה לחזור למודעות.
לרוב לאחר התקף כזה יחזור האדם לישון מבלי שלמעשה התעורר כלל, ולרוב הוא גם לא יזכור למחרת בבוקר את הסיוט הנורא. אחת הבעיות העיקריות עם התקפי ההפרעה הזו היא שכמעט בלתי-אפשרי להעיר את האדם תוך כדי ההתקף.
לכן אחת הדרכים לטפל בבעיה הוא להעיר את הלוקים בהפרעה לפני שהם בדרך כלל מתחילים לסבול מהתקף, על מנת לשבור את מחזור ההפרעה, ולאפשר להם (ולסובבים אותם) לישון בצורה תקינה. (מקור)
תסמונת מחזור עירות-שינה שונה מ-24 שעות
ככל הנראה, מדובר בהפרעת השינה הכרונית עם השם הכי ארוך שאי פעם ייצא לכם לשמוע, אבל לא ארוך כמו היום של האנשים הסובלים ממנה. דמיינו שיש לכם שעון ביולוגי ארוך יותר מ-24 שעות, בניגוד לרובנו החיים לפי שעון ביולוגי תקין של יממה.
ההפרעה גורמת לכך שמחזורי השינה והעירות נמתחים על כעשרים ושש שעות (כשעתיים יותר מהרגיל), מה שגורם לכך שהלוקים בתסמונת נרדמים כל יום מאוחר יותר מהיום הקודם, וישנים זמן ארוך יותר. בעוד שפרקי השינה ואיכות השינה לא נפגעים, התסמונת יוצרת קושי אצל אנשים להתאים את עצמם לחיי היום-יום של החברה מאחר והם רוב הזמן לא מסונכרנים.
רוצים עוד הרבה סיפורים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
על מנת לפתור את הבעיה נדרש טיפול מיוחד, ואנשים בעלי תסמונת זו המנסים להכריח את עצמם להתרגל ליום בן 24 שעות עשויים לסבול מתופעות לוואי וחוסר שינה. ההשפעה של אור היום, ושל הורמון בם מלטונין המופרש בחושך, היא ההסבר לכך שהתסמונת מופיעה בעיקר אצל אנשים עיוורים, ונדיר שהיא מופיעה אצל אנשים רואים. (מקור)
נרקופלקסיה
נרקולפסיה (נירדמות, בעברית; Narcolepsy) היא מחלה המקשה על הלוקים בה להתמודד עם היום יום. לסובלים ממנה יש נטייה קיצונית להירדם בזמן פעילות שגרתית ולהתעורר אחרי כמה זמן כאילו כלום לא קרה. לעתים נראה כאילו האדם התעלף ולכן יש סכנה תמידית להיפגע פיזית מהנפילה.
התסמונת פוגעת באדם אחד מכל אלפיים ועוברת לרוב בתורשה. קיים טיפול תרופתי שמטרתו לעורר את מערכת העצבים המרכזית אבל ההמלצה העיקרית היא לשנות את אורח החיים ולהפחית לחצים בשגרה. יש שיגידו שפעילות גופנית וגמילה מקפאין וניקוטין עשויים לעזור. (מקור)