מוגש מטעם האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף חברת אסטרה זניקה
בעשור האחרון נרשמה עלייה בשכיחות אי ספיקת לב, ועל פי הערכות שונות כ-1-2 אחוזים מהאוכלוסייה לוקים בתסמונת. בקרב בני ובנות הגיל המבוגר, מעל גיל 65, השכיחות אף עולה ל-10 אחוזים.
אלא שלמרות שכיחותה הגבוהה, ההערכות הן כי רבים מבין הלוקים בתסמונת כלל אינם מודעים למצבם. "בשלביה הראשונים קשה לזהות את ביטויי התסמונת. רבים מבין הלוקים באי ספיקת לב לא מבינים ולא מודעים לכך שהם חולים", מתריע ד"ר בן בן-אברהם, רופא בכיר במרפאת אי ספיקה והשתלות לב בבילינסון, חבר האיגוד הקרדיולוגי.
יש מטופלים, שבגלל אורח חייהם היושבני והיעדר מאמץ או פעילות גופנית בסיסיים אינם מודעים למחלתם. מדובר על מי שאינם מבצעים אפילו מאמץ גופני קל בתפקוד היום יומי שלהם. "מעבר להיותו לא בריא לכשעצמו, אורח חיים יושבני עלול להסוות בעיות. לכן, יכול להיות כי המטופלים הללו אינם חשים בתסמינים של אי ספיקת לב בשלביה הראשונים של המחלה, מכיוון שאינם מבצעים מאמצים שיחשפו את הירידה ביכולת התפקודית שלהם. כתוצאה מכך, הם לא מאובחנים ואינם מקבלים טיפול בשלב מוקדם של המחלה, זהו פרק הזמן היעיל ביותר, שעשוי אף להציל את חייהם", מסביר ד"ר בן-אברהם. "אני ממליץ לכל אחד לבחון את מצבו הלבבי באמצעי מאוד פשוט: פעילות גופנית ומאמץ באופן קבוע. למשל במקום לעלות במעלית – לעלות במדרגות, או להחנות את המכונית בקצה מגרש החנייה וללכת ברגל. מהליכה של רבע שעה אפשר רק להרוויח. כל פעילות גופנית היא בריאה ללב ואם חלילה ישנה בעיה נסתרת כלשהי, המאמץ הגופני יכול לחשוף אותה, ולהביא לאבחון מוקדם של בעיה ובכך גם לטיפול מוקדם. אם אדם עולה במדרגות למשל, או הולך כרבע שעה ומרגיש בקוצר נשימה שלא חש בו בעבר, זאת אומרת שיש ירידה בסיבולת לב הריאה שלו – מומלץ לפנות לרופא, על מנת לברר את הסיבה לירידה ביכולת הגופנית והאם יש צורך בבירור לבבי".
לחולים שמחלתם ידועה, ממליץ ד"ר בן אברהם, להגיע למרפאה ייעודית לטיפול באי ספיקת לב, ולא להסתפק רק במעקב של רופא המשפחה. "במרפאות ייעודיות ניתן להתאים טיפול תרופתי שעשוי להאריך את החיים ולשפר את איכותם, לשים את הדגש על אורח חיים מותאם לחולי אי ספיקה תוך כדי טיפול תרופתי מוגבר ומכוון. במרפאה שלנו לחולי אי ספיקת הלב בבית החולים בילינסון יש חדר כושר לשיקום לבבי, תמיכה נפשית, דיאטנית וצוות אחיות ורופאים ולכל מטופל מוקדש זמן רב ואמצעים רבים על מנת להביא למיצוי הטיפול בו".
הסוגים השונים של אי ספיקת לב והטיפול המתאים לכל אחד מהם
ישנם שני סוגים של אי ספיקת לב, כשההבדל בטיפול בכל אחד מהסוגים הוא משמעותי. "אצל כמחצית מהחולים הבעיה הלבבית נובעת מקושי של שריר הלב להתרפות ובכך למלא את הלב בדם מחומצן המגיע מן הריאות", מסביר ד"ר בן-אברהם. "במילים אחרות, ההתכווצות של הלב במקרה הזה יכולה להיות תקינה אבל ההיענות שלו לקויה. בסוג זה של אי ספיקת לב אפשר לטפל בעיקר בגורמי הסיכון, כלומר באמצעות תזונה ופעילות גופנית, טיפול ואיזון מחלות רקע כדוגמת סוכרת ויתר לחץ דם. ישנן גם תרופות שעשויות לשפר את המצב, בעיקר מדובר בתרופות משתנות שמפחיתות את נפח הדם ובכך משפרות את ההיענות של הלב. אבל התרופות הללו אינן מאריכות חיים בצורה משמעותית. מבחינה טיפולית, לסוג זה של אי ספיקת לב הטיפול שלנו מוגבל יחסית".
