תימרה, מורה לביולוגיה בישיבה התיכונית "נתיבות דרור" באור עקיבא, נשואה ואמא לשני בנים מזיכרון יעקב, מצליחה לתחזק קריירה וחיי משפחה בצל המחלה. בין לבין השלימה תואר ראשון במחשבים ותואר שני בביולוגיה ובהוראה.

לפני 14 שנים, בטיול שהדריכה במסגרת השירות הלאומי, החלה להרגיש חוסר יציבות בהליכה. כמה חודשים לאחר מכן חשה שיתוק רגעי בצד השמאלי של פניה. במקביל, הראייה בעין שמאל התדרדרה בקצב מדאיג, וכשהלכה לאופטומטריסט הוא פטר את העניין בכך שמדובר ב"עין עצלה".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"אין דבר כזה שהעין נהיית עצלה בגיל מאוחר"

בתום השירות הלאומי החליטה תימרה ללמוד אופטומטריה באוניברסיטת בר-אילן, אז התברר לה תוך כדי הלימודים שהאבחנה הייתה שגויה וכי "אין דבר כזה שהעין נהיית עצלה בגיל מאוחר", היא מסבירה. בדיקת MRI מוח, צילום משוכלל של המוח ושל חוט השדרה המאפשר לאתר את אזורי הפגיעה על המוח,  גילתה שהיא חולה בטרשת נפוצה התקפית. "עברתי טיפולים אינטנסיביים", משחזרת תימרה את הרגעים שלאחר האבחון, "במקביל, בשל קשיי הליכה שנהיו בלתי נסבלים, נדרשתי לכיסא גלגלים".

לפני כחמש שנים, בעקבות המלצה של פרופ' יואב צ'פמן, מנהל המחלקה הנוירולוגית בביה"ח שיבא, הצטרפה למחקר בתרופה חדשנית המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית. "מאז שהתחלתי להשתמש בתרופה המדוברת, חיי השתנו לטובה", מספרת ליפשיץ אסולין. "היום אני כבר לא נזקקת לכיסא הגלגלים והתחושה הכללית השתפרה".

חרף השיפור הדרמטי, תימרה מתמודדת עם קשיים, כמו עייפות כרונית וחוסר מיקוד בראייה. המסר שלה לציבור, ובפרט לאלה הסובלים מתסמיני הטרשת, דווקא מאוד ממוקד: "בדיקת MRI מוח היא הדרך הטובה ביותר לאבחן טרשת נפוצה, וחשוב לעשות אותה מוקדם ככל האפשר. אם אתם חווים תסמינים, כמו שיתוק בפנים או חוסר יציבות בהליכה, לכו להיבדק בהקדם".

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאתם צריכים לאכול בבוקר כדי לרדת במשקל
>> יש ניחוש? זה הירק הכי פחות בריא בעולם
>> פיפיגזמה: טרנד הסיפוק המיני החדש שמסכן נשים

מחלה של צעירים

טרשת נפוצה היא מחלה של "צעירים" ורוב הלוקים בה חווים את הסימפטום הראשון בין הגילאים 20-40, ובכך המחלה הפכה לגורם מספר 1 בנכות שאינה נובעת מטראומה בקרב מבוגרים צעירים.

כמו במקרה של תימרה, חוסר יציבות בהליכה לצד בעיות ראייה (טשטוש או ראייה כפולה) הם התסמינים השכיחים שעשויים להצביע על טרשת נפוצה. גם עייפות, או נימולים בעור, הן תופעות נפוצות אשר יכולות להעיד על קיום המחלה. מאחר שמדובר במחלה הנובעת משיבוש בהעברת המסרים בעצבים, במוח ובעמוד השדרה, הסימפטומים הראשונים עשויים להיות "שקופים" וזמן אבוד וקריטי באבחנה. כמו כן, שכיחות המחלה גבוהה פי 2-3 בקרב נשים.  

בדומה לתימרה, גם אצל ליאור חלק (29), נשוי פלוס 2 (רפאל בן שלוש ואדל בת ארבעה חודשים) מירושלים, אשר אובחן בטרשת נפוצה פרוגרסיבית, לקח זמן רב עד שהתגלתה המחלה. "סימנים ראשונים החלו לצוץ בצבא", הוא משחזר את הרגעים בהם הבין שמשהו לא כשורה. "איבדתי ראייה בעין ימין למשך כשתי דקות. הלכתי לרופא הצבאי, שהמליץ לי להרכיב משקפיים, וכך עשיתי. אחרי השחרור מצה"ל התחלתי ללמוד אדריכלות. כשהלכתי מביתי למכללה התחלתי להרגיש שאני מתהלך בזיגזג. בבדיקת MRI התברר שיש לי טרשת נפוצה. הייתי בשוק. לא ידעתי מה זה, ולאט לאט התחלתי ללמוד על המחלה".

ליאור ומשפחתו (צילום: באדיבות המצולם)
"צריך להבין שאלו סימני אזהרה וללכת ל-MRI מהר ככל האפשר"|צילום: באדיבות המצולם

לדבריו, "הרופא הצבאי, שאליו הלכתי בעקבות קשיי ראייה, המליץ שארכיב משקפיים. אילו היה מפנה אותי ל-MRI מוח, המחלה הייתה מאובחנת בשלב יותר מוקדם וייתכן שהיום מצבי הפיזי היה יותר טוב. כשחווים תופעות כאלה, כמו שאני חוויתי, אין סיבה להמתין. צריך להבין שאלו סימני אזהרה וללכת ל-MRI מהר ככל האפשר".