קבוצת מדענים מהמחלקה הראומטולוגית בבית החולים איכילוב, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, המחלקה לראומטולוגיה במרכז הרפואי כרמל והמרכז הרפואי בני ציון פרסמו לאחרונה מחקר שחושף תופעת לוואי אפשרית נוספת של חיסון הקורונה. במהלך המחקר נמצאו שישה מקרים של שלבקת חוגרת שהתפתחה ימים ספורים לאחר קבלת החיסון נגד נגיף הקורונה.המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Rheumatology על ידי צוות החוקרים, שכלל את ד"ר ויקטוריה פורר, ד"ר דבי זיסמן, ד"ר עדי קיברי, פרופ' דורון רימר, ד"ר יעל פארן ופרופ' אורי אלקיים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שלבקת חוגרת היא מחלה הנגרמת על ידי הנגיף Varicella Zoster Virus, השייך למשפחת ההרפס. החשיפה הראשונה לנגיף זה נגרמת מאבעבועות רוח. לאחר מכן הנגיף נשאר רדום בגוף – וכאשר הוא מתפרץ שוב, נגרמת מחלת השלבקת חוגרת, שמתבטאת תחילה בכאבי ראש וחום גבוה. לאחר מכן מופיעה פריחה שלפוחיתית שגורמת לכאבים בעור. הפריחה יכולה להופיע באזור הבטן, גב, ראש, פנים, חזה, זרועות ורגליים.

במהלך המחקר נבדקו 491 מטופלים הלוקים בדלקת מפרקים שגרונית (ו-99 מטופלים נוספים שהיוו קבוצת ביקורת). מתוך 491 מטופלים, נצפו שישה מקרים של שלבקת חוגרת לאחר קבלת החיסון לקורונה – כלומר כ-1.2 אחוזים מכלל המטופלים. כל ששת המקרים היו נשים, רובן צעירות, בין הגילים 36-61, כולן סובלות מצורות קלות יחסית של דלקת מפרקים שגרונית. חמש מתוכן פיתחו שלבקת חוגרת לאחר המנה הראשונה של החיסון ואחת מהן לאחר המנה השנייה.

החוקרים ציינו במאמרם על המחקר כי למיטב ידיעתם לא היו דיווחים על שלבקת חוגרת במהלך הניסויים הקליניים שנעשו לחיסוני קורונה מבוססי mRNA, כך שמדובר בפעם הראשונה שמדווח על תופעה זו בקרב מטופלים הלוקים בדלקת מפרקים שגרונית.

נוסף על כך, החוקרים מסבירים שמאז פרוץ מגפת הקורונה פורסמו דיווחים על מקרים שונים של פריחות ושלבקת חוגרת בהקשר של מחלת הקורונה. הם סבורים כי הקשר שבין חיסון הקורונה לשלבקת החוגרת עשוי להיות קשור לתגובה של המערכת החיסונית, אך הם מדגישים שכרגע לא ניתן להגיד בוודאות שחיסון הקורונה גורם להתפרצות של שלבקת חוגרת.

שלבקת חוגרת (צילום: JGA, Shutterstock)
שלבקת חוגרת|צילום: JGA, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

לא ניתן לקבוע עדיין שהחיסון גורם לשלבקת חוגרת

ישנן גם כמה מגבלות למחקר, שצוינו על ידי החוקרים במאמרם. ביניהן שהניסוי אינו בנוי כדי לקבוע קשר של סיבה ותוצאה בין החיסון לשלבקת חוגרת, כיוון שמטופלים הלוקים בדלקת מפרקים שגרונית ולא התחסנו – לא נכללו במחקר. נוסף על כך, ייתכן שישנם מקרים נוספים לא מדווחים של שלבקת חוגרת בקרב חולי דלקת מפרקים ובקרב האוכלוסייה הכללית.

החוקרים מציעים לבחון לעומק את הקשר האפשרי שבין חיסון הקורונה לשלבקת חוגרת בקרב חולי דלקת מפרקים שגרונית ומוסיפים כי ייתכן שכדאי יהיה להמליץ לאוכלוסייה זו להתחסן מפני שלבקת חוגרת לפני קבלת החיסון לנגיף הקורונה.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (21.04.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.