כולם מדברים על ההתמודדות של סין עם מגיפת הקורונה, שכידוע פרצה בגבולותיה והובילה למספר הגבוה ביותר של נדבקים וקורבנות בעולם. הדיווחים האחרונים מסין מצביעים על ירידה חדה בכמות החולים ובכמות המתים מדי יום. רבים תוהים אם השיטות הספק חוקיות שנקטה סין הן הדרך הטובה ביותר למגר את המגיפה, שכן ידוע כי סין נקטה אמצעים חמורים במיוחד, כאלה האופייניים למשטרים טוטליטריים ופחות במדינות דמוקרטיות.

בהתאם לכך, העיניים נשואות כעת אל דרום קוריאה, מדינה נוספת במזרח שנפגעה קשות מהמגיפה – ושמצליחה בימים האחרונים להתמודד איתה בדרך אמנם שונה מסין ופחות חריפה, אך כזו שמובילה לתוצאות לא פחות טובות. אז מה דרום קוריאה עשתה ומה אנחנו ומדינות נוספות בעולם יכולים ללמוד ממנה?

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

זמינות גבוהה יותר של בדיקות

ערכות בדיקה לנגיף הקורונה עולות לא מעט כסף ומידת זמינותן יכולה להיות קריטית בהשתלטות על המגיפה. תושבי דרום קוריאה יכולים לעבור בדיקות מהרכבים שלהם, בשיטת Drive-Thru, ממש כמו להזמין מקדונלד'ס מהרכב. בדרום קוריאה הוצבו מעבדות ניידות, שמאפשרות לאנשים לעבור בדיקות ממש מתוך הרכב הפרטי שלהם. כך למעשה הופחת העומס בבתי חולים וגם הופחת הסיכון להידבקות משמעותית יותר בקרב צוותים רפואיים.

אנשים שמעוניינים לעבור בדיקות לנגיף הקורונה יכולים לבקש זאת (בתשלום נוסף) ואנשים שהיו במגע עם חולה מאומת או התחילו להראות תסמינים יכולים להיבדק בחינם, כך שהגישה לבדיקות יחסית קלה ונגישה. לפי ה-CNN, בדרום קוריאה יש רשת של 96 מעבדות שמטפלות בבדיקות. זה מאפשר לאתר חולים בקלות רבה יותר ובכך תורם למניעת התפשטות. 

בארץ נראה שיש תכנון להגדיל את כמות הבדיקות, שזה בהחלט צעד בכיוון הנכון. במד"א מדווחים היום (א') כי משרד הבריאות ומד"א יגדילו את מספר הבדיקות. בנוסף לכך, כ-700 סטודנטים לרפואה שנמצאים בשלב הקליני של לימודיהם, יעברו הכשרה אינטנסיבית שתאפשר להם לקחת דגימות ולמעשה להצטרף ל-800 הפרמדיקים במד"א שלוקחים דגימות ברחבי הארץ.

בדיקות ברכבים, קורונה (צילום:  Nomad1988 / shutterstock.com)
בדיקות בצידי הדרך|צילום: Nomad1988 / shutterstock.com

שקיפות של מידע

ממשלת דרום קוריאה השתדלה להראות שקיפות ככל הניתן ולפרסם לציבור הרחב את כל המידע הנחוץ להם כדי להגן על עצמם. כולל פרסום מיקום GPS של חולים מאומתים באפליקציות, כך שאנשים יוכלו להימנע מלהתקרב לאזורים הללו. משרד הבריאות הישראלי פועל בשיטה דומה בכך שמתפרסמים מסלולי החולים וכן הוקם אתר עם מפה שניתן להכניס את הכתובת שלכם ולראות אם חולים הסתובבו במקומות שלידכם, כמובן בהתאם למסלולים שפורסמו. כל זה עוזר כמובן לאתר חולים נוספים ולהימנע מהמשך התפשטות המחלה.

עוד על נגיף הקורונה:
>> חדשות מעודדות מסין: בן 100 החלים מקורונה
>> נחשף: נגיף הקורונה עבר מוטציה וכעת יש 2 זנים
>> האם מספר הנדבקים ברוסיה גבוה יותר ממה שדווח?

שיתוף פעולה של תושבי המדינה

דרום קוריאה, כמו מדינת אחרות במזרח, מאופיינת בתרבות שאחד מערכיה העליונים היא משמעת. זה אומר שכאשר הממשלה ביקשה שאזרחיה יירתמו למאמץ וידאגו להימנע מלצאת מהבית, להימנע מהתאספויות המוניות ולהיכנס לבידוד ביתי אם הם הראו תסמינים/היו במגע עם חולה מאומת/חזרו ממדינה מוכת קורונה – התושבים לא התנגדו ופעלו בהתאם להוראות.

לכן מומחים שהסתכלו על השיפור במצבה של דרום קוריאה, ייחסו לא מעט מההצלחה לתרבות מבוססת המשמעת האופיינית למדינה. כזו שפחות אופיינית למדינות אחרות ולכן ייתכן שגם זו סיבה נוספת להצלחה של הדרום קוריאנים בהשתלטות על המגיפה. היא יכולה גם להסביר מדינות שאצלן טרם השתלטו על המגיפה, כמו איטליה, שאזרחיה פחות ידועים במשמעת נוקשה, בייחוד בהשוואה לדרום קוריאנים.

הימנעות מהתקהלות

בדומה לישראל, גם בדרום קוריאה השתדלו לסגור בתי ספר ומשרדים, כמו גם אסרו על התקהלויות המוניות. במדינה עם 51 מיליון תושבים, קשה הרבה יותר להשתלט על הידבקות המונית ולכן הגיוני שייאלצו לבצע השבתה של מוסדות חינוך ומקומות עבודה, כדי להפחית כמה שיותר אינטראקציה קרובה בין אנשים. לפי ה-BBC, בכניסות לבניינים מסוימים אף השתמשו במצלמות דימות תרמי והוצבו אנשים במרחבים ציבוריים שהזכירו לתושבים לרחוץ ידיים בתדירות גבוהה.

אז האם גם במדינות אחרות בעולם, שבהן אזרחיה ניחנו במשמעת פחות טובה מאזרחי דרום קוריאה יכולות להצליח באמצעות שיטות אלה? זה בהחלט מוטל בספק. אבל דבר אחד בטוח, כולנו צריכים ללמוד דבר או שניים מהקוריאנים, על משמעת, קהילתיות והירתמות משותפת למען שמירה על הבריאות של כולנו.