בדרך כלל הבעיות מתחילות כשאנחנו חווים ירידה בשמיעה, בגלל הגיל, חבלה או פקק שעווה, אבל חלק מאיתנו שומעים גם את מה שהם לא רוצים לשמוע: תקתוקים, דופק, או רעשים חזקים מדי.בדקנו עם ד"ר ארז בנדט, מומחה ומנתח ברפואת אף אוזן גרון במכבי שירותי בריאות, מהן התופעות הנפוצות ומה אפשר לעשות.
רעש באוזן: טנטון (טיניטוס)
מה זה: טנטון הוא רעש באוזניים, שיכול להיות אובייקטיבי, כלומר שגם אדם חיצוני יכול לשמוע,ויכול להיות סובייקטיבי – רק החולה שומע את הרעש הזה, מה שקורה במרבית המקרים. הרעש יכול להיות צפצוף, רעש של גלי ים ורעש מתמשך.
מה הגורמים: הגורמים לטנטון יכולים להיותמחלות אוזניים, תופעות לוואי של תרופות (שהן סיבה שכיחה, למשל אספירין במינון גבוה או תרופות נגד מלריה), מחלות של מערכת העצבים המרכזית, פגיעות מוחיות או מחלות מוח למיניהן, חבלות ראש, פקק של שעווה שחוסם את תעלת השמע, בעיות באוזן התיכונה כמו נוזלים באוזן, נקב בעור התוף, מחלות שפוגעות בעצמות השמע, מחלות דלקתיות באוזן התיכונה ומחלות שפוגעות באוזן הפנימית, למשל אנשים שנחשפו לרעש חריג במקום העבודה או לרעש חד פעמי חזק כמו פיצוץ או פיגוע, מחלות אוזן פנימית שמלוות בסחרחורת, כמו מחלת מנייר. כמו כן, יותר ויותר בני נוער שמאזינים למוזיקה בווליום גבוה פוגעים בשמיעתם ועלולים לסבול מטנטון.
איך מטפלים: כל טיפול בטנטון הוא בהתאם לסיבת היווצרותו, ולכן יש צורך בהתייעצות עם רופא אף-אוזן-גרון שיאבחן על פי ההיסטוריה הרפואית והמאפיינים. כמעט תמיד המטופל יופנה לבדיקת שמיעה, לעתים קרובות גם לבדיקה של פוטנציאלים מעוררים בגזע המוח BERA ולפי הצורך לבדיקות נוספות כגון בדיקות הדמיה. במקרה שהאבחנה היא כתופעת לוואי של תרופות ניתן להחליף או להפסיק אותן, אם מדובר במחלה של האוזן החיצונית או הפנימית הטיפול יהיה במחלת האוזן.
במרבית מקרי הטנטון, בייחוד אלה הנגרמים עקב פגיעה באוזן הפנימית (בשל נזקי רעש תעסוקתיים או חבלות ראש), אין טיפול תרופתי שהוא מספיק מוצלח, ולכן הרופאים מנסים טיפולים תרופתיים בתרופות הרגעה המפחיתות חרדה, בתרופות שמשפרות את זרימת הדם לאוזן הפנימית ולמוח על בסיס גינגקובילובה, ולפעמים אפילו תרופות אנטי אפילפטיות. לעיתים משתמשים גם בוויטמינים מקבוצת B או בניסיונות טיפוליים בדיקור, אבל נראה שהטיפולים המוצלחים ביותר הם שילוב של טיפולים התנהגותיים (TRT) ביופידבק וכו'. כאשר קיימת גם ירידת שמיעה בנוסף לטנטון, טיפול אפשרי הוא באמצעות מכשירי שמיעה.
רעש סביבתי ממסך את הטנטון וסביבה שקטה מגבירה אותו. לכן, מכשיר שמיעה שמגביר את הרעש הסביבתי מטשטש את הטנטון ולעתים השפעתו המיטיבה נמשכת גם כמה שעות לאחר שכבר הוסר המכשיר. במקרים מסוימים ניתן לשלב בתוך מכשיר השמיעה TINNITUS MASKER- אביזר המייצר רעש לבן ומדכא את הטנטון. לסובלים מטנטון בשעות הלילה והשקט שמתקשים בשל כך להירדם, מומלץלהפעיל מקור רעש כלשהו בחדר השינה כמו טלוויזיה העובדת ברקע, או להירדם עם אוזניות שמשמיעות מוזיקה מרגיעה או צלילים כמו פכפוך מים,וקיימות אפליקציות ייעודיות לכך.
דופק באוזן: טנטון פולסטילי
מה זה: מדובר בבעיה של זרימת הדם באוזן ובגולגולת הגורמת לשמיעת מעין דופק.
מה הגורמים: מצבים שכיחים הם היריון, פעילות יתר של בלוטת התריס, יתר לחץ דם. סיבות נדירות יותר הן מומים בכלי הדם בצוואר או בגולגולת, היצרות וזרימה מערבולית בעורקי או ורידי הצוואר והגולגולת.
איך מטפלים: בבעיה של טנטון פולסטילי על רקע זרימת דם מוגברת, הטיפול יהיה בהתאם לאבחנה - טיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס, בלחץ דם גבוה וכדומה.
קליקים באוזן: מיוקלונוס
מה זה: שמיעת קליקים מהירים בתוך האוזן.
מה הגורמים: התכווצות מהירה של שרירים קטנים באוזן, בדומה לקפיצות בעפעף.
איך מטפלים: כפי שמטפלים בטנטון, ראשית אבחון ובדיקה, וטיפול בהתאם לממצאים.
עוד ב-mako בריאות:
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט
שמיעת צלילים מועצמים
מה זה: גישות יתר שמיעתית או היפר אקוזיס. רגישות לגירויים סביבתיים או לרעשים מסוימים כמו גיר על לוח או רעשי מקדחה. לעתים התופעה מתלווה לטנטון אך לא בהכרח.
מה הגורמים: לעתים מדובר בתופעה מולדת, ולעתים זה כתוצאה ממחלה או מאירוע פוסט טראומטי.
איך מטפלים: אין טיפול ייעודי, מי שסובל מזה יכול למסך את השמיעה עם צמר גפן או אטמי אוזניים.