בהונג קונג נסגרו בתי הספר ועברו ללמידה מרחוק מחודש ינואר 2020 ועד לסוף חודש מאי. לאחר מכן, הם שוב נסגרו מחדש בתחילת יולי, לאחר שהתגלו מקרים נוספים של נגיף הקורונה במדינה. בתוך שבועות ספורים, מפתיחתם המחודשת של בתי הספר באוקטובר - יותר ויותר תלמידים החלו לחלות, למרות שהקפידו על ההנחיות, כמו עטיית מסכות, מרחק פיזי בין התלמידים בכיתות ועוד. עם זאת, מהר מאוד התגלה, שאותם ילדים כלל לא נדבקו בנגיף הקורונה. הם גם לא נדבקו בשפעת - אלא בנגיף מסוג ריינווירוס (Rhinovirus), אחד הנגיפים הנפוצים ביותר שגורמים להצטננות.
המקרים הללו הובילו קבוצת חוקרים מאוניברסיטת הונג קונג לבצע מחקר שינסה לבדוק מדוע זה קרה. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי Emerging Infectious Diseases, השייך למרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC).
הצטננות או התקררות, היא מחלה קלה אך מידבקת, שמתבטאת בדרכי הנשימה העליונות. כולנו חלינו בה בעבר והתסמינים שלה כוללים בין היתר גודש באף, ליחה, נזלת, כאבי ראש, עייפות, כאב גרון ועוד.
החוקרים סבורים כי יש סיבה הגיונית לגל מקרי ההצטננות בקרב תלמידים בהונג קונג. הם מאמינים כי הוא תוצאה של התקהלות של התלמידים לאחר תקופה ממושכת של ריחוק פיזי ושהייה בבתים, הרחק מילדים אחרים. במילים אחרות, השהייה הממושכת בבתים הובילה לחשיפה נמוכה יותר לאנשים אחרים שהם לא בני הבית של הילדים, ולפיכך, היא הובילה לירידה ביכולת של המערכת החיסונית להילחם בנגיפים מסוג זה. ככל שהילדים נחשפים יותר לנגיפים כמו אלה, הגורמים לצינון קל על ידי חשיפה לזרים, כך המערכת החיסונית יודעת להתמודד איתם טוב יותר.
"אנחנו הולכים לחוות את עונת השפעת הגדולה ביותר עד היום"
בן קאולינג, אוניברסיטת הונג קונג
לפי המחקר, דווחו בסך הכול 482 מקרי הצטננות בבתי ספר בהונג קונג לאחר פתיחתם המחודשת, בין חודש אוקטובר לנובמבר. מרבית המקרים היו בבתי ספר יסודיים, גני ילדים ופעוטונים. החוקרים ציינו במחקרם כי תופעה דומה נצפתה על ידי חוקרים בריטיים, שדיווחו על עלייה חדה במקרי ההצטננות (גם הם מנגיף מסוג ריינווירוס) בקרב מבוגרים, כשבועיים לאחר שבתי הספר נפתחו מחדש בבריטניה בחודש ספטמבר האחרון.
"אני יכול לשער, שמקומות נוספים שבהם בתי הספר היו סגורים במשך תקופה ארוכה, יחוו את אותו הדבר שקרה בהונג קונג", מסביר בן קאולינג, מרצה לאפידמיולוגיה של מחלות זיהומיות באוניברסיטת הונג קונג, ואחד ממחברי המחקר. לדבריו, סיטואציה זו יכולה להוביל גם לפאניקה בקרב ההורים, בשל הדמיון בין התסמינים של הצטננות ותסמיני קורונה והחשש שהם נדבקו במחלה.
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת הלוואי של החיסון שעלולה להדאיג נשים
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"
ראוי לציין כי לפי החוקרים, נראה כי מעבר לכך שהיו יותר מקרים של הצטננות, נצפו גם מקרים חמורים יותר מהרגיל, וחלק מהילדים אף הזדקקו לטיפול בבית חולים. הם משערים כי זה ככל הנראה בשל מערכת חיסונית חלשה יותר מהרגיל עקב הסגרים.
הם מזהירים כי אותו דבר יכול לקרות גם עם נגיפי שפעת. הסגרים והריחוק הפיזי הובילו לחשיפה מועטה במשך יותר משנה לנגיפים הללו - ולדבריהם, זה בהחלט יכול לגרום לנו להיות חשופים יותר לשפעת ברגע שההגבלות יוסרו. "ברגע שההגבלות יוסרו, לאחר שאנשים ינסו לחזור לשגרה נורמלית, אנחנו הולכים לחוות את עונת השפעת הגדולה ביותר עד היום", ציין קאולינג.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (24.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.