כבר באודישן הראשון של חופית סרמילי במאסטר שף (קשת 12), כשהיא נשאלה מאיפה הגיע החיבור שלה לבישול, התוודענו לשינוי התזונה שלה שקרה כתוצאה מגילוי חיידק ההליקובקטר. "בעיקרון מזה שהיה לי חיידק בקיבה, הליקובקטר. זה חיידק שלא עוזב אותך וחייב לשנות את התזונה", סיפרה, "הייתי חייבת להפחית חומציות, לבשל לעצמי אוכל שהוא בריא, שהוא עם פחות חומציות, לא מטוגן, לא מעובד. אני מנסה לעשות איזון בחיים, באמצע שבוע לאכול קטניות מונבטות, פירות ירקות ודגנים מלאים. כשהתחלתי לעשות את זה בעצם זה הרגיש לי חיבור מטורף, נראה לי שזה התרפיה הכי טובה בחיים, יותר ממדיטציה, יוגה או כל דבר אחר".
איך סרמילי גילתה את החיידק? "הייתה לי מין תחושה של חולשה תמידית צרבות, ואנרגיות נמוכות", היא מספרת, "והלכתי לבדיקה אצל רופא המשפחה שהפנה אותי לבדיקה תבחין נשיפה, בדיקה שמיועדת להימצאותו של חיידק הליקובקטר. ברגע שהתשובה הייתה חיובית, החלטתי לנסות לטפל באמצעות תזונה. נמנעתי ממזונות חומציים כגון: פירות הדר, מוצרי חלב, מזון מעובד, מזונות מסוכרים, מזונות הכוללים קמח לבן, קפה או משקאות מוגזים, וצרכתי דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, מזון העשיר באומגה 3, זרעי פשתן, סלט, דגים, שום, ירקות ופירות. נמנעתי מצריכת בשר ויותר התבססתי על דגנים מלאים קטניות פירות וירקות".
"מומלץ מאוד ליטול תוספי תזונה על בסיס טבעי, דוגמת טינקטורות ייעודיות, כגון: HBP, פרוביוטיקה ייחודית עשירה בל-גלוטמין (האחראי לשיקום המעיים) ושמן אורגנו ואובליפיחה, הנחשב לאנטיביוטיקה טבעית ומשקם את המעיים.
"נתתי לתזונה הזאת צ’אנס של שלושה חודשים וזה לא ממש עזר ולכן נאלצתי להיעזר גם באנטיביוטיקה. לאחר תקופה מסוימת של שילוב של תזונה מאוזנת ואנטיביוטיקה החיידק נרדם בחזרה ותקופה ארוכה לאחר מכן המשכתי להקפיד על התזונה".
התפריט היומי
בוקר/ערב
- מכינה לי שייק על בסיס מים שמורכב מפירות פשתן וירקות ירוקים. מוסיפה סילאן או תמרים להמתקה
- דייסת שיבולת שועל על בסיס מים עם סילאן בננה אגוזים ופשתן מעל
- צלחת פירות ואגוזים
- 2 פרוסות לחם כוסמין מלא ללא סוכר עם אבוקדו
- סלט קצוץ של ירוקים עם טחינה וקרקר כוסמין מלא
- סלט קצוץ של ירוקים עם עדשים שחורות מונבטות וטחינה/ אבוקדו
צהריים
- פילה סלמון עם קינואה מבושלת
- מג'דרה של אורז מלא עם עדשים שחורות מונבטות וסלט ירוקים בצד (עגבניות לא היה בתפריט בגלל החומציות)
- דג שלם בתנור עם ירקות
- סלט קר עם אטריות שעועית עשבים ירוקים וסלמון
- מרק עדשים כתומות מונבטות עם שתי פרוסות לחם כוסמין
- סלט ירוקים עם גרגרי חומוס ובטטה צלויה
ביניים
אגוזים
פירות
ירקות
קרקר כוסמין עם טחינה וסילאן
תמרים
משקה מנצח:
סוחטים במסחטת מיצים קשים/טוחנים בבלנדר ומסננים
שורש ג'ינג'ר
שורש כורכום
דבש
מים
מעט קינמון
שותים קר עם קרח
אז איך מנביטים?
"אני מתעכבת על עניין ההנבטות שנשמע לכולם סופר מורכב אבל ממש לא", אומרת חופית, "הערך התזונתי של הקטנית עולה וזה משפר את ההתמודדות שלנו לצרוך יותר סיבים תזונתיים בכלום עבודה".
שטפו היטב במים לפני שמעבירים לקערה.
