בזמן שמדינות עשירות שבהן מבצעי החיסונים התקדמו ביעילות רבה יותר מתחילות לכוון לעבר חיסון ילדים ובני נוער, מומחים מזהירים מפני ההשלכות המסוכנות של חוסר דאגה למדינות עניות בהן קיים מחסור בחיסונים והאוכלוסייה הבוגרת טרם התחסנה במלואה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
לפי יו"ר ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהנום גברייסוס, מדינות עשירות מספקות חיסונים למדינות עניות בקצב איטי מכדי שניתן יהיה להשתלט על זן הדלתא של נגיף הקורונה, מה שעלול לסכן את חייהם של מיליוני בני אדם. מדינות בעלות יכולת כלכלית טובה יותר, שהצליחו לחסן את מרבית האוכלוסייה (כמו ישראל) שוקלות אם לבצע חיסונים בילדים, אך לפי מומחים, החלטה זו עלולה לעכב את מבצע החיסונים העולמי ולאפשר לנגיף לעבור מוטציות נוספות, מה שעלול להוביל להופעת זנים קטלניים יותר של וירוס הקורונה.
כל עוד קיימות קבוצות באוכלוסייה שאינן מחוסנות, אנשים עלולים להידבק בנגיף וכל עוד הוא שוכן בגוף האדם, יש לו את האופציה לפתח מוטציות. ולפיכך כל עוד ישנן מדינות שחלקים רבים מהאוכלוסייה טרם התחסנו, נגיף הקורונה ימשיך להוות איום כלל-עולמי.
עלול להופיע וריאנט חדש שיהיה קשה להתמודד מולו
גברייסוס ציין לאחרונה כי שיתוף החיסונים בין מדינות עשירות לעניות עד כה מצומצם מכדי ש"זנים מקדימים את החיסונים". במילים אחרות, אם לא נשקיע יותר במתן סיוע למדינות עניות, זנים חדשים של נגיף הקורונה יתפתחו בקצב מהיר יותר ממבצע החיסונים וזה עלול לסכן אנשים רבים. נכון לעכשיו, זן הדלתא, שזוהה לראשונה בהודו, נוכח בלפחות 98 מדינות בעולם.
שרה גילברט מאוניברסיטת אוקספורד, שהייתה חלק מהצוות שפיתח את החיסון של אוקספורד ואסטרהזניקה קראה לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע להצעות בבריטניה לחיסון ילדים. "אנחנו חייבים לאזן בין מה שאנחנו חושבים על חיסון ילדים במדינות עם הכנסה גבוהה - לבין ביצוע חיסונים בשאר העולם, כיוון שאנחנו צריכים להפסיק את התפשטות הנגיף באופן גלובלי", ציינה גילברט בראיון ל-Observer.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים חוששים מהתפשטות של תולעת טפילית
>> רבים טוענים שזו השיטה הכי יעילה לרדת במשקל
>> דיאטנית: מה כדאי לאכול כדי לשפר את חיי המין
"עדיין לא יצאנו מכלל סכנה. וזוהי הסיבה שאני מאוד מודאגת לגבי תפוצת החיסונים בשאר העולם, כיוון שאנחנו צריכים לעצור את ההדבקה ואת ההתפתחות של הנגיף. זה עלול להוביל להופעה של וריאנט חדש שיהיה קשה מאוד להתמודד מולו", הוסיפה.
גברייסוס אמר שמנהיגי העולם חייבים לוודא שלפחות 10 אחוזים מהאנשים בכל המדינות בעולם יהיו מחוסנים עד סוף חודש ספטמבר, כך שאוכלוסיות רגישות ועובדי צוותים רפואיים יהיו מוגנים. "זן הדלתא הוא מסוכן והוא ממשיך להתפתח ולעבור מוטציות", הוסיף גברייסוס. "זן הדלתא נמצא בלפחות 98 מדינות והוא מתפשט במהירות במדינות עם אחוז התחסנות נמוך וגבוה כאחד".