כולנו נערכים לארוחת החג, בונים תפריט ומתכננים את עיצוב השולחן, אבל בשביל רבים מאתנו, הארוחה הזו עלולה לגרום לסבל לא קטן. חולים במחלות מעי דלקתיות מוגבלים מאוד מבחינת מרכיבי מזון בארוחה, ועליהם לצרוך מנות שאינן גורמות לכאבי בטן עוויתיים ובעיות בעיכול. אגב, הם לא מעטים כאן בארץ. "ממחקר חדש שנערך לאחרונה, עולה כי ישראל הינה בין המדינות בעלות השכיחות הגבוהה ביותר בעולם של מחלות מעי דלקתיות - שהן מחלות כרוניות חשוכות מרפא. מהמחקר עולה כי מספר החולים כיום במדינת ישראל נאמד בכ-37,000 בני אדם", אומר ד"ר עופר בן בסט, מומחה גסטרו פרו למחלות מעי דלקתיות.

קרוהן היא מחלה השייכת לקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות, שכוללות גם את מחלת קוליטיס כיבית. לחולי הקרוהן מגבלות תזונה רבות. הבעיה היא, שבין המטופלים עם מחלת קרוהן יש חלק נכבד הסובלים מהיצרויות לאורך צינור העיכול. שינוי אנטומי זה עלול לסכן את המטופל/ת באירועי חסימת או תת-חסימת מעי, בעיקר על רקע של צריכת סיבים תזונתיים שאינם מסיסים. מאידך, צמצום של מרכיבי מזון רבים מחמיר את החסרים התזונתיים שמאפיין חלק לא קטן מקרב המטופלים.

קובץ המתכונים שלפניכם הוכן במיוחד ע"י צוות גסטרו פרו, המתמחה בטיפול במחלות מעי דלקתיות. על בסיס ניסיון הקליניקה וההיכרות עם מגבלות התזונה בקרב חולי קרוהן, הכינה תמר פפר גיק, תזונאית קלינית, חוברת מתכונים לחג הכוללת מגוון מזונות ומאכלים עשיר ככל שניתן, תוך הקפדה על צריכה של מקורות נאותים לחלבון, שומנים, מינרלים וויטמינים. המתכונים כוללים גם מזונות המכילים סיבים תזונתיים מסיסים, שעברו תהליכי ריכוך והוכחו כבריאים לחולי קרוהן. בתיאבון.

מרק עוף (צילום: istockphoto)
את הטעם יקבל המרק מהעוף השלם ומהעלים הירוקים|צילום: istockphoto

מרק עוף עשיר

רכיבים:

  1. עוף שלם או 3 כרעיים של עוף
  2. 4 גזרים קלופים וחצויים
  3. 2 קישואים קלופים וחצויים
  4. דלעת חתיכה בגודל כף יד קלופה
  5. 2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחצויים
  6. שורש סלרי קלוף וחצוי
  7. בטטה בינונית חצויה
  8. חצי גמבה רכה
  9. עגבניה בינונית רכה חצויה
  10. 4 גבעולי סלרי שלמים
  11. חצי צרור שמיר
  12. חצי צרור פטרוזיליה
  13. מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

  1. בסיר גדול מרתיחים את העוף עם מלח - השומן יופרש מהעוף ויצוף על פני המים, עם כף יש להוציא אותו.
  2. להוסיף למים הרתוחים עף העוף את כל הירקות ולתבל עם מלח ופלפל. מעליהם יש לפזר את העלים הירוקים (סלרי עלים, שמיר, פטרוזיליה) להביא להרתחה ואז להמשיך ולבשל על אש קטנה כשעתיים על מנת למצות את כל הטעמים מן הרכיבים
  3. לאחר הבישול - להוציא את העלים ולזרוק, לסנן את המרק. לאחר מכן ניתן להחזיר למרק את הירקות שאותם ניתן לאכול.  

הטיפ הבריא!

  • מטופלים עם היצרויות במערכת העיכול: להימנע מהשורשים, לאכול כמות מתונה של ירק חצי גזר וחצי קישוא.
  • התבלינים היחידים הינם מלח ופלפל. את הטעם יקבל המרק מהעוף השלם ומהעלים הירוקים. אין צורך להוסיף אבקות מרק.

פילה דג סלמון (צילום: istockphoto)
מכיל חומצות שומן חיוניות לאדם מסוג אומגה 3. סלמון|צילום: istockphoto
פילה סלמון בתנור

רכיבים:

  1. פילה סלמון שלם
  2. רבע  כוס סילאן
  3. רבע כוס שמן זית
  4. 4 שיני שום כתושים
  5. פרוסות דקות של פלפלים צהובים/כתומים/אדומים
  6. מעט מלח ופלפל

אופן ההכנה:

  1. בצנצנת מערבבים את השמן, הדבש, השום, הפלפל והמלח.
  2. מניחים את פילה הדג בתבנית ומורחים אותו בתערובת שהוכנה בצנצנת.
  3. מעל התערובת מפזרים את הפלפלים.
  4. מכניסים לתנור שחומם מראש ל 180 מעלות ואופים לכ-20 דקות.  

