בזמן שבארץ ובמדינות נוספות באירופה נגיף הקורונה ממשיך להתפשט, במדינות מסוימות במזרח, כמו סין ודרום קוריאה – נצפית ירידה בכמות הנדבקים. נכון להיום (א'), כמות המחלימים מווירוס הקורונה ברחבי העולם עומדת על כ-74 אלף אנשים (מול כמות כוללת של 156 אלף נדבקים). אך בעוד שנתונים אלה מצביעים על מידה של אופטימיות, קיים החשש כי גם אלו שהחלימו – לא בהכרח יצאו מכלל סכנה. ישנם מומחים הסבורים כי ישנה אפשרות לחלות פעם נוספת מנגיף הקורונה, כלומר שהידבקות בנגיף פעם אחת אינה מובילה לחסינות מפניו, כפי שמומחים שיערו עד כה.

בימים האחרונים צצים עוד ועוד מקרים של חולי קורונה שלכאורה החלימו מהמחלה, שוחררו מבית החולים לאחר שבדיקה הראתה כי הווירוס יצא מגופם - וימים ספורים לאחר מכן נבדקו שוב והתגלה כי הם עדיין נושאים את הנגיף בגופם ועלולים להדביק אנשים נוספים. דיווחים על מקרים חוזרים של נגיף הקורונה צצו בסין, ביפן ובדרום קוריאה. לפי הלוס אנג'לס טיימס, ישנם יותר מ-100 מקרים מדווחים בסין, של מטופלים שהחלימו, שוחררו מבית החולים ואז התגלו כנשאים של הנגיף. לפי מומחים, יכולות להיות לכך כמה סיבות.

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חסינות זמנית?

יש הסבורים כי בדומה לנגיפי השפעת, שמסוגלים לעבור מוטציות ולכן כולנו יכולים לחלות בשפעת כמה פעמים בחיינו, כך גם נגיף הקורונה עשוי לפעול. לפי ד"ר לי צ'ינגיואן, מנהל מחלקת מניעה וטיפול בדלקת ריאות בבית חולים בבייג'ינג, אלו שנדבקו בנגיף הקורונה מפתחים נוגדנים – אבל לא ברור כמה זמן חסינות זו נמשכת. "עם זאת, לאנשים מסוימים, הנוגדן לא יכול לשרוד הרבה זמן, עבור מטופלים רבים שהחלימו, ישנה סבירות שהמחלה תחזור", הסביר ל-USA Today. ד"ר פיטר יונג, מרצה זוטר לרפואת ילדים בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת טקסס, הסביר להאפינגטון פוסט כי "בדיוק כפי שהשפעת יכולה לעבור מוטציות, כך גם Covid-19, מה שיוביל לכך שאדם יהיה חשוף להידבקות מחודשת בזיהום".

מנגד, יש מומחים הסבורים כי ישנה סבירות גבוהה לכך שהידבקות בנגיף יכולה להוביל לפיתוח חסינות ולמעשה למנוע הידבקויות נוספת, כמו ד"ר סטיבן גלוקמן, רופא המתמחה במחלות זיהומיות במרכז הרפואי של אוניברסיטת פנסילבניה, שדיבר עם מגזין Independent. "נגיפי הקורונה אינם חדשים, הם היו בסביבה כבר הרבה מאוד זמן ומינים רבים (של בעלי חיים, מ"ג) – לא רק בני אדם, נדבקים בהם. אז אנחנו יודעים לא מעט על וירוס הקורונה באופן כללי. לרוב, התחושה היא שברגע שנדבקת בסוג אחד של וירוס ממשפחת הקורונה, אתה חסין. אין לנו מספיק מידע לגבי הווירוס הספציפי הזה של קורונה, אבל ישנה סבירות כזאת".

בית חולים עמוס, אילוסטרציה (צילום:  Medicine-R, shutterstock)
מומחים לא בטוחים אם ניתן לפתח חסינות כלפי המחלה לאחר הידבקות |צילום: Medicine-R, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> חדשות מעודדות מסין: בן 100 החלים מקורונה
>> נחשף: נגיף הקורונה עבר מוטציה וכעת יש 2 זנים
>> האם מספר הנדבקים ברוסיה גבוה יותר ממה שדווח?

אך מומחים אחרים טוענים כי מוקדם מדי לדעת אם הידבקות מובילה לחסינות – ולכמה זמן. אנג אאונג אויי (Eng Eong Oo), מרצה למחלות זיהומיות בסינגפור, אמר ל-USA Today כי המידע שנאסף עד כה הוא חדש מדי כדי להסיק באופן חד משמעי אם חסינות מפני נגיף הקורונה מחזיקה לפרק זמן קצר בלבד, אם היא נמשכת שנים או תקפה לכל החיים.

בדיקות לא אמינות?

ישנם רופאים הטוענים כי הסבירות להידבקות חוזרת כה נמוכה, שייתכן שהסיבה שדווחו על מקרים כאלה היא בשל בדיקות לא אמינות או כתוצאה משחרור מוקדם מדי של מטופלים מבתי החולים, שאולי החלימו מהתסמינים, אך עדיין נשאו את הנגיף בגופם. ד"ר קייג'י פוקודה, מנהל בית הספר לרפואת הציבור באוניברסיטת הונג קונג, הסביר ללוס אנג'לס טיימס כי ישנה סבירות גבוהה יותר שאנשים שוחררו מבתי החולים כשבגופם עקבות של הנגיף שלא מידבקים – אך בבדיקה שבודקת נשאות של נגיף הקורונה, התוצאה יצאה חיובית. "התוצאה אולי תהיה חיובית, אבל הזיהום לא יהיה שם באמת".

נכון לעכשיו נראה שלא נקבל תשובה חד-משמעית באשר לסוגיית ההידבקות החוזרת, אך העובדה שמדענים רבים עובדים קשה כדי לחקור את הנגיף לעומק עשויה לעזור וייתכן מאוד שבעתיד הקרוב נקבל תשובות לשאלות האלו. עד אז, נראה שצוותים רפואיים יאלצו לנקוט משנה זהירות, גם בקרב מטופלים שנראה כי החלימו מהמחלה.