ספסטיות היא התכווצות יתר של שרירי הגוף, כתוצאה מפגיעה במוח או בעמוד השדרה, המקשה לתנועות של הגוף. הספסטיות יכולה להופיע מכמה סיבות, אך פעמים רבות הבעיה תופיע לאחר אירוע מוחי. במצב זה, בשלב הראשון לרוב ישנה חולשה בשרירים. לאחר תקופה, יכול להיות שיפור בחולשה אבל עלולה להתפתח ספסטיות אשר איננה מאפשרת לבצע תנועות למרות שכבר אין חולשה בשריר. לעתים קשה להבדיל בין חולשה לבין ספסטיות וחשוב להיבדק על ידי מומחים בתחום כדי לקבל את הטיפול המתאים.
ספסטיות יכולה גם להיגרם על ידי כל פגיעה אחרת במוח (טרשת נפוצה, דימום מוחי, מחלה מוחית דלקתית או לאחר חבלת ראש או תאונה). גם פגיעה בעמוד שדרה יכולה לגרום לספסטיות כמו תאונה, בעיה אורתופדית או מחלה גנטית. המחלה גורמת להפלת שרירים לא מבוקרת, יותר מהרגיל ויכולה ליצור בעיות שונות כמו כיפוף של היד באזור המרפק, כיפוף יתר של כף היד ו/או האצבעות ויישור יתר של הרגל באזור הברך. ישנם גם מקרים של כיפוף יתר בכף רגל (דרופ פוט) שגורמים לכך שלא ניתן לדרוך על הרגל. ברוב הפעמים הבעיה תופיע בפלג גוף ימין או בפלג גוף שמאל.
המטופלים חווים הפרעה בתנועה ברמות שונות. במקרה של ספסטיות קלה, יכולה להיות הפרעה בדיוק התנועה ובמוטוריקה עדינה של האצבעות. במקרים של ספסטיות בינונית, יד או רגל יכולים לא לתפקד בכלל ובמקרים של ספסטיות קשה, לא ניתן לבצע אפילו תנועות פסיביות (בעזרת מטפל או בן משפחה) ולא ניתן ליישר את היד של החולה או אפילו לפתוח אצבעות כדי לנקות את כף היד, כך שבמקרים הקשים החולה עלול לפתח פצעים וזיהומים.
בהרבה מקרים, התכווצות יתר של השרירים מלווה בכאב באופן קבוע או כאב באופן התקפי. ספסטיות שאינה מטופלת עלולה לגרום למצב הנקרא קונטרקטורות, עם קיצור של הגידים ובו היד או הרגל נותרים בתנוחה מכווצת באופן קבוע ועוברים דפורמציה לא הפיכה.
>> בדוק: הדבר הזה ישנה את חיי המין שלכם
>> 9 סיבות מפתיעות לגזים ונפיחות בבטן
>> היזהרו: הדיאטות האלה דווקא משמינות
סוגי הטיפולים הקיימים
הטיפול מתחלק לכמה סוגים. הטיפול הפיזיקלי כולל טיפולים בעזרת פיזיותרפיסטים או מרפאים בעיסוק שפועלים על ידי תרגילי מתיחות ואחרים כדי ליישר את היד, האצבעות או כף הרגל. לעיתים משתמשים באביזרים כמו סד או ספוגיות בין אצבעות כף היד או כף הרגל. הטיפול הפיזיקלי חשוב גם כן בלילה כדי להשכיב את החולה בצורה נכונה. במקביל לטיפול הפיזיקלי, גם חשוב להתייעץ עם רופא מומחה בתחום (נוירולוג או רופא שיקום) לגבי טיפולים תרופתיים.
הטיפולים התרופתיים כוללים טיפול בכדורים דרך הפה. לטיפול זה, יש יעילות יחסית נמוכה והוא עלול לגרום לתופעות לוואי. במקרים יותר קשים, ניתן גם להשתיל משאבה אשר מזליף לתוך עמוד שידרה חומר משחרר שרירים.
טיפול נוסף הוא בעזרת הזרקת רעלן הבוטוליניום. הבוטוליניום מוזרק ישירות לשרירים המכווצים. הטיפול מסייע להחלשת השריר ומונע את פעילות היתר שלו. השפעת הטיפול נמשכת בין שלושה לארבעה חודשים. הטיפול בהזרקת בוטוליניום מאוד יעיל ומדויק. טיפול זה עשוי להקל ולשפר משמעותית את מצבו המוטורי והתפקודי של החולה.
תופעות הלוואי של הטיפול בהזרקת בוטוליניום הן מקומיות ועלולות להתבטא בחולשת יתר של השריר. לפני כל הזרקה, הרופא מבצע הערכה מחדש של המצב ובוחר את המינון הכי מתאים אשר יעזור לטפל בספסטיות בלי לגרום לחולשה. הטיפול בהזרקת בוטוליניום מתבצע במספר בתי חולים ברחבי הארץ, במרפאות נוירולוגיות או שיקומיות. חשוב לפנות לטיפול רפואי בספסטיות כדי למנוע סיבוכים ולאפשר תפקוד ואיכות חיים הכי טובים שניתן.
ד"ר סנדרה בניזרי, נוירולוגית בבית החולים אסותא אשדוד ואחראית על מרפאת הפרעות תנועה והזרקות בוטיליניום