הטיפ הבריא!

  • מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול: יש להימנע מאכילת הפלפלים.
  • דג סלמון מהווה חלבון איכותי ואומנם מדובר בדג שמן, אך הוא מכיל חומצות שומן חיוניות לאדם מסוג אומגה 3.
  • שמן זית מכיל חומצת שומן אולאית המעניקה לשמן זית את היתרונות התזונתיים שלו. היא מעלה את הכולסטרול הטוב, חיונית לתפקוד כלי הדם, מפיתה סיכוי לטרשת עורקים.
  • כיום ידוע כי אין מניעה לטגן עם שמן זית.

כבד עוף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים. כבד עוף|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כבדי עוף ביין

רכיבים:

  1. 1 ק"ג כבדי עוף
  2. 1 בצל גדול פרוס דק
  3. 2 כפות שמן קנולה
  4. בקבוק אחד של יין אדום
  5. 2 כפות חרדל גרגרים
  6. חצי כוס דבש
  7. מלח ופלפל

אופן ההכנה:

  1. במחבת גבוהה או סיר רחב מכינים את הרוטב - מצמצמים את היין (למעשה, כך מאדים את האלכוהול ונותר יין ללא אלכוהול).
  2. לאחר שאידנו כחצי מהיין מורידים את האש ללהבה בינונית ומוסיפים את החרדל והדבש, ואז ממשיכים לצמצמם את היין וטועמים. כאשר הרוטב מרוכז וסמיך מכבים את האש. 
  3. במחבת או סיר נפרד מטגנים את הבצל בשמן קנולה עד שיזהיב.
  4. מוסיפים את הכבדים ומבשלים קלות עד שיהיו מבושלים חלקית.
  5. מוסיפים לכבדים את הרוטב שהכנתם, מערבבים ומבשלים יחד כמה דקות ומגישים עם אורז לבן.  

הטיפ הבריא!

  • מי שסובל מנפיחות וריבוי גזים כדאי להפחית או להימנע מהבצל.
  • מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול: יש לאכול כמות קטנה של הבצלים
  •  הכבד הוא חלק פנים המכיל כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים כגון: ברזל, אבץ, ויטמין A ויטמין D ועוד. אך יחד עם זאת הוא מכיל אחוז גבוהה של שומן רווי ולכן יש לאכול אותו במידה.

סלט קישואים ונענע (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
כיוון שהקישוא מבושל מראש חולי הקרוהן יכולים לאכול את הסלט|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל
סלט קישואים

רכיבים:

  1. 2 קישואים מבושלים קלות ופרוסים
  2. 2 כפות שמן זית
  3. מיץ מחצי לימון
  4. מעט נענע קצוצה
  5. מלח ופלפל

אופן ההכנה:

  1. מחממים מחבת פסים וצולים בשמן זית את פרוסות הקישואים שבושלו מראש.
  2. בקערה מערבבים את הקישואים שבושלו עם מיץ לימון, נענע, מלח ופלפל.
  3. משרים יחד כשלוש שעות על מנת שהטעמים יספגו.  

הטיפ הבריא!

  • כיוון שהקישוא מבושל מראש, גם מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול יכול לאכול מעט מסלט זה.
  • שמן זית מכיל חומצת שומן אולאית המעניקה לשמן זית את היתרונות התזונתיים שלו - מעלה את הכולסטרול הטוב, חיונית לתפקוד כלי הדם, מפיתה סיכוי לטרשת עורקים.
  • כיום ידוע כי אין מניעה לטגן עם שמן זית.

פאי תפוחים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בתוך תבנית פאי עגולה מפזרים את תערובת התפוחים עם מעט קינמון|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
פאי תפוחים

רכיבים:

  1. 5 תפוחים מכל סוג על פי העדפה אישית, קלופים ופרוסים דק
  2. כוס קמח
  3. 120 גרם חמאה
  4. חצי כוס סוכר
  5. מעט קינמון

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. בקערה מפוררים באצבעות את הקמח הסוכר והחמאה לקבלת תערובת פרורים - שטרוייזל.
  3. בתוך תבנית פאי עגולה מפזרים את תערובת התפוחים עם מעט קינמון.
  4. מעל תערובת התפוחים מפזרים את השטרוייזל.
  5. אופים ב-200 מעלות למשך 30-40 דקות - עד שמזהיב מלמעלה.  

הטיפ הבריא!

  1. תפוחים עשירים בסיבים תזונתיים החשובים לפעילות תקינה של מערכת העיכול.
  2. מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול: ניתן לבשל מעט את התפוחים במים רותחים לפני הרכבת הפאי על מנת שיהיו רכים יותר ומתאים למצבכם.
>> לקובץ המתכונים המלא