שימו את הקטנית או סוג הדגן בקערה
מלאו מים בכמות גבוהה כ-3 סנטימטר מהקטנית.
השרו את הקטניות במים במשך 10-12 שעות (תורמוס וחומוס) ובמשך 6 שעות עדשים ובמשך 8-10 שעות מש.
הוסיפו מים לפי הצורך כדי שהקטנת תהיה תמיד טבולה במים.
לאחר הזמן הרצוי, בעבירו במסננת ויבשו את הקטנית במידת האפשר.
העבירו לכלי פלסטיק, אם אפשר בתחתית הכלי לשים מטלית חד פעמית.
שימו את סוג הקטנית הרצוי בתוך כלי הפלסטיק.
שימו במקום חשוך כמו ארון מטבח וכסו עם מגבת.
בדקו לאחר כמה שעות אם יצא נבט (עלה קטן).
ברגע שיצא נבט העבירו למקרר, הקטנית מוכנה לאכילה.
שמרו במקרר 5 ימים, לאחר מכן העבירו למקפיא.
עדשים שחורות עדשים ירוקות שעועית מאש ניתן לאכול ללא בישול. בסלט או סלם כנשנוש
"התזונה שלי היום שונה", היא מסכמת, "התשוקה שלי לבצקים ולחמאה היסטרית, וזה ניכר ב'מאסטר שף'. למרות שאני תמיד נוטה לקחת פרי או ירק ולפאר אותו, תמיד מצטרפים אליו חמאה או בצק , מה שהופך את הסיפור לפחות בריא. אני אוהבת להמציא את עצמי כל פעם מחדש ולנסות דברים חדשים שהם לא ממש בריאים. אני משתדלת ברגעים האלו לאכול, אבל במידה. זה התענוג הכי גדול או פשוט ומדויק.
"אני משתדלת ביומיום שלי לאכול בריא, אני מאמינה שזה דלק לגוף שלנו וגם לנפש. אני משתדלת לאכול פירות, ירקות, קטניות מונבטות ומעט דגים. אבל כשאני במסעדה, במפגש חברים או בחופשה, אני אוכלת הכל".
עוד ב-mako בריאות:
>> נגמרה הקורונה והתחיל הצינון: למה כולם חולים?
>> מצחצחים שיניים אחרי הקפה של הבוקר? טעות
>> 10 כללי האכילה שיגרמו לכם להרגיש מעולה
הליקובקטר פילורי: תסמינים ודרך הטיפול
ד"ר דורון בולטין ממרכז רפואי רבין מקבוצת הכללית, מסביר כי הליקובקטר פילורי הוא חיידק מאוד שכיח באוכלוסייה הכללית, אך במיוחד בקרב מבוגרים - הוא מצוי אצל יותר ממחצית בני ה-65 ומעלה.
הוא גורם סיכון לסרטן קיבה וללימפומה מסוג Malt של הקיבה והוא הגורם העיקרי לכיבי קיבה ומעי. הטיפול המקובל כיום בהליקובקטר פילורי הוא מתן של כמה סוגי אנטיביוטיקה יחד עם תכשיר נוגד חומצה.
כאמור, ההליקובקטר פילורי - בניגוד לחיידקים אחרים - מצליח לשרוד בקיבה למרות מיצי העיכול, וזאת בזכות יכולתו לפרק שתנן (UREA) וליצור אמוניה, שהוא חומר בסיסי שסותר את חומציות הקיבה. החיידק נצמד לתאי האפיתל בקיבה, יוצר סביבו תגובה דלקתית ומחליש את מערכת החיסון של הנדבק. כל התהליך הזה עלול לגרום לפצע בקיבה שנקרא בשפת העם אולקוס ובשפה הרפואית - כיב.
כיצד נדבקים בו?
טרם ידוע כיצד החיידק עובר מאדם לאדם ומדוע הוא כה נפוץ באוכלוסייה הכללית. אך ידוע כי אם הליקובקטר מצוי אצל בן משפחה אחד, ניתן יהיה למצוא אותו במקרים רבים גם בשאר בני המשפחה. ישנן דרכי הדבקה שונות, לרוב מדובר בהדבקה באמצעות רוק, למשל בשל שימוש בסכו"ם משותף.
האם הליקובקטר פילורי גורם לכיבים?
