מחלת הנשיקה היא השם העממי של מונונוקליאוזיס, נגיף אפשטיין-באר (EBV) המועבר באמצעות רוק. נגיף אפשטיין בר, הגורם למחלה, נמנה עם משפחת נגיפי ההרפס. המחלה עוברת גם בנשיקה ומכאן שמה העממי, אך בעצם קיימות דרכים נפוצות יותר באמצעותן הנגיף יכול לעבור, שיתוף של כלי אוכל או שתייה מכוסות, שימוש בקבוקים משותפים, התעטשות, מגע קרוב ויחסי מין. 

איך מזהים?

התסמין הבולט ביותר של המחלה הוא עייפות ואליו מתלווים תסמינים נוספים: חום גבוה וכאבי גרון, בלוטות לימפה נפוחות באזור הצוואר וכאבי שרירים. במקרים מסוימים התסמינים כוללים כבד וטחול מוגדלים. בכל מקרה שבו אתם מרגישים חלק מהתסמינים, כדאי לגשת להיבדק לשם אבחון המחלה באמצעות בדיקות דם ובדיקה גופנית באזור הבטן.

בדיקות הדם יכולות להיות שליליות למרות שאתם נושאים את הנגיף. בשבועות הראשונים של המחלה, במקרים מסוימים, לא ניתן לגלות את הנגיף בבדיקת דם פשוטה. במידה שיש חשד למחלת הנשיקה  מתבצעת בדיקת גוף באזור הבטן. אם התגלה כי הטחול והכבד מוגדלים ניתן לקבוע כי מדובר במחלת הנשיקה.

אישה עייפה (צילום: Shutterstock)
התסמין המרכזי|צילום: Shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחלת הנשיקה - דרכי טיפול אלטרנטיביות

מבחינת הרפואה ההודית מדובר במחלה הקשורה למצב הרגשי של המטופל, לאורח החיים ולתזונה. הרפואה ההודית רואה את הסיבה למחלה בחוסר איזון של יסודות האוויר והאש היוצאים משליטה וגורמים לקריסת המערכת החיסונית.

הסיבות למחלה:

  • סטרס קיצוני
  • מערכת חיסון חלשה - דבר שיכול לנבוע מאורח חיים ותזונה לא בריאים

המחלה מאופיינת בחום ותקיעות בכבד ובטחול. תסמינים שיכולים להיות מאוזנים באמצעות תזונה ואורח חיים נכון.

דרכי הטיפול כוללות:

  • תזונה - במהלך המחלה עדיף לאכול תזונה קלה לעיכול, כדי שהעיכול לא יגזול אנרגיה מהגוף.

תזונה מבושלת בלבד, הרבה מרקים ונוזלים. מנות קטנות כל שעתיים-שלוש.

יש להימנע מירקות סולניים (תפו"א, עגבניה, פלפל, חציל)

וכמו כן ממזונות תעשיתיים ומעובדים

  • אכילת גהי (חמאה מזוקקת).
    האנטיביוטיקה של הטבע (צילום: shutterstock)
    האנטיביוטיקה של הטבע|צילום: shutterstock

הגהי הוא מזון על התומך במערכת העיכול, מחזק את המערכת החיסונית, מזין ומרגיע את התודעה

  • צמחי מרפא מתאימים כגון

ג'ינג'ר - מחזק את מערכת העיכול

שורש ליקוריץ - מחזק מערכת חיסונית

באקופה מאניירה - מחזק את התודעה ואת מערכת העצבים

  • פרוביוטיקה - משפרת את העיכול.

אחד הדברים הכי משמעותיים בנוגע להתמודדות עם המחלה הוא הקשר בין גוף לנפש. חשוב להתבונן בעצמנו בתקופת המחלה ולראות מה כדאי לשנות באורח החיים. לברר עם עצמנו אם יש עניינים רגשיים בעייתיים. בגלל ההקשר לכבד, יש לבדוק כעסים לא פתורים ועצבנות יומיומית. בגלל שמדובר בטחול חלש, יש כנראה פער שנוצר בין מה שרצינו להיות ולעשות לבין המציאות. האם אני מרגיש שאני לא מספיק טוב? שהרגשות שלי לא לגיטימיים? האם אני לא קשוב לעצמי ולצרכים שלי? 

איזון גוף ונפש

אורח חיים נכון כולל מנוחה, מדיטציה ותנוחות יוגה רסטורטיביות. אורח חיים נכון ומאוזן הוא עניין חשוב ביותר להתגברות על המחלה בצורה מהירה יותר תוך נתינת מקום לעצמכם להתבוננות ולמנוחה.

אחד הדברים המחזקים ביותר בתקופת המחלה הם טיפולי עיסוי התורמים הן לפן הרגשי והן לבעיות השרירים ולתסמינים נוספים. עיסוי מאפשר לגוף לשחרר את הלחץ האצור בו ולהקל את כאבי השרירים הנלווים למחלה. העיסוי הוא עיסוי עדין ועוטף עם שמן.

שמן לקראת עיסוי (צילום: christin-hume-in-unsplash)
עיסוי עדין ועוטף עם שמן|צילום: christin-hume-in-unsplash
עוד ב-mako בריאות:
>> האצבע הנפוחה התגלתה כתסמין למחלה קטלנית
>> הפעולה ששורפת לא מעט קלוריות
>> 1 מכל 20 אנשים בעולם ימות בגלל אלכוהול

השיטה היעילה להתגברות על מחלת הנשיקה

איורוודה היא שיטה הוליסטית הרואה את החיים שלנו בצורה הרמונית. גוף ונפש, היבטים חברתיים, רוחניים, וגופניים כרוכים ושלובים זה בזה. השיטה מורכבת משני ענפים מרכזיים - רפואה מונעת וטיפול טבעי במחלות. טיפול באמצעות איורוודה למחלת הנשיקה מכוון להשבת ההרמוניה והאיזון תוך טיפול נקודתי בסימפטומים באמצעות צמחי מרפא, תזונה ובעיקר על ידי אורח חיים נכון. שילוב של מדיטציה ויוגה עם תזונה איורוודית מתאימה יכולה לעזור לכם להתגבר בצורה מהירה יותר על מחלת הנשיקה.

* ליטל סימון היא מטפלת באיורוודה (רפואה הודית). הקימה את פראנהוודה - קליניקה לטיפול בבעיות עיכול, בעיות הורמונליות ובניקויים.