בסוג השני של אי ספיקת לב הבעיות הן ביכולת ההתכווצות, ההתרוקנות והזרמת הדם מן הלב לעורקים, במטרה לספק לאברי הגוף דם מחומצן. לסוג זה של התסמונת דווקא ישנם טיפולים תרופתיים טובים ורבים שאף מאריכים חיים. לאחרונה נוספו לאלה שני טיפולים תרופתיים חדשים, ומאוד משמעותיים. "סוג זה של אי ספיקת לב נבדק במחקרים רבים, כך שכיום יש לנו מספר תרופות שהוכיחו יעילות רבה על פני שנים", מדגיש ד"ר בן-אברהם.
קבוצת התרופות הראשונה והוותיקה הניתנת לחולים אלה, שנחשבת לקבוצת תרופות בסיסית שכל חולה באי ספיקת לב מקבל, מאריכה את תוחלת החיים ב 20-30 אחוז. התרופות בקבוצה זו מסייעות בהקטנת לחץ הדם, כך שהעומס על הלב נמוך יותר והוא מתאמץ פחות. כמו כן קיימות תרופות המאטות את דופק הלב ובכך גם מאפשרות ללב לשפר את תפקודו.
"אחת משתי התרופות החדשות יחסית לאי ספיקת לב היא תרופה המורכבת משתי תרופות יחדיו, שאחת מהן מגבירה את ריכוז חלבון שנקרא BNP (Brain natriuretic peptide). מדובר בחלבון שמשפר את תפקוד הלב, משפיע על הורמונים נוספים בגוף ובשילוב עם המרכיב הנוסף בתרופה גם משפיע על התפקוד הכליות", מסביר ד"ר בן-אברהם. BNP הוא חלבון המופרש מתאי שריר הלב כתגובה לקושי של הלב להתכווץ. מכיוון שהרמה שלו בדם של החולים עם אי ספיקת הלב היא גבוהה, הוא מהווה מדד טוב למעקב אחר חומרת המחלה וכן כסמן טוב לאבחון המחלה. התרופה מדמה הפרשה של החלבון ומשפיעה על הלב, המוח, הכליות, כלי הדם והריאות.
הקשר בין סוכרת לאי ספיקת לב
התרופה השנייה היא במקור תרופה לטיפול בסוכרת. "יש קשר בין מחלות לב לסוכרת, שמעלה את הסיכון לתמותה בקרב חולי לב פי 2-5. בזכות המעקב והמחקרים על חלק ניכר מהתרופות לסוכרת והשפעתן על הלב, התגלה כי תרופה מסוימת לסוכרת משפרת את התמותה והתחלואה של חולים לבביים. במילים אחרות: חולי לב שקיבלו את התרופה הזו, חלו פחות במחלה לבבית, סבלו פחות מהתקפי לב חוזרים ואושפזו פחות לעומת חולים שלא נטלו את התרופה", מספר ד"ר בן-אברהם. "בעקבות כך, החלו לבדוק את השפעת התרופה על חולי לב שלא סבלו מסוכרת, והתברר שהתרופה מפחיתה את התחלואה ואת התמותה ב-20-30 אחוזים ומשפרת את איכות החיים - מבלי לגרום לרמות סוכר נמוכות בגוף. זה היה גילוי יוצא דופן, שהפחית את התסכול שלנו, הרופאים, ונתן לנו כלי חדש ונוסף בטיפול באי ספיקת לב".
"יתרה מכך, התברר שהתרופה משפיעה לטובה גם על חולי אי ספיקת כליות בדרגת חומרה בינונית", הוא מוסיף, "למרות שהמנגנון של התרופה לא מובן לנו עד הסוף עדיין, אנחנו יודעים לומר שהתרופה הזו משפרת הרבה מאוד מנגנונים בגוף ונראה שיש לה אפקט נרחב. עכשיו, כשיש לנו אפשרות טיפולית חדשה, הגישה היא לתת את התרופה הזו לכל חולי אי ספיקת לב בשלב מוקדם של המחלה, וכמובן גם למי שסובלים משילוב של מחלת לב וסוכרת. חולים אלו יכולים להרוויח מהטיפול פעמיים: מחד האיזון של מחלת הסוכרת ומנגד הפחתת הסיכון להתאשפז או להחמיר את המחלה שלהם".
"כרגע זו התרופה היחידה במשפחת תרופות זו שנמצאה כמפחיתה תמותה ותחלואה בקרב חולי אי ספיקת הלב, אבל ההערכה היא שבעוד כמה שנים יצטרפו תרופות נוספות הפועלות במנגנון דומה. על כן, חשוב מאוד לאבחן אי ספיקת לב בשלביה המוקדמים ולהתחיל בטיפול תרופתי מוקדם ככל האפשר", מסכם ד"ר בן-אברהם.
לרגל שבוע המודעות לאי ספיקת לב, האיגוד הקרדיולוגי יקיים בנושא שני מפגשים וירטואליים (בזום), שיכללו סדנת בישול בריא עם השף אבי ביטון וסדנה לפעילות גופנית בריאה. פרטים והרשמה דרך אתר האיגוד הקרדיולוגי או עמוד הפייסבוק 'האיגוד הקרדיולוגי בישראל'. המפגש הראשון יתקיים ביום שלישי, 11.5, בשעה 16:30.