בכ-90 אחוזים מהאנשים שסובלים מכיב בתריסריון וכ-60 אחוזים מהאנשים שסובלים מכיב קיבה ניתן למצוא את חיידק ההליקובקטר, שלא רק גורם לכיבים, אלא גם יכול להחמיר אותם על ידי הגברת הרגישות של הקיבה לחומצות שהיא מייצרת. אך עם טיפול מתאים שיסלק את החיידק, הסיכון להישנות של הכיבים פוחת באופן משמעותי.
גורם סיכון למחלות נוספות
חיידק ההליקובקטר פילורי לא רק גורם לכיבים, אלא גם מהווה גורם סיכון למחלות נוספות. למעשה, ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז כבר לפני כמעט 30 שנה כי חיידק זה הוא קרצינוגן, כלומר מחולל סרטן. ואכן הימצאות החיידק מהווה גורם סיכון ללימפומה של הקיבה ולסרטן קיבה. אך הסברה הרווחת היא שהוא לא הגורם הבלעדי לסרטנים אלו, אלא שהוא בעיקר תורם לגורמים סביבתיים וגנטיים קיימים. הסיכון לסרטן קיבה בקרב נשאים של החיידק עולה במקרים של גסטריטיס אטרופית (דלקת של רירית הקיבה) ומטפלסטית.
אנשים עם סוג דם A או B נמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן קיבה, מכיוון שחיידק ההליקובקטר נמצא אצלם בשכיחות גבוהה יותר, לעומת אנשים עם סוג דם O. גם תזונה משפיעה על הסיכון לסרטן קיבה; תזונה עתירת מלח, ניטרטים ומזון מעושן.
האם הליקובקטר גורם גם לצרבות?
אין הוכחה לקשר סיבתי בין הימצאות החיידק לצרבות, למעשה נמצא שאנשים הסובלים מצרבת הם בעלי שכיחות נמוכה יותר של הליקובקטר, בהשוואה לאנשים שלא נוטים לסבול מצרבת.
איך מאבחנים את החיידק?
ישנן כמה דרכים לאבחן הימצאות של חיידק הליקובקטר:
- תבחין נשיפה. בדיקה שמודדת את כמות הפחמן הדו-חמצני אצלכם. כיוון שהחיידק מייצר פחמן דו-חמצני, לפי כמות הפחמן הדו-חמצני בנשיפה, ניתן לאבחן אם החיידק מצוי בקיבה.
- בדיקת דם. מדובר בבדיקה פחות מהימנה, כיוון שהנוגדנים לחיידק נותרים בדם גם לאחר שהוא כבר לא מצוי בגוף. כך שהבדיקה עלולה לצאת "חיובית" מבלי שהחיידק באמת נוכח בקיבה.
- בדיקת גסטרוסקופיה. מדובר בבדיקה שבה מחדירים מצלמה לקיבה דרך הפה. במהלכה ניתן לזהות את החיידק באמצעות דגימה מרירית הקיבה.
- בדיקת צואה.
מתי כדאי להיבדק?
אם אתם סובלים מדיספפסיה.
אם חליתם בלימפומה מסוג MALT של הקיבה, סרטן הקיבה, נגע טרום-סרטני בקיבה או אטרופיה.
אם יש לכם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שלקה בסרטן קיבה.
אם לקיתם בעבר או בהווה בכיב קיבה או כיב תריסריון.
אם אתם נוטלים תרופות המדכאות את ייצור החומצות בקיבה במשך זמן ממושך (כמו אומפרדקס או לוסק).
אם אתם סובלים מחוסר ברזל או ממחסור בוויטמין B12, ללא סיבה נראית לעין.
אם אתם סובלים מ-ITP (תרומבוציטופניה אימונית) שעמידה בפני טיפולים.
כיצד מטפלים בחיידק?
לרוב הטיפול יכלול שילוב של תרופות אנטיביוטיות ותכשיר נוגד חומצה. ושיעורי ההצלחה עומדים על כ-90 אחוזים. הטיפול נמשך בין עשרה ימים לשבועיים.
מומלץ לעבור בדיקת תבחין נשיפה כחודש לאחר הטיפול בחיידק, כדי לוודא שהוא אכן היה מוצלח והחיידק אינו מצוי יותר בקיבה. אם החיידק עדיין נמצא בקיבה, ישנן אפשרויות אחרות לשילובים שונים של תרופות.
האם תזונה עוזרת להילחם בחיידק?
ישנם תוספי תזונה, כמו שמן אורגנו, שיכולים להפחית במידה מסוימת את כמות החיידק בקיבה ובכך יכול לתרום להקלה בתסמינים. אך תוספי תזונה אלו אינם מעלימים לחלוטין את החיידקים הללו - רק טיפול אנטיביוטי.