בחילה היא תסמין נפוץ במיוחד שיכול לרמוז על מצבים רפואיים שונים. במרבית המקרים מדובר בסימפטום שחולף במהירות אבל כשהבחילות חוזרות לעתים קרובות, ייתכן שמדובר בבעיה אחרת. מתזונה לקויה ועד לעייפות והורמונים; כל הדברים שיכולים להוביל לבחילות כרוניות:

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מזון מעובד

תזונה שמכילה הרבה מזון מעובד יכולה בהחלט להוביל לבחילות. לפי סרינה פון, תזונאית, צריכה של מזון מעובד או מזון שמכיל רמות גבוהות של שומן עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול ובהתאם לכך יכולה להוביל לתחושת אי-נוחות, כאבים ובחילות. תזונה היא חלק בלתי נפרד משמירה על בריאות מערכת העיכול שלנו, במיוחד המעיים. "מה שאנחנו אוכלים יוצר סביבה בגוף שלנו", מסבירה מונה דן, מומחית לרפואה סינית. "הימנעו ממזון חריף, רווי סוכר, שומני, קר מדי או חם מדי, זה יעזור לכם להרגיע את מערכת העצבים".

אישה אוכלת המבורגר (צילום:  Eugenio Marongiu, shutterstock)
מזון מעובד יכול לגרום לבחילות|צילום: Eugenio Marongiu, shutterstock

אלרגיה למזון

תחושת בחילה יכולה להיות רמז לאלרגיה למזון מסוים, כמו אלרגיה לחלב או לאגוזים. זה במיוחד יכול לקרות אם אתם סובלים מרגישות או אי-סבילות לגלוטן. אם אתם חוששים שיש לכם אלרגיה למזון, פנו לייעוץ רפואי. מומלץ שהתזונה שלכם תכלול הרבה מזון מן הצומח, חלבונים רזים ודגנים מלאים.

חוסר איזון במיקרוביום

אוכלוסיית החיידקים השוכנים בתוך גופנו מכונה מיקרוביום. אם המיקרוביום שלנו לא מאוזן, כלומר ישנם יותר חיידקים לא ידידותיים מאשר ידידותיים בגוף ובמיוחד במערכת העיכול – זה יכול להוביל למחלות עיכול הגורמות לתסמינים כמו בחילה. גם פטריות כמו קנדידה יכולות לשגשג באוכלוסיית חיידקים לא מאוזנת ולהוביל לזיהומים שונים מאוד לא נעימים. לכן חשוב לצרוך מזונות פרו-ביוטיים ופרה-ביוטיים שתורמים לאיזון החיידקים במעיים, כמו ירקות כבושים ומוחמצים, חומץ תפוחים, יוגורט, שוקולד מריר ועוד.

מחלת ההחזר הוושטי

תופעה זו נקראת גם רפלוקס קיבתי-ושטי והיא מתבטאת במצב שבו הסוגר הוושטי התחתון (המאפשר למזון לעבור מהוושט אל הקיבה) אינו נסגר כראוי ולמעשה מאפשר למזון ומיצי קיבה לעלות חזרה אל הוושט. אנשים הסובלים ממחלה זו לרוב סובלים גם מבחילות חוזרות ונשנות. גם מחלות אחרות במערכת העיכול עלולות להוביל לבחילות, כמו אולקוס, קרוהן ועוד.

מורה איבד את קולו בגלל התלמידים והוכר כנכה (צילום: By sebra | Shutterstock)
בעיה בסוגר הוושט התחתון יכולה להוביל לצרבת ובחילות|צילום: By sebra | Shutterstock

נוטלים תוספי תזונה על קיבה ריקה

השתדלו לאכול ארוחה קטנה לפני שאתם נוטלים תוסף תזונה, אם אתם לא רוצים שזה יגרום לכם לבחילות, במיוחד תוסף אבץ. תוספי תזונה שיש בהם כמות גבוהה של ברזל, כמו ויטמינים שלוקחים בזמן היריון, יכולים גם הם לגרום לבחילות. ואם אתם חדשים בעניין תוספי התזונה, מומלץ לנסות סוגים שונים מחברות שונות, ייתכן שסוג מסוים גורם לגוף שלכם להגיב אחרת.

תרופות, כדורים (צילום: freestocks org-unsplash)
לא על קיבה ריקה|צילום: freestocks org-unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאדל עשתה כדי לרדת במשקל
>> זהירות: המאכלים האלה יכולים לפגוע בעצמות
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תפסיקו לשתות קפה

אנדומטריוזיס

נשים הסובלות ממחלת האנדומטריוזיס עלולות לסבול מלא מעט תסמינים קשים, אחד מהם הוא בחילות. תסמינים נוספים לאנדומטריוזיס כוללים כאבי מחזור קשים, כאב בזמן קיום יחסי מין ודימום כבד בזמן מחזור.

כאב בטן (צילום: Simikov, shutterstock)
אנדומטריוזיס מובילה לכאבי מחזור קשים וגם לבחילות|צילום: Simikov, shutterstock

סטרס או חרדה

"אנשים עלולים לא לשים לב שהם מרגישים בסטרס לגבי משהו בחייהם, עד שהם חווים תסמינים כמו בחילה, דפיקות לב מואצות, כאב בחזה או כאב בטן", מסבירה ד"ר דניסטון. ואל תשכחו שיש גם קשר חזק בין המוח שלנו למעיים. "כל סוג של מצוקה נפשית יכול להוביל לשיבוש בקיבה וזה עלול לכלול תחושת בחילה", היא מוסיפה.

תשישות

כשהגוף עייף ותשוש, זה גורם לסטרס כללי שיכול להוביל לבחילות. תנו לעצמכם זמן להתרענן ולחדש אנרגיות, גם טיפולים כמו דיקור סיני יכולים לעזור לגוף שלכם להירגע.

דיקור סיני (צילום: Tyler Olson, Shutterstock)
דיקור סיני יכול לעזור לחדש אנרגיות|צילום: Tyler Olson, Shutterstock

הרעלת קיבה או וירוס 

ולא נתעלם כמובן מאחת הסיבות הנפוצות ביותר לבחילות – הרעלת קיבה או וירוס. בעוד שווירוסים חולפים לרוב במהירות, אם הבחילות נעשות כרוניות, ייתכן שמדובר בטפיל רציני יותר ששוכן במעי שלכם. לרוב זה עובר מבעלי חיים או ילדים, או אם טיילתם בחו"ל. אם אין סיבה אחרת שיכולה להיות לבחילות שלכם, כדאי להיוועץ ברופא ולבדוק שלא מדובר בטפיל במעי.

חוסר איזון הורמונלי

לפי ד"ר קייט דניסטון, רופאה נטורופית, חוסר איזון הורמונלי אצל נשים, כמו חוסר איזון ברמת האסטרוגן, הפרוגסטרון, הקורטיזול או האינסולין – יכול להיות הסיבה לכך שאתן סובלות מבחילות כרוניות. הורמון ה-HCG, שמציף את גופן של נשים בתחילת ההיריון נחשב לגורם ידוע של בחילה. לא כל אישה תחווה בחילות בשליש הראשון של ההיריון, אבל זה בהחלט נפוץ.