אף אחד לא רוצה שאנשים יתרחקו ממנו בגלל ריח רע מהפה. אין ספק שמדובר בתופעה מאוד לא נעימה, גם לנו וגם לסובבים אותנו. לכן, כדי למנוע את המבוכה שעלולה להיווצר, כדאי לאבחן זאת במהירות ולוודא שאתם יודעים ממה הריח נגרם. מתברר שהסיבות לריח לא נעים מהפה הן שונות ומשונות, מחסימת מעיים ועד לבעיות בשיניים. כך תזהו מתי ריח הפה מצריך מכם לפנות לרופא.
1. ריח של דגים
אם לא אכלתם סושי או סלט טונה לאחרונה ואתם בכל זאת מרגישים ריח של דגים מהפה, זה יכול לנבוע מכמה גורמים.
בעיות בכליות או בכבד
"חנקן הוא האשם העיקרי כשזה נוגע לריח דגים", מסביר ד"ר כץ. "זה אומר שאם ריח הפה שלכם מזכיר דגים, זה עלול להיות בגלל הכליות או הכבד שלכם. זאת מאחר שחנקן מעורב בפירוק רקמות בכליות ובכבד". אם אתם מרגישים ריח של דגים מהפה או מהגוף שלכם באופן כללי, כדאי לקבוע תור עם רופא המשפחה, שיבדוק את תפקוד הכליות והכבד.
2. ריח של בשר רקוב
ישנן כמה סיבות לכך שריח הפה שלכם עלול להריח כמו בשר נרקב.
דלקת שקדים
ריח פה שמזכיר בשר רקוב עשוי להיות סימן לדלקת שקדים. "כשהשקדים שלכם מזוהמים ומודלקים, זה מקשה על החיידקים האנאירוביים בחלקו האחורי של הלשון להתפרק לתרכובות כימיות כרגיל", מסביר ד"ר הרולד כץ, מומחה בריח פה והליטוזיס. "חיידקים המייצרים גופרית מתרבים עמוק באזור השקדים, מה שמקשה על שקדים מזוהמים לפרק אותם". למעשה זה הניחוח הגופרתי, שמזכיר בשר נרקב שגורם לריח פה לא נעים. מרבית המקרים של דלקת שקדים חולפים לאחר שבוע ללא טיפול מיוחד, אך אם זה נמשך מומלץ להיוועץ ברופא.
בעיות בכבד
"במקרים נדירים, ריח כזה עלול להעיד על שחמת הכבד", מוסיף ד"ר כץ. שחמת הכבד היא מצב שבו נוצרת רקמה צלקתית בכבד, כתוצאה מפגיעה ממושכת בכבד. זה יכול להוביל לאי-ספיקת כבד – מצב מסכן חיים. לכן כדאי להיוועץ ברופא בהקדם. עד שזה יטופל, מומלץ לשתות הרבה מים.
מורסה בשן
מורסה בשן היא מצב דלקתי חמור שבו מצטברת מוגלה בשורש השן, המתבטאת בכאבים, נפיחות ויכולה לגרום גם לריח לא נעים מהפה. אם חווים כאבים עזים בשן, מומלץ לקבוע תור עם רופא השיניים.
3. ריח של צואה
נשמע מרתיע? אבל זה בהחלט אפשרי וזה לא נעים. ישנן כמה סיבות אפשריות לריח של צואה מהפה.
עוד ב-mako בריאות:
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג
חסימת מעיים או גידול
כשהמעיים חסומים, צואה יכולה להצטבר עד כדי כך, שזה עלול להותיר אתכם עם ריח פה שמזכיר צואה. גידול, צלקת מניתוח, או בעיות בעיכול כמו מחלת קרוהן יכולים כולם להוביל לחסימת מעיים.
מחלות חניכיים
"רקמה שנרקבת יכולה לחקות ריח של צואה, בגלל יצור של כימיקלים דומים, על ידי חיידקים אנאירוביים", מסביר ד"ר כץ. הזיהום הנפוץ ביותר בקרב בני אדם, הוא זיהום בחניכיים, כך שריח של צואה עלול להופיע גם אם רק לא השתמשתם בחוט דנטלי. זיהומים בחניכיים יכולים גם להוביל לאובדן שיניים, אז ודאו שאתם משתמשים בחוט דנטלי וצחצחו את השיניים לפחות פעמיים ביום.
דלקות בסינוסים
דלקת בסינוסים גורמת לכאבים ולנפיחות בסינוסים ויכולה גם לגרום להצטברות של נזלת, פגיעה בחוש הריח, כאבים בפנים וחום גבוה. לרוב, הזיהום נגרם כתוצאה מהצטברות של חיידקים, שעלולים לגרום לריח פה המזכיר צואה.
4. ריח של חלב חמוץ
לא בדיוק הריח שהייתם רוצים שיהיה לפה שלכם, אבל זה נפוץ בקרב אנשים שאוכלים תזונה מסוימת. אם התזונה שלכם כוללת הרבה חלבון והימנעות מפחמימות – סבירות גבוהה שתסבלו מריח רע. "מאחר שלגוף יש פחות פחמימות לייצר מהן אנרגיה, הוא מתחיל לשרוף שומן וחלבונים. במקרה כזה, החלבונים שצרכתם ייצרו את הריח הלא נעים", מסביר ד"ר כץ. זה לרוב יכול להריח כמו מזון שנרקב, כמו גבינה, חלב ואף ביצים רקובות.
5. ריח של קיא
אם הרגע הקאתם, הגיוני שהריח שלכם יריח כמו קיא. אבל יש סיבות נוספות לכך.
ריפלוקס קיבתי ושטי
ריפלוקס, או צרבת נגרמים כאשר חומצות הקיבה עולות בצינור הוושט (הצינור שמוביל מזון מהפה לקיבה שלכם). זה גורם לתחושת צריבה באזור החזה ובגרון. ריפלוקס עלול להיות סימן למחלת ההחזר הוושטי, שיכולה לגרום לריח לא נעים כשחומצות קיבה מתערבבות עם מזון או חיידקים.
הקאות תכופות
אם היה לכם קלקול קיבה או וירוס במשך יותר מ-24 שעות, ככל הנראה שתחוו ריח רע מהפה כתוצאת לוואי. הריח לרוב נותר כתוצאה משילוב של יובש בפה, חומצות קיבה בפה והחיידקים או הווירוס שגרמו למחלה. אם הקאתם במשך יותר מ-48 שעות, מומלץ להיוועץ ברופא המשפחה.