בדיקות האנטיגן הביתיות הפכו לחלק מהותי מחיי השגרה של ההורים, לפחות של אלה מביניהם שאכן מקפידים לבדוק את הילדים באמצעותן. על פי המתווה שהחל בתחילת החודש, כל הילדים במסגרת החינוך עד גיל 18 צריכים לעבור בדיקת קורונה ביתית פעמיים בשבוע.
יש לא מעט פעמים שבהן עוצמת הפס שמבשר על תשובה חיובית יכולה להיות כהה יותר או חלשה. מה זה אומר מבחינת הסיכוי שאנחנו אכן מאומתים ולמה זה קורה? "ראשית, חשוב להבהיר: כל קו הוא קו, ולכן אין לזלזל בו", קובע ד"ר דודי שטיינר, אימונולוג, חבר עמותת "מדעת" ולשעבר אף מפתח בדיקות אנטיגן. "וכמו שקו חלש בבדיקת ההיריון אינו מעיד רק על חצי הריון, כך סביר להניח שמי שבדיקתו הראתה שני פסים – חיובי לקורונה".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
PCR ואנטיגן – הכירו את ההבדלים
ראשית, הסבר קצר לגבי ההבדל בין בדיקת PCR לבין אנטיגן: "בדיקת PCR למעשה דוגמת מקטע קצר של המטען הגנטי של הווירוס ואת המקטע הזה היא 'מגבירה' במעבדה. במילים פשוטות – מייצרים מיליארדים של עותקים שלו. הסיבה לכך היא שכמות גדולה של אותו מקטע הספציפי לווירוס מאפשרת לנו לזהות את הווירוס.
"לעומת זאת, בבדיקת האנטיגן אין לנו יכולת "הגברה" כזאת – מה שאנחנו בודקים הוא מה שיש. בדיקת האנטיגן למעשה בודקת נוכחות חלבון של הווירוס. עד לסף מסוים, היא אינה מסוגלת לזהות את החלבון, גם אם הוא נמצא שם בכמות נמוכה. לו יכלנו להגביר את הכמות כמו ב-PCR, הרגישות של הבדיקה הייתה עולה, אבל זאת הייתה בדיקה ארוכה ומסורבלת יותר".
איך זה קשור לעוצמת הפס של הבדיקה? "כאמור, בדיקת האנטיגן יכולה לזהות רק חלבון שמצוי בכמות מסוימת. לפיכך, כאשר מדובר בשלבים מוקדמים מאוד של ההידבקות, הכמות עדיין לא גדולה מספיק ולכן הסיכוי לזהות באמצעות הבדיקה את הווירוס קטן. ככל שהווירוס מתחלק ומתרבה לקראת שלב השיא של המחלה, כך גדלה כמות החלבון ואיתו עוצמת הקו, שהופך לחזק וברור. וגם להפך – ככל שהווירוס מאותר בשולי טווח הזמנים של הופעת המחלה (בתחילתה או בסופה), כך נראה קו חלש יותר.
"במילים אחרות – אם זיהיתם קו חלש, תוכלו להסיק מכך שתי מסקנות: הראשונה - שנדבקתם בקורונה; והשנייה – שאתם בתחילת המחלה או בסופה".
ד"ר שטיינר מציין כי בגלל ההבדל הגדול בין בדיקת ה-PCR לבין האנטיגן, בדיקת ה-PCR יכולה לזהות את הווירוס בשלב מוקדם יותר מכפי שניתן לזהותו באמצעות בדיקת אנטיגן.
"לצורך הדוגמה – אם מישהו קיבל תשובת PCR שמשמעותה 'חיובי חלש', בבדיקת אנטיגן הוא עדיין יצא שלילי, ואפילו קו חלש לא יוצג. ואם הוא בתחילת המחלה, סביר שבימים הקרובים הוא יזוהה גם בבדיקת האנטיגן. לכן חשוב לדעת: בדיקת אנטיגן שלילית לא בהכרח מעידה על תשובה שלילית, ומכאן גם החשיבות לבצע את הבדיקה הזאת בכל יומיים מרגע החשיפה לחולה מאומת".