בזמן שישראל והעולם כולו עסוקים בשאלה אילו ענפי משק אפשר כבר לשחרר ועל אילו כדאי עדיין לסגור מפאת החשש בהדבקת הקורונה, מחקר חדש שמתפרסם בגרמניה ובאיטליה מטיל בספק את חזרתו לשגרה של עולם הספורט, וספציפית של משחקי הכדורגל. אם כי חשוב לציין שהמחקר עדיין לא עבר בקרת עמיתים.
המחקר, שנערך על ידי אימונולוגים ומומחים במחלות ריאה הפועלים בברלין, ורונה ורומא, טוען כי ספורטאים מקצוענים וכדורגלנים בעיקר נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלת ה-COVID-19, משום שהם עוסקים בפעילות מאומצת שמשפיעה על הריאות שלהם, ולכן אם ינשמו בטעות את חלקיקי וירוס הקורונה, אלה יגיעו בקלות רבה יותר לאזורים הנמוכים של הריאות שלהם וייצרו נזק בצורה יותר אפקטיבית, מבחינתם.
״דפוסי הנשימה במהלך פעילות גופנית מאומצת משתנים באופן דרמטי באמצעות עליhה עצומה באוורור וספציפית בנאדיות הריאה״, טוענים החוקרים. ״ספורטאים מקצועיים חשופים לכך במיוחד בשל העיסוק התכוף שלהם בפעילות שמאמצת את הריאות״. בימים כתיקונם, אומרים החוקרים, מדובר במצב אידhאלי של הריאות, אך זה אומר שווירוסים וחיידקים מסוגלים לחדור אליהן בקלות ובאפקטיביות רבה יותר, ולהגיע לאזורים עמוקים יותר. ״זה לא במקרה שאחוז גבוה למדי של שחקני כדורגל מקצועיים מתלוננים על חום, שיעול יבש וקוצר נשימה מיד אחרי משחקים או כמה שעות לאחר מכן״, אומרים החוקרים.
נוסף לכך טוען המחקר כי שחקנים שנדבקו בווירוס אבל אינם מפגינים שום תסמין, כלומר חולים א-סימפטומטיים, יכולים אפילו להחמיר את המצב שלהם משום שהם מאפשרים לווירוס לנוע בחופשיות בין האזורים העליונים של הריאות לתחתונים – וגם אם הם נושפים אותו החוצה, אחרים מסוגלים לנשום את אותם רסיסים טיפתיים בקלות רבה יותר.
״במשחקי ספורט שבהם ספורטאים נמצאים במגע קרוב, כמו למשל במשחקי קבוצות או במרתונים, לחלקיקים הללו יש סיכוי גבוה יותר להגיע לספורטאים אחרים ולבצע הדבקה״, נכתב. ״משחקי ספורט מעודדים הפצה תכופה יותר של חלקיק רוק אשר יוצרים סביבה מסוכנת כאשר לא נשמעים להנחיות הריחוק החברתי״. מחקר אחר שבוצע באוניברסיטת אורהוס שבדנמרק טוען שבמהלך משחק, שחקני כדורגל ממוקמים ב״אזורי חשיפה״ מוגברים למשך דקה אחת ו-28 שניות בממוצע.
עוד על נגיף הקורונה:
>> הפעולה שיכולה להציל אותנו מהמגפה הבאה
>> עיניה של מחלימה מקורונה נדבקו – וזה מה שנמצא
>> בייחוד עכשיו: הירק שמונע עצירות
התאחדות השחקנים העולמית, המייצגת יותר מ-85 אלף ספורטאים ביותר מ-60 מדינות, הצהירה כבר כי לא מומלץ להחזיר לפעולה את טורנירי הכדורגל כרגע: ״ליגות מפעילות לחצים רבים כדי שהמשחקים יתחדשו, אבל כדאי ששחקנים יסכימו לכך רק אם הם יכולים לוודא שהם מוגנים״. גם איגוד הכדורגל העולמי, FIFPro, המליץ לנקוט זהירות: ״אנחנו זקוקים להנחיות ופרוטוקולים בנוגע לאיך לחזור למגרש בצורה בריאה ובטוחה״, נמסר בהודעה רשמית, ״כדורגל הוא ענף ספורט שכולל מגע ואנחנו מרגישים שיש צורך בסטנדרטים גבוהים של הגנה״.
ענף הכדורגל העולמי נעצר לחלוטין בעקבות המגפה, אם כי אופ״א כבר הודיעה על תאריך צפוי לחידוש משחקי הליגה העולמית: ה-25 במאי. הליגות עצמן הבהירו כי יקיימו משחקים רק באישורם של הצוותים הרפואיים.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (30.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.